Viherpiha

Alppiruusu kasvaa vain pituutta, voiko sitä leikata?

Puutarhuri

Julkaistu: 26.1.2015

Kysymys:

Voiko alppiruusuja leikata? Kasvini ovat kasvaneet liian pitkiksi, eivätkä ne ole enää tuuheita.

Näytä vastaus

Vastaus:

Alppiruusut tarvitsevat yleensä hyvin vähän leikkaamista. Talvivaurioita kärsineet oksat voi poistaa tai typistää terveeseen osaan saakka. Kohtuuttoman pitkiksi venähtäneet versot voi lyhentää sopivaan oksanhaaraan asti.

Iäkkäät rodopensaat voi kuitenkin tarvittaessa nuorentaa keväällä ennen kasvuun lähtöä leikkaamalla oksat poikki läheltä maan rajaa. On kuitenkin mahdollista, että pensas ei näin radikaalista leikkauksesta enää toivu.

Parempi tapa on leikata muutama oksa kerrallaan ja katsoa, miten pensas reagoi. Jos pensas alkaa kasvattaa uusia versoja, voit jatkaa kokeilua poistamalla muutaman oksan vuosittain, kunnes pensas on täysin uudistunut.

Jos alppiruusun harva ulkonäkö häiritsee, voit istuttaa sen juurelle muun muassa erilaisia saniaisia, kääpiöjaloangervoja, rotkokieloa, kesäesikkoa, varjoliljaa, varjohiippaa ja -siippaa sekä varjoyrttiä.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.