Viherpiha

Äkämäpunkki vaivaa mustaherukkaa

Äkämäpunkki vaivaa mustaherukkaa

Pertti Rajala

Kysymys:

Miksi mustaherukan silmut turpoavat ja putoavat?  

Näytä vastaus

Vastaus:

Mustaherukalla on ärhäkkä kasvituholainen eli mustaherukan-äkämäpunkki (Cecidophyopsis ribis), joka on varsin yleinen Suomessa. Kuvaillut oireet ovat tyypillisiä äkämäpunkin oireita. Äkämäpunkki levittää myös suonenkatovirusta mustaherukassa. Lehtiin muodostuu tyypillisesti kellertävä juova, ja lehdissä on kasvuhäiriöitä, kuten myös kukissa. Virus alentaa kasvin elinvoimaa ja vähentää merkittävästi sadonmuodostusta.

Äkämäpunkkia vastaan voi taistella poistamalla turvonneet silmut aikaisin keväällä ja tuhoamalla ne. Myös heikentyneet oksat on syytä poistaa ja polttaa. Joskus tuholainen voi aiheuttaa myös koko kasvin kuoleman.

Jos lähistöllä on lievästi saastuneita vanhoja pensaita, on hyvä harkita, kannattaako samaan paikkaan istuttaa uutta herukkapensasta. Punkit leviävät tuulen mukana helposti uusiin pensaisiin.  

Julkaistu: 2.5.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.