Yllätys oven takana: Tarja sisusti rujosta 60-luvun talosta unelmiensa kodin
Sisustus
Yllätys oven takana: Tarja sisusti rujosta 60-luvun talosta unelmiensa kodin
Kiehtovia tauluja ja tapetteja, seinän kokoinen valokuva-albumi ja hyllyn täydeltä sitruuna-astioita. Tarja on sisustanut tulitikkulaatikoksi kutsumansa tiilitalon pienellä budjetilla persoonalliseksi kodiksi.
Julkaistu 8.6.2017
Unelmien Talo&Koti

Tarja Kankaanpää-Salonen löysi unelmakotinsa pari vuotta sitten sellaisen tien varrelta, jolla ei ollut vielä edes nimeä! Hän risti 1960-luvun rakennuksen mielessään tulitikkutaloksi, koska se näytti hänestä pieneltä rasialta. Katto vuoti eikä talo muutenkaan ollut parhaassa mahdollisessa kuosissa. Silti Tarja rakastui juuri siihen.

Muutaman Keski-Suomessa vietetyn vuoden jälkeen Tarjan mieli halasi takaisin synnyin- ja kotiseudulle Pohjanmaalle. Uusi koti sijaitsee Närpiön Pirttikylässä. Talossa on vajaat sata neliötä, huoneita on neljä. Uusi omistaja ryhtyi remontoimaan taloaan ennakkoluulottomasti. Hän on ammatiltaan sisustussuunnittelija, joten remontin suunnittelu sujui vaivattomasti.

– Sain remppa-apua ystävältäni, ja sisätilojen remontti valmistui puolessa vuodessa. Ensimmäiseksi piti paikata vuotava katto. Talon rakenteet olivat onneksi kunnossa, sillä peltikaton alla oli huopakate, Tarja kertoo.

Punatiilisen talon maalaussuunnitelma on jo valmiina: ulkopinta on tarkoitus rapata ja maalata valkoiseksi.
Tarja paneutuu huolellisesti näkymiin tilasta toiseen. Hän teetti eteisen tapetin Photowallissa vanhasta valokuvasta, jonka hän latasi hollantilaisen Rijksmuseumin nettisivuilta. Lataaminen on sallittua omaan käyttöön. Risuvarjostin ja puupölkyt kaapin päällä antavat sileille muodoille rouheaa kontrastia.
1800-luvun maalaus on antanut sykäyksen olohuoneen värimaailmaan. Tarja latasi kuvan Rijksmuseumin sivuilta ja teetti siitä taulun puulevylle.  Seinäväri on valittu keittiön tapetin mukaan ja on Tikkurilan värikartassa Piazza Y487.

Tarja halusi keittiöstä alkuperäistä tilavamman, joten yksi seinä kaadettiin. Edelleenkin tilaa on aika vähän, mutta ainahan voi ajatella positiivisesti, että kaikki on käden ulottuvilla. Tarja hankki keittiöön valkoiset, edulliset kaapistot. Vastapainoksi tuli jännittävä tapetti. Vaikka remontti oli iso, kaikkea ei ole vielä saatu valmiiksi. Seuraavaksi on suunnitteilla julkisivun kunnostus.

Sisustuksen sävyt Tarja nappasi olohuoneen taulusta. Läpi talon kiertää sama ruskean ja harmaan väripaletti, jota piristää turkoosi.

– Tykkään väristä etenkin astioissa. Minusta on hauskaa kattaa pöytä kauniisti. Siitä on iloa itselleni, ja vieraille se kertoo, että he ovat tervetulleita, hän arvelee.

Pienen aamiaispöydän äärestä on mukava seurata heräilevän kylän elämää. Iskusta hankittujen tuolien neliskanttinen muoto toistuu muissa kalusteissa ja jopa talon alkuperäisessä levykatossa. Keittiön kaapistot on hankittu Ikeasta.
Cole & Sonin Urban-tapetti jäi yli rakennusmessujen sisustuskohteesta ja päätyi Tarjan keittiön seinälle.
Hauskat yksityiskohdat piristävät mieltä ja sisustusta. Keittiön hyllyllä on hilpeä kokoelma sitruunaisia astioita, joita Tarja on kerännyt vuosien varrella. Osa on tilattu ulkomailta.
Turkoosi on kodin tehosteväri. Indiskan astiat avohyllyllä ovat keittiön iloinen väripilkku.

Huonekalut ovat peräisin mikä mistäkin. Keittiön pieni pöytä on ostettu lopetetusta liikkeestä viidellä eurolla. Verhoiksi on ripustettu pöytäliinat. Kerroksellisuus syntyy vanhoista esineistä, joilla on kauniita tarinoita kerrottavanaan.

– Lapseni Anna, Max ja Arthur piipahtavat usein kylässä luonani. Heidän mielestään täällä vallitsee moderni mummolatyyli. Rentouden salaisuus lienee huonekaluissa, jotka olen itse korjannut ja tuunannut mieleisikseni. En voi vastustaa hylättyjä esineitä vaan haluan antaa niille uuden mahdollisuuden, Tarja sanoo.

Sisustaminen on Tarjalle paitsi työ myös harrastus. Hän jakaa Keltainen talo rannalla -blogissaan kauniita kuvia ja tunnelmia erilaisista kodeista eri puolilta maailmaa. Mukaan pääsevät vain tarkan seulan läpi käyneet kuvat.

Ruokapöytä on Tarjalle rakas, sillä se on peräisin sukuhuvilalta. Kattovalaisin on tehty kiertämällä hamppunarua varjostinkehikon ympärille. Tarja innostui keräämään kiinalaistyylisiä ruukkuja perittyään äidiltään Arabian sinivalkoisen Singapore-astiaston. Niitä on jo hyvä kokoelma ruokailutilan vitriinissä.
Makuuhuone on sisustettu rauhalliseksi lempein sävyin. Suloinen pitsivalaisin kruunaa tyylin. Tarja pelasti vanhat sängynpäädyt roskalavakohtalolta.
Yöpöydällä on vaihtuva näyttely. Romuromanttinen kello on kuulunut aikoinaan hänen äidilleen. Tapetti on Boråstapeterin Jubileum-malliston Magnolia.
Vierashuoneelle on käyttöä, kun lapset tulevat käymään. Tarja kokosi seinälle ilmeikkään "valokuva-albumin".
Muistot ovat esillä vierashuoneen seinäkaapeissa. Punainen teepurkki on aarre lapsuusajoilta.
Vierashuoneen värit ovat musta ja valkoinen – idea lähti tauluseinästä.
1 kommentti