Yli satavuotias hirsitalo oli rämä ja vailla sisävessaa, kun Marjo päätti tehdä siitä itselleen kodin: ”Talossa on sielunmaisemani”
Råbacka Loviisassa
Yli satavuotias hirsitalo oli rämä ja vailla sisävessaa, kun Marjo päätti tehdä siitä itselleen kodin: ”Talossa on sielunmaisemani”
Marjo Lehtosalo on aina rakastanut vanhoja rakennuksia. Siksi hän uskalsi hankkia yli satavuotiaan talon ilman mukavuuksia. Nyt vuosien urakka on valmis, ja Råbacka komeilee uudessa loistossaan.
9.11.2023
 |
Unelmien Talo&Koti

Vuonna 1912 rakennettu ja 2008–2015 laajennettu hirsitalo Råbacka sijaitsee Loviisan Koskenkylässä. Siinä on 4 h + k + kuisti ja alakerrassa sauna, yhteensä 127 m².

Kun Porvoossa yrittäjänä työskentelevä Marjo Lehtosalo löysi Råbackan 2004, olivat hänen vanhempansa mukana katsomassa taloa. Äiti sanoi heti, että tämä on Marjon näköinen paikka. Talo oli silloin noin 50-neliöinen eikä siinä ollut mitään mukavuuksia. Aluksi Marjo alkoi kunnostaa taloa vain itselleen. Alkuvaiheessa hän kohtasi avomiehensä Ismo Lätin, joka on autellut pitkin projektia. Ammattilaiset korjasivat ja rakensivat, Marjo suunnitteli sisustuksen. Nyt vuosia kestänyt projekti on päätöksessä.

Marjo hankki vanhan kaakeliuunin aihion palasina banaanilaatikoissa. Pitkän etsinnän jälkeen Porvoosta löytyi muurari, joka rohkeni lähteä kokoamaan paloista kaunista uunia. Marjo viihtyy kotonaan parhaiten takan edessä.
Kaakeliuunin lämmittäminen on Marjon lempipuuhaa. Syysillat takkatulen ääressä työpäivän jälkeen ovat rentouttavia. matkan varrelta Råbacka on täynnä kauniita esineitä, joita Marjo on löytänyt antiikkiliikkeistä ja matkoiltaan.
Suurimman osan sisustukseen liittyvistä elementeistä Marjo on löytänyt kotimaisista antiikki- ja sisustusliikkeistä. Kukka-asetelma sopii yhteen sisustuksen roosan ja laventelin sävyjen kanssa.

Minkälainen prosessi talon remontoiminen oli?

Rakennuksen runko oli onneksi hyvässä kunnossa, ja talo oli merkitty museoviraston suojelukohteeksi. Onnistuneen lopputuloksen saamiseen tarvittiin hyvä arkkitehti ja urakoitsijat. Aluksi piti saada toimiva kylpyhuone ja keittiö. Kun purimme pinkopahvit pois katosta, paljastui alta täysin virheetön tummanruskeaksi maalattu katto. Lattialla oli muovimattoja, joiden alta paljastui vanha maalattu lankkulattia. Se jäi myös alkuperäiseen kuntoon. Moni onkin ihmetellyt, kun talossa on tumma katto ja vaaleat lattiat. Arkkitehtiä tarvittiin, kun talon ikkunat ja ulko-ovi uusittiin perinteitä kunnioittaen. Arkkitehdin avustuksella saatiin lupa talon laajentamiseen. Budjetti piti suunnitelmien mukaan. Siinä piti huomioida, että esimerkiksi perinneikkunat ovat kalliimpia kuin perusikkunat. Säästin paljon sillä, että maalasimme kaiken itse.

Lasipariovet avaavat näkymän makuuhuoneesta antiikkikattokruunuun. Niistä ei voi kulkea, vaan ne ovat paikallaan kauneuden vuoksi.
”Kuvailisin itseäni syvälliseksi sisustajaksi.”
Marjo etsi kierreportaita Torista, ja kuin ihmeen kaupalla Turussa oli myytävänä Högforsin vanhat valurautaportaat. Kaiteet Marjo teetätti porvoolaisella metallipajalla. Käsin solmittu itämainen matto on hankittu Helsingistä. Portugalilainen antiikkikattokruunu on ostettu Intian Goasta.
Kukat ovat olennainen osa Råbackan sisustusta.

Miksi lähdit taloprojektiin?

Olen aina rakastanut vanhoja rakennuksia. En ole milloinkaan noudattanut mitään sisustustyyliä. Kuvailisin itseäni syvälliseksi sisustajaksi. Se voi olla sitä, että laittaa sisustamiseen jotain itsestään tai sitä, että loihtii sisustamisella sellaista, mitä itseltä puuttuu. Minulla on esimerkiksi paljon vanhoja astioita, jotka symboloivat jotain, mitä itsestäni puuttuu. En laita milloinkaan ruokaa. Silti arvostan keittiöitä, keittiömaailmaa ja ruoanlaittoa.

Värit ovat olleet jo lapsesta lähtien tärkeitä Marjon elämässä. Råbackasta löytyy paljon kynttilöitä, jotka kaikki ovat Marjon valamia. Hänen mielestään tulen hehku on kaunis sisustuselementti.
”En laita milloinkaan ruokaa. Silti arvostan keittiöitä, keittiömaailmaa ja ruoanlaittoa.”
Marjo on käyttänyt sisustuksessa paljon metallirunkoisia puutarhapenkkejä ja -tuoleja. Kerran yksi vieras sanoikin hänelle, että Marjo on tuonut puutarhan sisään. Marjolle valaisimet ovat tärkeä osa sisustusta. Hänen mielestään lamput ovat kodin kruunuja. Kristallikruunu on Fasaani-antiikkiliikkeestä, samoin metalliset puutarhatuolit, joita on keittiössä ja työhuoneessa.

Miten ystävä kuvailisi sisustustyyliäsi?

Että kotini on minun näköiseni. Taloni on ollut mukana Loviisan Wanhat Talot -tapahtuman talokohteena. Erityisesti minua viehätti, kun jotkut keski-ikäiset miehet ovat sanoneet, että talossa oli sellainen mystinen tunnelma, jota ei voi sanoin kuvailla. Sisustukseni avautuu naisille ehkä helpommin. Moni nainen onkin huudahtanut, että tänne voisin muuttaa heti asumaan.

”Keskeneräisyys ei vaivaa minua, koska matkalla olo on hienompaa kuin perille pääsy.”
Marjon tuorein kohdalle osunut löytö on Arabian Singapore-astiasto, josta hän oli haaveillut vuosikaudet. Se löytyi lopulta vanhassa Porvoossa sijaitsevasta Jokikadun Antiikista.

Mistä olet saanut vaikutteita sisustamiseen?

Olen matkustanut nuorena paljon yksin, esimerkiksi Intiassa ja Pohjois-Afrikassa. Talossa on sielunmaisemani vuosina 2008–2015. Sisustaessa en lähde etsimään mitään, koska silloin harvoin löydän. Nyt voin sanoa, että sisustus on valmis. Paitsi jos kohtaisin todella ihanan puistonpenkin, vaihtaisin sen nykyiseen.

Työhuoneen ruutukuvioinen lattia on Marjon käsin maalaama. Siinä on käytetty Betolux-lattiamaalia. Seinien viileän vaaleanpunaisen värin Marjo on sekoittanut itse. Väri tummuu syksyn valossa lähes violetiksi. Matkakirjapino muistuttaa siitä, että matkalla olo on Marjolle tärkeämpää kuin perille pääsy.
Makuuhuoneen katossa roikkuva peritty jugend-lasipuikko­valaisin on esine, josta Marjo ei halua luopua. Hänen mummonsa on huutanut sen huutokaupasta 1930-luvulla. 1800-luvun rautasängyt on huudettu Huutokauppa Helanderista.
Sauna on pariskunnalle talon tärkein paikka. Saunomiseen kuuluvat aina musiikki ja tunnelmavalaistus. Saunan yhteydessä olevan kylpytilan kalusteet ovat englantilaista Burlingtonia. Lavuaari on istutettu marmorilevyyn. Pöydän jalkoina toimivat vanhat tiilet. Kylpytilan kynttilät luovat kauniita valoja ja varjoja.

Mitä koti merkitsee sinulle?

Talo on saanut minut juurtumaan Itä-Uudellemaalle. Nuorena koti oli siellä, mihin laskin herätyskellon. Kun tekeminen on mielekästä, se juurruttaa. Keskeneräisyys ei vaivaa minua, koska matkalla olo on hienompaa kuin perille pääsy. Talo on nyt valmis, mutta uskon, että uusi matka odottaa meitä jossain muualla.

3 kommenttia