Avotakka

Joka sentti hyödyksi! Yksiön pikkiriikkinen keittokomero muuttui remontissa vaaleaksi ja valoisaksi avokeittiöksi

Joka sentti hyödyksi! Yksiön pikkiriikkinen keittokomero muuttui remontissa vaaleaksi ja valoisaksi avokeittiöksi
34 neliön yksiössä oli niukasti varusteltu keittonurkkaus. Tilasta puuttui jopa uuni. Täydellisen uudistuksen ansiosta tilalla on nyt luonteikas ja monipuolinen tilaihme.
Julkaistu: 10.3.2020

Ongelma: Ahdas, pimeä ja heikosti varusteltu keittonurkkaus

Kun Matilde Pelkonen osti uuden asunnon, hän aloitti siinä mittavan remontin, jossa kunnostettiin tai uusittiin kaikki muu paitsi putkiremonttia odottava kylpyhuone. Haastavimman muodonmuutoksen vaati keittiö. Käytännössä se tarkoitti hämärää, ikkunatonta keittokomeroa, jossa oli kaksi keittolevyä eikä ollenkaan uunia. Laskutasoa oli tuskin lainkaan.

Matilde halusi tilalle käytännöllisen ja mahdollisimman tilavan keittiön. Sen tulisi liittyä harmonisesti muuhun asuntoon ja sopia luontevasti 1930-luvulla rakennetun kerrostalon selkeään funkistunnelmaan. Uuden keittiön tuli myös ehdottomasti olla nykyistä valoisampi.

Suunnittelutehtävän sai Blaun Pirjo Mäntysalo sen jälkeen, kun toinen keittiöyritys oli todennut, että tilaan ei millään saa Matilden toivomaa astianpesukonetta. Senttejä kun ei ollut tarjolla yhtään liikaa.

Vanha keittiönurkkaus oli puutteellisesti varusteltu, sieltä puuttui jopa uuni.
Yksiön vanha keittiönurkkaus oli ahdas ja pimeä.

Ratkaisu: Lisää tilaa alkovin puolelta

Keittiön paikkaa ei voinut muuttaa, mutta sen sijaan sille saattoi nipistää lisätilaa viereisestä alkovista, jos väliseinä purettaisiin. Myös niemekkeen lisäämisestä järjestyisi rutkasti lisätilaa. Materiaalien tuli olla laadukkaita, kestäviä ja vaivatta huollettavia.

Avohyllyn Nemon Lampe de Marseille -valaisin on elegantti lisävalon antaja. Muun valaistuksen hoitavat piiloon jätetyt ledinauhat. Kaikki on kytketty Philipsin Hue-älyvalaistusjärjestelmään. Keittiön yleisilme on neutraali, jotta se pysyisi lähellä talon rakennusaikakauden funkishenkeä. Vetimettömät ovet on maalattu valkoisiksi. Terrazzo on vanha italialainen sekoite, jota aluksi käytettiin lattiamateriaalina sen ilmeikkyyden ja kestävyyden tähden.
Grottesco-pintakäsitellyn pesuallashanan raakamessinki patinoituu ja tummuu ajan kuluessa. Hana on Tapwellin. Allas on Blancon kehittämää Silgranit-materiaalia. Sen luvataan kestävän haalistumatta ja naarmuuntumatta kovaa käyttöä ja kuumuutta. Uuni ja astianpesukone saatiin mahtumaan tilaan Candy Duo uuni-astianpesukone-yhdistelmän muodossa, jossa toiminnot on sijoitettu päällekäin.

Toteutus: Vaalea keittiö pitää tilan neutraalina ja valoisana

Kun mitat oli otettu, toimintojen sijoittaminen alkoi. Pirjo ehdotti, että niemeke toimisi samalla ruokapöytänä. Matilde tarvitsi sen kuitenkin säilytystilaksi ja oli mieltynyt erilliseen ruokapöytään.

Kaapiston väriksi valittiin valkea, jotta keittiö pysyy neutraalina. Jotta kokonaisuus ei näyttäisi valjulta ja liian pelkistetyltä, työtaso ja niemeke päällystettiin sen oleskelutilaan näkyvää päätyä myöten terrazzolla eli mosaiikkibetonilla. Pinta näyttää eläväiseltä massassa käytettävän kiviaineksen ansiosta. Matilde on ehtinyt käyttää keittiötä päivittäin useita kuukausia ja pinta on pysynyt virheettömänä.

Kunnollisen keittiön saa mahtumaan yllättävän pieneen tilaan, kun tinkii korkeintaan senteistä.

Pesuallas on viime vuosina yleistynyttä Silgranit-kivimassaa, joka sisältää 80 prosenttia graniittia. Molempien pintamateriaalien etuihin kuuluu helppohoitoisuus.

Koska välittömässä läheisyydessä ei ole yhtään ikkunaa, valaistuksen parantamiseksi kaapistojen ylä- ja alaosiin sijoitettiin huomaamattomat ledinauhat.

Vaaleapuiset avohyllyt pehmentävät pääasiassa valkoisen keittiön yleisilmettä. Keittiön viereisen alkovin saa erotettua muusta asunnosta Minna Jonesin ideoimalla rottinkisella liukuovella. Remontissa laminaattilattian tilalle asennettiin valkolakattu kalanruotoparketti. Se sopii saumattomasti talon rakennusaikakauden eli 30-luvun henkeen.

Muokattu 30.3.2020 klo 12.15: Juttuun lisätty tieto astianpesukoneesta ja uunista uudessa keittiössä.

1 kommentti