Vokki x 4
Ruoka
Vokki x 4
Vokki on helppo valmistaa ja muunnella mieleisekseen. Runsas kasvisvokki saa tukea tofusta, lihasta ja merenelävistä. Valitse oma sekoituksesi ja kokeile!
22.1.2014
 |
Kotivinkki

Vokki

4 hengelle 20–30 min 2 l suikaloituja kasviksia (esim. paprikaa, porkkanaa, kesäkurpitsaa, sipulia, kiinankaalia, punakaalia, parsa- tai kukkakaalia) ½ dl rypsiöljyä (2–3 rkl seesaminsiemeniä, cashewpähkinöitä tai suolapähkinöitä)

Kastike 1 dl makeaa chilikastiketta (sweet chili sauce) ½ dl soijakastiketta tai esim. osterisoijaa tai ketjap manisia (1 rkl raastettua tuoretta inkivääriä ja/tai valkosipulia)

1. Kuori valitsemasi juurekset. Leikkaa kaikki kasvikset suikaleiksi. Kovat juurekset kannattaa leikata ohuimmiksi ja vihannekset paksummiksi, jotta ne kypsyvät yhtä aikaa. Irrota kukka- ja parsakaalit mahdollisimman pieniksi kukinnoiksi. 2. Yhdistä kulhossa chilikastike ja soija. Lisää halutessasi tuoretta inkivääriä tai raastettua valkosipulia. 3. Kuumenna öljy vokkipannussa tai paistokasarissa. Pidä liesi suurimmalla teholla. Lisää kasvikset pannuun, kun öljy on niin kuumaa, että kasvissuikale sihahtaa öljyssä heti. Kypsennä kasviksia välillä sekoitellen 2–3 minuuttia, kunnes ne ovat hieman pehmentyneet, mutta vielä rapeita. 4. Lisää kastike ja sekoittele vielä hetki. Viimeistele vokki siemenillä tai pähkinöillä ja tarjoile heti.

Juures-tofuvokki

Suikaloi vokkia varten 1 ½ litraa porkkanaa, palsternakkaa, sipulia ja punakaalia. Sekoita kastike kuten perusohjeessa, mutta kuutioi 200 g tofua marinoitumaan kastikkeeseen kasvisten kypsymisen ajaksi. Lisää kastike ja tofu kasvisten joukkoon yhtä aikaa. Viimeistele ruoka suolapähkinöillä.

Rapu-nuudelivokki

Suikaloi 1 litra kasviksia, esimerkiksi porkkanaa, retikkaa, herkkusieniä, sipulia ja kiinankaalia. Keitä 200 g riisinuudeleita. Mausta kastike inkiväärillä. Valmista vokki muuten kuten perusohjeessa. Lisää nuudelit ja 200 g katkarapuja samaan aikaa kastikkeen kanssa.

Liha-nuudelivokki

Suikaloi 1 litra kasviksia ja 300 g broilerin-, possun- tai naudanfileetä. Keitä 200 g munanuudeleita. Valmista vokki kuten perusohjeessa, mutta lisää pannulle ensin liha ja ruskista hetki ennen kasvisten lisäämistä. Lisää nuudelit yhtä aikaa kastikkeen kanssa. Viimeistele tuoreella korianterilla.  

Kotivinkki 23/2013

Ideoita soveltamiseen

Kaikki kasvikset sopivat vokattavaksi. Oleellista on leikata kasvikset sitä ohuemmiksi tikuiksi mitä kovempia ne ovat. Ohuimmiksi leikataan porkkana- ja lanttusuikaleet, sitten muut juurekset. Kiinankaali kypsyy nopeasti, joten se voi olla jopa sentin paksuisina suikaleina. Leikkaa 1 litra kasvissuikaleita ja korvaa toinen litra 200 grammalla muna- tai riisinuudeleilla. Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan ja lisää vokkiin vasta kypsänä yhtä aikaa kastikkeen kanssa. Korvaa osa kasviksista 300 grammalla possun-, broilerin- tai naudanlihasuikaleita. Paista lihat ensin ja lisää sitten kasvikset vokkiin. Kala ja äyriäiset lisätään kasvisten paistamisen jälkeen, samaan aikaan kastikkeen kanssa. - Käytä soijakastikkeen sijaan ketjap manisia, hoisinkastiketta, osterikastiketta tai kalakastiketta. - Mausta kastiketta inkiväärillä, valkosipulilla tai chilillä. - Korvaa kolmasosa öljystä seesaminsiemenöljyllä, joka tuo vokkiin mukava paahteista makua. - Viimeistele seesaminsiemenillä tai pähkinöillä.

Kommentoi »