Voi vesisänky, laavalamppu ja reseptikortit! Muistatko nämä eri vuosikymmenten hittiesineet ja arjen pelastajat?

Voi vesisänky, laavalamppu ja reseptikortit! Muistatko nämä eri vuosikymmenten hittiesineet ja arjen pelastajat?
Ilman näitä emme ennen meinanneet tulla kotona toimeen.
Julkaistu: 31.10.2018

1. Matto-Mikko

Sinituote toi 60-luvun lopulla markkinoille Matto-Mikon, jonka pyörivä harja huiski roskat sisälle metallikoteloon. Siitä odotettiin myyntimenestystä kokolattiamattojen yleistyessä kodeissa 70-luvulla. ”Jos teillä on esimerkiksi kokolattiamatto, niin mikä onkaan vaivattomampi tapa tehdä lattiasta hetkessä siisti kuin kulkea muutama kerta huoneessa edestakaisin Matto-Mikkoa ohjaten”, kirjoitettiin Avotakassa. Pyörillä varustettu siivousväline on uustuotannossa Mattomikko-nimellä, ja sitä myy Novakari.

2. Pulsaattoripesukone

Kaikissa maaseudun taloissa ei vielä 70-luvun alkupuolella ollut juoksevaa vettä. Pulsaattoripesukoneessa pesu- ja huuhteluvedet kaadettiin tai johdettiin letkulla koneen sisääntuloaukkoon. Maaseudulla vesi kuumennettiin padassa ja nostettiin ämpärillä koneeseen. Huuhtelua varten koneeseen piti tietenkin vaihtaa puhdas vesi ja likainen valutettiin pois poistoletkun kautta. Vedenvaihtojen välillä pyykki väännettiin kuivaksi. Se tehtiin koneen päällä olevalla kumiteloilla varustetulla puristimella, jota veivaamalla vaatteista saatiin vedet pois. Pulsaattoripesukoneitakin myydään yhä.

3. Matkaradio

Iltatuulen viesti pysyi radion listalla yli 90 viikon ajan vuosina 1967–1969, ja se oli peräti vuoden päivät listaykkösenä. Sitä ja muita listahittejä kuunneltiin mökkilaiturilla matkaradiosta, jolle piti hakea optimaalinen paikka, jotta kuuluvuus ei pätkinyt.

4. Antennitelkkari

Mökille kuljetettiin myös antenneilla varustettu mustavalkoinen kuvaputkitelkkari, josta tuijotettiin usein teknisen vian yllättäessä kuvaruudun HETKINEN-tekstiä.

5. Videokasetti

Videokaseteille oli oma hyllynsä 80- ja 90-lukujen olohuoneissa. Kaseteille telkkarista nauhoitettujen ohjelmien kelaaminen alkuun oli hidasta puuhaa. Esimerkiksi parin tunnin pituisen elokuvan kelaaminen saattoi kestää monta minuuttia. Jos joku perheestä oppi ohjelmaa tallennettaessa pysäyttämään nauhoituksen mainoskatkon ajaksi, hän sai perheen videomestarin arvon.

6. C-kasetti

C-kasetit alkoivat syrjäyttää vinyylilevyjä 60-luvun lopulla. Kasettinauhuriin työnnetylle kasetille nauhoitettiin musiikkia radiosta, ja nauhoitukset piti suunnitella tarkkaan, jotta kasetin tallennustila ei loppunut kesken kappaleen vielä soidessa. Normaali tallennuskapasiteetti oli 60 tai 90 minuuttia. C-kasettien metallioksidikerroksella päällystetyn magneettisen nauhan kanssa ilmeni joskus venymisongelmia, ja nauhaa jouduttiin kaivamaan ulos kasettinauhurista.

7. Diaprojektori

70-luvulta alkaen perheen lomakuvat heijastettiin diaprojektorilla valkokankaalle. Vanhimmissa projektoreissa jokainen kuva piti laittaa yksi kerrallaan laitteen kuvanpitimeen. Kehittyneimmissä malleissa laitteeseen voitiin laittaa valmiiksi jopa 100 kuvaa. Nappia painamalla projektorin kuvasieppari imaisi dian sisälle ja heijasti sen kankaalle.

8. Korvalappustereot

Musiikin kuuntelun mullistaneet, c-kasetteja soittavat korvalappustereot tulivat markkinoille 70-luvulla. Seuraavalla vuosikymmenellä teinien piti saada Walkmanit, koska ”kaikilla muillakin oli”. 1980-luvun lopulla kannettavat laitteet pienenivät ja kevenivät, ja moniin malleihin tuli myös fm-radio.

9. Puhelinpöytä

”Haloo, Lehtisillä!” Lankapuhelimen alkuaikoina ja vielä pitkään myöhemminkin luuria nostamalla saatiin ensin yhteys puhelinkeskukseen, jossa keskusneiti yhdisti piuhat niin, että puhelu siirtyi halutulle henkilölle. Puhelinpöydän vieressä tuolilla istuttiin vielä silloinkin, kun puhelimen pyöriteltävä numerokiekko oli vaihtunut numeronäppäimiin.

10. Vesisänky

Kun puoliso käänsi kylkeä, koko sänky hytkyi. Sängystä oli myös hankala nousta ylös, mutta aina lämpöisenä ja hyvin kropan mukaan muotoutuvana vesisänky oli hitti 70- ja 80-lukujen makuuhuoneissa.

11. Laavalamppu

Laavalamppu oli monen nuoren tytön ja pojan huoneessa katseenvangitsijana 60- ja 70-luvuilla. Lampun sisällä on öljyssä kelluvaa vahaa, jota valaisimen pohjalla olevaan metallirunkoon kiinnitetty lamppu lämmittää. Lämmennyt vaha kevenee ja nousee ylös. Ylhäällä vaha viilenee ja alkaa taas painua lampun pohjalle. Tätä edestakaista liikettä tuijotettiin unta odotellessa. Laavalamppu koki uuden tulemisen 90-luvun lopulla.

12. Tietokirjat

Kuka olikaan YK:n pääsihteeri ennen Boutros Boutros-Ghalia? Ennen internetin maailmanvalloitusta vastaus katsottiin tietokirjasta. Kokonainen moniosainen kirjasarja köllötti kunniapaikalla olohuoneen kirjahyllyssä. Lääkärikirjasta puolestaan etsittiin neuvoa, kun joku perheenjäsenistä sairastui.

13. Reseptikortit

Mitä tänään syötäisiin? 70-luvulla äiti plarasi Mestarikokki-, Kotikokki- tai kirjankustantajan reseptikortteja, joita säilöttiin muovisessa välilehdillä varustetussa laatikossa. Uusia reseptejä hankittiin liittymällä ruokaohjekerhoon. Kerhon jäsenet saivat säännöllisesti postissa uusia reseptikortteja, jotka lajiteltiin laatikkoon kategorioittain.

Kommentoi »