Sähkötön mökki on Virvalle ja Jannelle juuri täydellinen – täällä viihdytään vielä marraskuussakin!
1970-luvun saunamökki
Sähkötön mökki on Virvalle ja Jannelle juuri täydellinen – täällä viihdytään vielä marraskuussakin!
Virva Paasonen innostui mökkeilystä saatuaan äidiltään vapaat kädet 1970-luvun saunamökin kunnostamiseen. Koko perhe nauttii vapaa-ajasta sähköttömässä mökissä, josta on vain muutama askel järveen.
2.11.2023
 |
Meidän Mökki

Mökille ei tarvita sähköä. Virva ja Janne ovat tästä asiasta yhtä mieltä: sähköä ei ole edes suunnitelmissa asentaa.

– Television katselu ei mökillä kiinnosta, ja puhelimen voi ladata autossa. Tai äidin luona, Virva sanoo.

Saunamökki sijaitsee lähellä Virvan vanhaa mummolaa, jossa hänen äitinsä Terttu Lahdelma edelleen asuu. Juolasveden rannalla sijaitsee Kalliolahdelmaksi nimetty mökki.

– Kävin jo pienenä täällä mökillä saunomassa mummon ja papan kanssa, Virva muistelee.

Myyntiedustaja Virva Paasonen ja kiinteistöhuoltaja Janne Kuolimo mökkeilevät poikansa Vilin kanssa Mäntyharjun Hietaniemen kylässä. Sähköttömän mökin pihavalaistus toimii aurinkokennovalaisimilla ja kynttilälyhdyillä. Kalliot, kivet, kanervat, heinät ja koivut ovat helppohoitoisen mökkipuutarhan elementtejä.

Sähköä ei tarvita edes ruokien säilytykseen, sillä saunamökille on hankittu kaasujääkaappi ja ruoanlaittoa varten kaasugrilli keittoliedellä. Grillin avulla terassilla hoituvat niin aamukahvien keitto kuin illallisten valmistaminen. Vesirajassa on myös nuotiopaikka.

– Täällä hommat hoituvat omalla tyylillä. Tehdään vähän eri ruokaa kuin kotona, ja sekin on kiva juttu.

Virvan lapsuudessa saunamökki oli punamullalla maalattu ja sen sisäseinät oli jätetty puun väriksi. Terassiakaan ei vielä ollut. Saunan pukuhuoneineen oli rakentanut 1970-luvulla Virvan eno, joka myös laajensi rakennusta pari vuosikymmentä myöhemmin lisähuoneella.

Vanha saunamökki ei kiinnostanut Virvaa nuorempana lainkaan. Kipinä sen käyttöön ja uudistukseen syttyi muutama vuosi sitten, kun Virvan äiti antoi hänelle luvan touhuta omistamallaan mökillä miten tahtoi. Virva nauraa, että ehkä myös 40 vuoden ikä vaikutti asiaan.

Perheen mökkikausi starttaa yleensä pääsiäisestä ja jatkuu marraskuun lopulle.

Vaikka Virvan äidillä on sauna kotonaan, hän on käynyt saunomassa myös rannalla kuluneiden vuosikymmenten aikana.

– Mökki on ollut hänelle tärkeä ja rakas paikka, ja hän on käyttänyt sitä paljon. Nyt ei toki enää niin paljon, kun me olemme sen vallanneet, mutta iltaisin hän saattaa edelleen käydä saunomassa.

Mökin suuremmassa huoneessa yhdistyvät keittiö, ruokailutila ja vanhempien makuuhuone. Astioille on hyllyjä ja koreja työtason yläpuolella.
Alkuperäinen takka tarvitsi vain valkoista maalia päivittyäkseen uuteen tyyliin sopivaksi.
Mustavalkoinen sisustus jatkuu pintamateriaaleista käyttöesineisiin ja tekstiileihin. Kaasujääkaappi on ovensuussa.

Virva, hänen puolisonsa Janne ja poikansa Vili viettävät viikonloppuja mökillä aina kun mahdollista ja lomien aikaan sitäkin enemmän. Matkaa kotoa Mäntyharjun keskustasta on vain 24 kilometriä.

Mökki sulautuu hyvin kallioiseen rantaviivaan ja metsän siimekseen. Sisällä valkoiset pinnat raikastavat ja avartavat pientä tilaa.

– Tykkään selkeästä mustavalkoisesta, Virva kertoo.

Sisustus on itse suunniteltu ja toteutettu, samoin kuin värit, terassit ja laiturit.

Vanhalla mökillä piisaa projekteja. Pari vuotta sitten asennettiin isompaan huoneeseen uusi päätyikkuna ja tänä kesänä rakennettiin ulkovessa. Seuraavaksi on pintaremontin vuoro. Virva ja Janne remontoivat kahdestaan, ja joskus sukulaisten tai ystävien tarjoamat apukädet jouduttavat hommia.

Mökin pienemmässä huoneessa on sohvasänky, vaatekaappi, lipasto ja kamina. Iso ikkuna tuo luonnonvalon pieneen tilaan.
Naulakot, hyllyt, kassit ja korit antavat tavaroille omat paikkansa pienellä mökillä ja toimivat samalla sisustuksen yksityiskohtina.
Mökin paras löhöilypaikka on vanhempien sängyssä. Patterivalot ja lyhdyt tuovat valoa sähköttömän mökin iltoihin. Hyllyn päällä on kuva Virvan papasta veneessä, taustalla saunamökki.
Katetulta terassilta on kulku mökin molempiin huoneisiin.

Mökkimiljööseen sopii kierrätysrakentaminen, jota pariskunta harrastaa. Muutaman askeleen päässä mökistä sijaitsee tunnelmallinen viinimaja, jonka ikkunat ovat peräisin tutulta kyläkoululta. Oveksi on kierrätetty vanha saunan ovi. Viinimajassa voi istua lyhtyjen valossa ja ihailla laskevaa aurinkoa.

Sähköttömän mökin valaistus on tunnelmallinen mutta riittävä. Aurinkokenno- ja patterivaloja on hyödynnetty yleis- ja kohdevalaisimina sekä mökin sisällä että pihassa.

Kamiinasta ja avotakasta saa lämpöä, jota tarvitaan alkukevään kirpeinä päivinä ja syksyn viileissä illoissa.

Perheen mökkikausi starttaa yleensä pääsiäisestä ja jatkuu marraskuun lopulle. Pienemmän huoneen kamiinasta ja suuremman avotakasta saa lämpöä, jota tarvitaan alkukevään kirpeinä päivinä ja syksyn viileissä illoissa. Saunakin levittää lisälämpöä.

Saunan padassa Virva lämmittää tiskivedet. Saunan lauteista on iloa myös tiskipöytänä.

Mökkipäivät täyttyvät monenlaisista askareista, joihin kuuluu polttopuiden pilkkomista, soutelua, kantarellien etsintää tai vaikka kivien siirtelyä laiturin alle.

Ruoanlaittoon ja saunan lämmitykseen kuuluu myös tuttuja rutiineja.

– Täällä on ihan toisenlainen elämä, joka katkaisee arjen ja rauhoittaa, Virva kuvaa.

Rantasaunamökin maisemat ovat Virvalle jo lapsuudesta tuttuja.
Kahvit ja ruoat valmistuvat näppärästi kaasugrillillä, joka on sijoitettu katetun terassin ikkunanurkkaukseen.
Virva tiskaa saunassa muutaman askeleen päässä keittiönurkkauksesta. Puukiuas ja erillinen vesipata ovat saunassa hyvin toimiva pari, sillä Virva lämmittää myös tiskivedet saunassa.
Laiturit on rakennettu rantakallion muotoja mukaillen. Oleskelulaiturille on suunnitteilla uudet kaiteet.
Kalliolahdelman pihalla on pyöritelty kiviä ja niillä on somistettu rantaa. Heinäseipääseen kiinnitetty lyhty valaisee uimarin askeleita laiturilla.
Ruukkuistutukset tuovat väriä pihapiiriin.
Rottinkituolit sopivat mökkimiljöössä sekä sisään että ulos.
Tunnelmallisen viinimajan ikkunat ovat peräisin tutulta kyläkoululta. Oveksi on kierrätetty entinen saunan ovi.
Viinimajassa on lasiseinät järvelle päin, jonka ansiosta siellä voidaan nautiskella auringonlaskuista kynttilänvalossa ystävienkin kanssa. Virvan suunnittelema moderni sisustus jatkuu myös siellä.
Rantakalliolla on nuotiopaikka makkaroiden ja vaahtokarkkien paistamiseen.
Mökillä elämään tulee rauhallisempi rytmi. Virva nauttii monenlaisista puuhista kauniissa miljöössä.
Puita on pilkottu valmiiksi jo pitkälle syksyyn. Pinot pysyvät pihalla sateelta suojassa peltien alla.
Mökin uusi ulkovessa on Luoman Lillevilla. Se on maalattu ja sisustus vain viimeistelyä vaille valmis.
Vili kurkistaa saunan ikkunasta. Pian uimaan pikkuserkkujen kanssa!

Myös 11-vuotias Vili viihtyy vielä mökillä vanhempien kanssa. Uiminen ja kalastaminen ovat pojan ykköspuuhia, ja mummolaankin on lyhyt matka. Parasta ovat kuitenkin ne kesäpäivät, jolloin pikkuserkut ovat naapurimökillä.

Mökki antaa myös hyvin mahdollisuuden illanviettoihin ystävien kanssa, koska se sijaitsee niin lähellä kotia. Mökille voi tulla vain käymään, ja periaatteessa neljän nukkumapaikan lisäksi lattialle voisi sijata siskonpetejäkin.

– Yleensä meillä käy kavereita herkuttelemassa muun muassa Jannen tekemillä hampurilaisilla tai pitsoilla, Virva hymyilee.

28 neliön saunamökki on rakennettu 1970-luvulla rakennettu ja sitä on laajennettu 90-luvulla. Juomavesi tuodaan kanistereissa ja muu käyttövesi muutaman askeleen päästä järvestä.
Kommentoi »