Virkatut vauvan tossut
Tee itse
Virkatut vauvan tossut
Pehmeissä, villalangasta virkatuissa tossuissa vauvan jalat pysyvät lämpiminä. Katso Unelmien Talo&Kodin ohje ja tee vauvalle veikeät koristossut! Pohjat voi leikata vaikka irtopohjallisista.
Julkaistu 17.12.2012
Unelmien Talo&Koti

Vauvan tossujen ohjetta soveltamalla voit virkata myös isommat tossut – tee samanlaiset tossut vaikka lahjaksi koko perheelle.

Virkatut vauvan tossut – tarvikkeet:

  • napakkaa lankaa kahta väriä, esimerkiksi 7 veljestä
  • virkkuukoukku nro 4 tai 4,5 käsialan mukaan
  • parsinneula
  • irtopohjalliset joihin saa tehtyä reiät tai muuta taipuisaa ja kestävää materiaalia tossujen pohjiksi.

Virkatut vauvan tossut valmistuvat näin

1. Leikkaa kestävästä materiaalista, esim. irtopohjallisista oikean kokoiset pohjat tossuihin. Merkkaa niihin silmukoita varten reikien paikat sentin välein. Leikkaa pienet viillot kohtiin. Varo ettei niistä tulee liian isot ja reikä ylety seuraavaan reikään asti. Mallitossujen pohjat tehtiin vanhasta läppärin suojakotelosta.

2. Poimi jokaisesta reiästä kaksi silmukkaa. Kannan ja kärjen kaarevissa kohdissa tee kolme silmukkaa muutamaan reikään.

3. Virkkaa kolme kerrosta. Lisää kerroksia jos teet isommat tossut.

4. Tee toiseksi viimeiseen kerrokseen piilosilmukkaketju toisella värillä.

5. Virkkaa pääliosat. Aloita molempien kärkien silmukoiden poimiminen tossun vasemmalta sivulta, kohdasta jossa pohja hieman leviää ja lopeta kohdassa, jossa pohja kapenee toisella puolella. Hyppää toisella kerroksella silmukan yli kolmessa kohdassa tasaisesti, kun kärjen kaari alkaa, keskellä kärkeä ja kun kaareva kohta loppuu. Kavenna seuraavilla kahdella kerroksella samoissa kohdissa. Virkkaa loput keskelle jääneet silmukat piilosilmukoilla yhteen tossun sisäpuolelta.

6. Virkkaa varret. Aloita kahdella piilosilmukalla, tossuun päällä ja jatka kerros kannan reunasta, sen ympäri ja lopeta kahteen piilosilmukkaan tossun päällä. Virkkaa vartta kuusi kerrosta tai enemmän jos teet isommat tossut.

Varsien virkkaaminen
Läppien virkkaaminen

6. Virkkaa varret. Aloita kahdella piilosilmukalla, tossuun päällä ja jatka kerros kannan reunasta, sen ympäri ja lopeta kahteen piilosilmukkaan tossun päällä. Virkkaa vartta kuusi kerrosta tai enemmän jos teet isommat tossut.

7. Virkkaa läpät. Poimi silmukat pääliosan reunasta. Virkkaa kunnes läppä on hieman korkeampi kuin varren reuna.

8. Koristele varsi ja läppä toisella värillä. Virkkaa kerros edellisestä kerroksesta. Päättele langat.

9. Tee nauhat ketjusilmukkapätkästä. Poimi siihen piilosilmukat toisella värillä. Kiinnitä nauhat virkkuukoukulla.

Kommentoi »