Ripusta rakkaudella! Koristele henkarit virkatuilla päällisillä
Tee itse
Ripusta rakkaudella! Koristele henkarit virkatuilla päällisillä
Virkkaa puuhenkareiden ylle suloiset päälliset ja nosta lempimekkosi esille. Virkatuissa henkarinpäällisissä langat voivat olla erilaisia. Muokkaa päällisten mittoja henkareiden leveyden ja pituuden mukaan. Kaiva siis lankajämät esiin!
28.11.2014
 |
Kotivinkki

Virkatut henkarit – tarvikkeet:

 • vanha, puinen henkari (ohjeen henkarin pituus on noin 45 cm)
 • virkkauslankaa (puuvillaa). Mallitöihin käytettiin Lammy Yarnsin Rio DK-lankaa (100 % puuvillaa, 50 g = 125 m).
 • Pyörylähenkariin käytettiin 1 kerä vaaleaa beigeä (16), tummaa pinkkiä (20), vaaleansinistä (11), vaaleanvihreää (45), jäänsinistä (50), valkoista (63), vaaleaa keltaista (510), vaaleaa pinkkiä (708), roosaa (740) ja keskitummaa pinkkiä (710).
 • Leveäraitaiseen henkariin käytettiin 1 kerä beigeä (16) ja tummaa pinkkiä (20).
 • Fiftarihenkariin käytettiin 1 kerä beigeä (16 = väri A) ja vaaleaa pinkkiä (710 = väri B). Lisäksi Katian Capri-lankaa (100 % puuvillaa, 50 g = 125 m) pyörylähenkariin ja leveäraitaiseen henkariin: 1 kerä vaaleaa aquaa (82083).
 • virkkuukoukku (3 mm)
 • kanavaneula
 • sakset.

Tiheys:

Tiheydellä ei ole tässä työssä niin väliä. Pääasia on siisti ja napakka lopputulos.

Lyhenteet:

 • s = silmukka
 • ps = piilosilmukka (eli kiinteä ketjusilmukka)
 • kjs = ketjusilmukka
 • ks = kiinteä silmukka
 • p = pylväs
 • ½ p = puolipylväs.

Näin virkkaat henkarin päällisen

Fiftarihenkari

Henkari virkataan kiintein silmukoin kangasmaiseksi. Aluksi: käytä väriä A ja virkkaa kjs-ketju, jonka pituus on noin 5 cm pidempi kuin henkarin pituus. Silmukkamäärän tulee olla jaollinen 3 s:lla + 2 s.

1. Virkkaa värillä A: 1 ks 3. s:aan koukusta laskien, *1 kjs, jätä 1 s väliin (= hyppää yli), 1 ks seuraavaan s:aan*, toista *–* krs loppuun. Tarkista, että nauha on riittävän pitkä henkariisi. Jos se on liian lyhyt, arvioi montako silmukkaa tarvitset lisää ja aloita uudelleen alusta. Käännä työ.

2. Vaihda väri B. Virkkaa 2 kjs, 1 ks seuraavien ks:n väliin, *1 kjs, 1 ks jokaiseen s:n väliin, toista*, *–* krs loppuun. Käännä työ.

3. Vuorottele värejä A ja B ja virkkaa kuten 2. krs niin kauan, että kaitale ylettyy peittämään henkarin. Päätä langanpäät.

4. Pistä henkarin koukku kaitaleen keskelle ja ompele reunat yhteen.

Pyörylähenkari

1. Virkkaa pyörylä. Virkkaa ensimmäisellä värillä 4 kjs ja yhdistä s:t renkaaksi 1 ps:lla. Virkkaa 2 kjs (vastaa kerroksen ensimmäistä p), 11 p renkaaseen, sulje krs 1 ps:lla alun 2. kjs:aan. Katkaise lanka.

2. Virkkaa neliöksi: kiinnitä valkoinen lanka 1 ps:lla johonkin p:een (tätä ei lasketa silmukaksi), *1 ks kumpaankin seuraavaan 2 silmukkaan, (½ p, 2 kjs, ½ p) seuraavaan s:aan*, toista *–* vielä 3 kertaa. Katkaise lanka ja päätä langanpäät.

3. Virkkaa seuraava ruutu samoin, mutta virkkaa toisen ruudun kulmassa 1. kjs:n tilalle 1 ps ja yhdistä se ensimmäisen ruudun kulman 1. kjs:aan, virkkaa sivu ja yhdistä toisesta kulmasta ps:lla samoin. Virkkaa ruutu valmiiksi. Jatka näin ja virkkaa aina seuraava ruutu ensimmäisen sivun kulmista kiinni edelliseen ruutuun niin kauan, että ruutunauha riittää peittämään koko henkarin. Virkkaa samanlainen ruutunauha henkarin takaosaa varten.

4. Virkkaa 1 krs ks:oita kummankin ruutunauhan ympäri (1 ks joka s:aan) sovita nauhoja henkarin sivuille, jos nauhat eivät peitä henkaria, niin virkkaa toinen krs ks:ta.

5. Laita nauhat nurjat puolet vastakkain ja virkkaa alareunat yhteen kiinteillä silmukoilla. Virkkaa sitten lyhyet päät yhteen ks:lla ja jatka päälliosan yhdistämistä puoleenväliin saakka. Pujota henkari paikoilleen ja jatka päälliosan yhdistämistä valmiiksi ja virkkaa lopuksi toiset lyhyet päät yhteen. Henkari on nyt kokonaan päällystetty.

Leveäraitainen henkari

Tämä malli virkataan poikittain. Värinvaihtoja on vain muutama, joten päätettäviä langanpäitä ei tule montaa. Aloita ensimmäisellä värillä ja luo niin pitkä kjs-ketju, että se riittää henkarin ympäri. Tässä virkattiin 18 kjs, mutta silmukkamäärä riippuu henkaristasi.

1. krs: Virkkaa 1 ks toiseen kjs:aan koukusta laskien, 1 ks joka s:aan, 1 kjs, käännä ty.

2. krs: Virkkaa 1 ks edellisen kerroksen s:n takareunaan koko krs, 1 kjs, käännä työ.

Toista kerrosta 2 koko ajan ja vaihda värejä haluamallasi tavalla. Virkkaa niin pitkä nauha, että se peittää koko henkarin.
Valitse kumpi on työn oikea puoli ja päätä langanpäät nurjalle. Pistä henkarin koukku työn läpi, keskelle nauhaa. Ompele nauhan reunat yhteen samalla tavalla kuin fiftarihenkarin kuvassa 4.

1 kommentti