Kotivinkki

Virkattu tyynyVirkattu tyyny

Raitatyyny virkataan pylväin. Virkattu tyyny sopii hyvin aloittelijankin hyppysiin. Tyyny on virkattu ylellisistä ekolangoista, mutta voit korvata ne halutessasi suosikkilangoillasi ja lempiväreilläsi.
Teksti Sanna Vatanen
Kuvat Sami Repo

Näistä syntyy virkattu tyyny

  • 100 g:n vyyhti Viking Eco Ull -lankaa
  • noin 40 g Kashmir Artsin Resham Silk Wool -lankaa tai jämälankoja  (etukappaletta varten )
  • virkkuukoukku nro 6 tai käsialan mukaan 

Tyynyssä käytetty Viking Eco Ull on ekologisesti tuotettua villalankaa. Resham Silkwool on Nepalissa asuvien tiibetiläispakolaisten käsinkehräämää silkkivillalankaa, josta 25 prosenttia on kierrätyssilkkiä ja 75 prosenttia villaa.

Mallivirkkaus

Virkatun tyynyn halkaisija on 38 cm.

Virkkaa pylväitä, kiinteitä silmukoita ja piilosilmukoita. Tiheys: 12 p ja 7 krs = 10 cm. Sulje kerrokset aina ps:lla ja päättele langanpäät jo virkatessa työn sisään. Virkkaa joka toinen krs Viking Eco Ull -langalla ja joka toinen Resham Silkwoolilla tai jämälangalla.

Tee virkattu tyyny näin

1. Tee lankalenkki Resham Silkwool -langalla ja virkkaa sillä 2 ensimmäistä krs:sta. 1. krs: tee lankalenkkiin 3 kjs ja 13 p. 2. krs: tee edellisen krs:n ps:aan 3 kjs ja 1 p, virkkaa jokaiseen edellisen kerroksen pylvääseen 2 p. 2. 3. krs: tee Viking Eco Ull -langalla edellisen krs:n ps:aan 3 kjs ja 1 p, tee *1 p ja seuraavaan s:aan 2 p*, toista *–* krs:n loppuun. Virkkaa jatkossa joka toinen krs Resham Silkwool -langalla ja joka toinen krs Viking Eco Ull -langalla. 4. krs: virkkaa kuten 3. krs. 5. krs: tee edellisen krs:n ps:aan 3 kjs ja 1 p ja tee jokaiseen edellisen krs:n pylvääseen 1 p. 6. krs: tee edellisen krs:n ps:aan 3 kjs ja 1 p, tee *2 p ja seuraavaan s:aan 2 p*, toista *–* krs:n loppuun. 7. krs: virkkaa kuten 5. krs. 8. krs: tee edellisen krs:n ps:aan 3 kjs ja 1 p, tee *3 p ja seuraavaan s:aan 2 p*, toista *–* krs:n loppuun. 9. krs: virkkaa kuten 5. ja 7. krs. 10. krs: tee edellisen krs:n ps:aan 3 kjs ja 1 p, tee *5 p ja seuraavaan s:aan 2 p*, toista *–* krs:n loppuun. 11. krs: virkkaa kuten 5., 7. ja 9. krs. 12. krs: virkkaa kuten 10. krs. Katkaise lanka ja vedä s:n läpi. Päättele langanpäät. 3. Virkkaa takakappale samoin, käsialasi mukaan lisäyksiä va-rioiden Viking Eco Ull -langalla. Viimeistely 1. Ellei sinulla ole valmista tyynyä, ompele tyynyyn sitä halkaisijaltaan ½ cm pienempi sisäpussi ja täytä se vanulla, ompele sisätyyny umpeen. 2. Aseta virkattu etu- ja takakappale nurjat puolet vastakkain ja virkkaa ne reunoista yhteen kiinteillä silmukoilla. Aseta puolivälissä reunojen virkkausta sisätyyny päällisten sisään ja virkkaa reuna umpeen. Päättele langanpää. 3. Kostuta ja höyrytä neuleet kevyesti. Voit lopuksi painella niitä käsin sileäksi tasaisella alustalla. Lyhenteet ks = kiinteä silmukka kjs = ketjusilmukka krs = kerros lk = langankierto p = pylväs ps = piilosilmukka puolip = puolipylväs s = silmukka

Julkaistu: 16.10.2012