Kotivinkki

Virkattu tiskirätti jossa on tyyliä!


Voiko virkattu tiskirätti olla tyylikäs? Toki voi! Virkkaa vaikka lahjaksi ystävälle tai nuoren ensimmäiseen kotiin.
Kuvat Sami Repo

Näitä tarvitset

  • kaksi 50 g:n kerää (yksi musta ja yksi valkoinen) virkkuukoukulle 3 tai 3 1/2 sopivaa bambupuuvillalankaa, esimerkiksi Hjertegarn Bamboo Blend tai Hjertegarn Bommix Bamboo (70% bambuviskoosia ja 30% puuvillaa)
  • virkkuukoukun langan ja käsialan mukaan

Vink vink Bambu sopii hyvin tiskirätin materiaaliksi, koska se on kuituna kestävä ja imukykyinen. Lisäksi bambu on luonnostaan antibakteerinen, mikä estää pöpöjen kasvua ja tunkkaisen hajun syntymistä, vaikka rätti olisi märkä.

Koko: noin 18 x 18 cm Mallivirkkaus: virkataan kiinteitä silmukoita (ks) ohjeen ja ruutupiirroksen mukaan (HUOM piirros jutun lopussa). Tiheys: 18 ks virkkuukoukulla nro 3 1/2 virkattuna = 10 cm.

Virkattu tiskirätti syntyy näin

1. Tee aloitussilmukka ja 40 ketjusilmukkaa (kjs) valkoisella langalla. Ota työhön heti 1.krs:lla myös musta lanka ja kuljeta sitä mukana virkkauksen sisällä jo kolmen ensimmäisen krs:n aikana. Lanka kulkee mukana samalla tavalla kuin silloin, kun pääteltäessä langanpäät virkataan työn sisään: lanka on edellisen kerroksen silmukoiden päällä, ja virkatessa se jää piiloon uusien silmukoiden sisälle.

1. krs: hyppää ensimmäisen s:n yli ja virkkaa toiseen 1 ks, tee vielä 39 ks ja käänny. 2. krs: virkkaa 1 kjs kääntymistä varten ja sen jälkeen 40 ks. 3. krs: virkkaa kuten 2. krs.

2. Virkkaa sitten SUITSAIT-teksti ruutupiirroksen mukaan. Tee värinvaihto aina näin: Virkkaa valkoisella langalla 1 s:n päähän värinvaihtokohdasta ja virkkaa viimeinen ks kunnes koukulla on 2 s. Tee langankierto koukulle mustalla langalla ja vedä se molempien koukulla olevien silmukoiden läpi. Viimeinen, edellisellä värillä virkattu ks on nyt valmis. Jatka virkkaamista mustalla langalla seuraavaan värinvaihtokohtaan saakka, kuljeta samalla valkoista lankaa mukana virkkauksen sisällä. Ruutupiirroksen 1. krs: tee 6 ks valkoisella, värinvaihto, 1 ks mustalla, värinvaihto, 4 ks valkoisella, värinvaihto, 1 ks mustalla, värinvaihto, 1 ks valkoisella, värinvaihto, 1 ks mustalla, värinvaihto, 3 ks valkoisella, värinvaihto, 1 ks mustalla, värinvaihto, 2 ks valkoisella, värinvaihto, 5 ks mustalla, värinvaihto, 5 ks valkoisella, käänny. Ruutupiirroksen 2. krs: tee 4 ks valkoisella, värinvaihto, 5 ks mustalla, värinvaihto, 2 ks valkoisella, värinvaihto, 1 ks mustalla, värinvaihto, 3 ks valkoisella, värinvaihto, 1 ks mustalla, värinvaihto, 1 ks valkoisella, värinvaihto, 1 ks mustalla, värinvaihto, 4 ks valkoisella, värinvaihto, 1 ks mustalla, värinvaihto, 7 ks valkoisella, käänny.

3. Virkkaa tähän tapaan ruutupiirros loppuun: tee värinvaihto aina samoin ja kuljeta koko ajan mustaa lankaa virkkauksen sisällä, näin väriä on helppo vaihtaa. Kun kuvio on valmis, virkkaa vielä 3 kerrosta kuten työn 2. ja 3. krs. Katkaise lanka ja vedä silmukan läpi.

4. Tee ripustuslenkki. Merkitse yläreunan neljä keskimmäistä silmukkaa. Virkkaa ensimmäiseen 1 kjs ja 1 ks, tee 3 ks. Virkkaa 15 kjs, katkaise lanka ja vedä silmukan läpi. Ompele langanpää hyvin ripustuslenkin toiseen reunaan. Päättele langanpäät.

5. Virkkaa mustapohjainen tiskirätti kuten valkoinen, mutta virkkaa ruutupiirroksen värijärjestys päinvastoin.

Julkaistu: 29.3.2016