Ihana

Virkattu pyllytin – kaksinkertaisista jämälangoista syntyy väreissä hehkuva pepunlämmitin

Virkattu pyllytin – kaksinkertaisista jämälangoista syntyy väreissä hehkuva pepunlämmitin
Virkattu pyllytin on mahtavasti lämpöä tuova asuste, kun teet sen kaksinkertaisella villalangalla. Materiaaliksi käy vaikka jämälankakorin tarjonta. Jos kuljetat rinnakkain yksiväristä ja moniväristä lankaa, lopputulos on pieni yllätys tekijällekin!
Teksti
|
Julkaistu 10.3.2023

Virkattu pyllytin – tarvikkeet:

 • lanka: 7 veljestä, yksi pääväri, raidoiksi eri värejä
 • virkkuukoukku nro 5 tai käsialalle sopiva
 • parsinneula
 • sakset.

Lyhenteet:

 • ketjusilmukka (kjs)
 • puolipylväs (pp)
 • pylväs (p)
 • kiinteä silmukka (ks)
 • piilosilmukka (ps).

Koon kanssa ei tarvitse tuskailla, sillä virkattu pyllytin aloitetaan resoriosasta, joka tehdään ensin niin pitkäksi, että se sopii vartalolle. Hameosaa tehdessä silmukoita on helppo lisätä tarpeen mukaan. Pyllyttimeen saa hyvin upotettua sukkalankojen jämiä ja erilaisia langanloppuja, sillä työ virkataan kaksinkertaisella langalla.

Virkattu pyllytin – ohje:

Resori

Resori virkataan edestakaisena virkkauksena puolipylväillä. Jokaiselle kerrokselle noustaan ketjusilmukalla. Puolipylväät virkataan aina edellisen kerroksen silmukan takareunaan, jolloin resorista tulee joustava.

 1. Virkkaa niin monta ketjusilmukkaa, kun haluat resorin leveyden olevan. Mallipyllyttimessä on 12 silmukkaa = lopullinen leveys noin 6 cm.
 2. Virkkaa yksi ketjusilmukka ja virkkaa jokaiseen ketjusilmukkaan puolipylväs.
 3. Nouse ketjusilmukalla uudelle kerrokselle ja virkkaa puolipylväs edellisen kerroksen silmukan takareunaan eli niin, että silmukkarivi nousee toisella puolella koholle.
 4. Virkkaa 1 kjs ja virkkaa sitten edellisen kerroksen jokaisen silmukan takareunaan pp. Näin silmukkarivi nousee koholle.
 5. Jatka, kunnes resori on tarvittavan pituinen eli renkaaksi muotoiltuna menee pujottamalla lantion yli. Tarkoitus on, että resori on sileä vartaloa vasten tulevalla puolella ja oikealla puolella on koholla olevia silmukkarivejä. Tarkista aina välillä, että silmukkamäärä pysyy koko ajan samana, ettei resorin korkeus kasva tai kapene.
 6. Sulje resori renkaaksi piilosilmukalla ja yhdistä resorin reunat ompelemalla tai virkkaamalla alun langanpäällä.

Hameosa

Hameosa virkataan resorin jatkoksi. Silmukoita lisätään heti alussa ja myös työn edetessä sen mukaan, miten leveä työstä halutaan. Raidoitus on tehty virkkaamalla aina yksi kerros puolipylväillä yhdellä värillä vaihdellen niin, että joka toinen on yksivärinen pohjaväri, joka toisella rivillä on värikkäitä raitalankoja.

1. krs: Virkkaa resorin reunan koko matkalta kiinteitä silmukoita. Virkkaa silmukoita sen verran tiheään, että resori ei ala kiristää.

2. krs: Virkkaa seuraava kerros puolipylväillä ja tee lisäykset joka kymmenenteen silmukkaan. Sulje kerros piilosilmukalla ja ota koukulle uuden värinen lanka.

Nouse uudelle kerrokselle ketjusilmukalla ja jatka kerroksen virkkaamista puolipylväillä. Tee lisäyksiä jälleen kymmenen silmukan välein, mutta tee lisäykset eri kohtiin edelliseen kerrokseen nähden.

Jatka lisäyskerrosten tekemistä vielä muutama kerros tai tarpeen mukaan.

Jatka sitten kerrosten virkkaamista, kunnes pyllytin on mieleisesi pituinen.

Pitsireuna

Virkkaa ketjusilmukka. Jätä yksi silmukka väliin ja virkkaa pylväs. Virkkaa ketjusilmukka ja virkkaa pylväs samaan kohtaan edellisen pylvään kanssa. Tee näin vielä kolme kertaa. Jätä silmukka väliin ja sulje pitsikuvio piilosilmukalla. Jatka pitsikuviota samaan tapaan koko pyllyttimen reunaan.

Virkattu kukka

Tee kiristettävä lankalenkki: kierrä lanka kahdesti sormien ympäri ja virkkaa jatkossa pylväät tämän kaksinkertaisen lankalenkin ympärille.

Virkkaa *1 kjs, 3 p, 1 kjs ja sulje piilosilmukalla lankalenkkiin*. Toista yhteensä neljä kertaa = viisi terälehteä.

Kiristä lankalenkki mahdollisimman kireälle, päättele kukka ja höyrytä se höyrysilitysraudalla.

Viimeistely

Päättele kaikki langat. Höyrytä virkattu pyllytin höyrysilitysraudalla. Kiinnitä kukat ompelemalla helmaan.

Kommentoi »