Kotivinkki

Virkattu pöytäliinapaino

Virkattu pöytäliinapaino
Tuuli ei vie pöytäliinaa, kun virkkaat sen painoiksi sydämenmuotoiset lehdet. Pöytäliinapainoihin hyödynnät kätevästi jämälankoja ja matkoilta jääneitä kolikoita (painoiksi).
Julkaistu 29.6.2016

NÄITÄ TARVITSET

  • Puuvilla-, pellava- tai bambulankaa. Yhteen ohuehkosta pellavalangasta virkattuun painoon meni lankaa alle 10 g. Paksummalla langalla menekki on suurempi.
  • langalle sopiva virkkuukoukku
  • silmäneula
  • nappeja painojen kiinnitystä varten
  • jotain painoksi sopivaa (esim. matkoilta jääneitä kolikoita)

KOKO

Lehden koko määräytyy käytetyn langan paksuuden mukaan, eli mitä paksumpi lanka, sitä suurempi lehti. Virkkuukoukulla 3 virkattujen mallilehtien pituus on noin 4 cm. Huom! Yhtä painoa varten virkataan kaksi lehteä.

SILMUKAT

ks = kiinteä silmukka puolip = puolipylväs p = pylväs ps = piilosilmukka

TEE NÄIN

1. Jätä 20 cm:n aloituslanganpää, tee aloitussilmukka ja 10 kjs:n ketju.

2. Hyppää kolmen ensimmäisen silmukan yli ja virkkaa kjs-ketjun neljänteen silmukkaan 4 p (kuva 1). Virkkaa seuraaviin viiteen silmukkaan kuhunkin yksi silmukka: 2 p, 2 puolip, 1 ks. Virkkaa viimeiseen silmukkaan 1 ps, 1 kjs ja 1 ps (kuva 2).

KUVA 1

KUVA 2 3. Jatka virkkaamalla kjs-ketjun toinen puoli: se virkataan samoin kuin edellinen mutta päinvastaisessa järjestyksessä. Virkkaa samalla aloituslanganpää työn sisään. Virkkaa 1 ks samaan silmukkaan, johon virkkasit ketjun toisella puolella 1 ks. Jatka virkkaamalla seuraaviin neljään silmukkaan kuhunkin yksi silmukka: 2 puolip ja 2 p. Virkkaa seuraavaan silmukkaan 4 p. Virkkaa vielä 2 kjs ja tee 1 ps viimeisen pylvään juureen. Katkaise lanka 20 cm:n mittaiseksi ja vedä silmukan läpi.

4. Virkkaa toinen lehti muuten samoin, mutta jätä siihen 40 cm:n lopetuslanganpää lehtien yhteen ompelua varten.

5. Aseta lehdet päällekkäin ja ompele ne yhteen pidemmällä lopetuslanganpäällä. Aseta kolikot tai muu valitsemasi paino lehtien väliin puolivälissä toisen reunan ompelua. Päättele langanpää hyvin ja pujota lehtien sisään.

6. Tee kahdella langalla solmu lehden juureen. Pujota langanpäät neulan avulla napin reikien läpi ja sen jälkeen liinan kulmien läpi nurjalle puolelle. Solmi langanpäät hyvin kiinni: näin sekä paino että nappi pysyvät paikoillaan.

Kommentoi »