Ihana

Virkattu kaulahuivi räsymaton tapaan – raidoista huolimatta langanpäättelyä on vähemmän kuin uskoisit!

Virkattu kaulahuivi räsymaton tapaan – raidoista huolimatta langanpäättelyä on vähemmän kuin uskoisit!
Virkattu kaulahuivi valmistuu innokkaalta tekijältä muutamassa illassa. Pirteään huiviin saa hukattua monta villalangan jämäkerää – mitä kirjavampi, sen parempi!
Teksti
|
Julkaistu 25.2.2023

Virkattu kaulahuivi – tarvikkeet:

  • 7 veljestä lankaa, erivärisiä lankakerien jämiä
  • virkkuukoukku, esim. 4–5 tai omalle käsialalle sopiva
  • sakset
  • parsinneula
  • höyrysilitysrauta.

Lyhenteet:

  • ketjusilmukka (kjs)
  • piilosilmukka (ps)
  • pylväs (p)
  • kiinteä silmukka (ks).

Mallivirkkaus

Työ virkataan pylväillä tasona eli edestakaisin virkkauksena. Kerrokset aloitetaan kahdella ketjusilmukalla. Pylväät virkataan edellisen kerroksen pylväsväleihin niin, että langankierron jälkeen koukku viedään edellisen kerroksen kahden pylvään välistä.

Virkattu kaulahuivi – ohje:

Aloitus

Virkkaa niin pitkä ketjusilmukkanauha kuin haluat kaulaliinan leveyden olevan. Ketjusilmukkanauhan voi virkata numeroa isommalla koukulla kuin varsinaisen työn, jolloin ketjusta tulee löysempi ja ensimmäisen kerroksen virkkaaminen on helpompaa.

1. krs: Virkkaa aloitusketjun jatkeeksi vielä kaksi kjs = vastaa ensimmäisen kerroksen pylvästä. Virkkaa ensimmäinen pylväs (p) kolmanteen ketjusilmukkaan. Virkkaa sitten p jokaiseen ketjun silmukkaan. Jatka koko rivi samoin.

2. krs: Käänny kerroksen lopussa 2 kjs:lla. Virkkaa kerroksen pylväät edellisen kerroksen pylväsväleihin niin, että langankierron jälkeen koukku viedään edellisen kerroksen kahden pylvään välistä.

Virkkaa toisen kerroksen viimeinen p viimeistä silmukan läpivientiä vaille, ota uusi väri koukulle ja tee p loppuun. Virkkaa kaksi kjs ja jatka pylväitä mallivirkkauksen mukaan.

Värin vaihto: uusi väri

Lankaa ei katkaista lainkaan värivaihtojen yhteydessä vaan lanka vedetään reunan suuntaisesti uudelle kerrokselle. Värivaihdoista muodostuneet lankalenkit piilotetaan myöhemmin kiinteistä silmukoista tehdyn reunan sisään. Kun lankaa ei katkaista välillä, tarvitsee päätellä vain lankojen alku- ja loppupäät.

Mikäli lanka loppuu ennen rivin loppua, solmi uusi ja koukulla oleva lanka toisiinsa. Jätä joko lankojen päät vapaaksi ja päättele ne myöhemmin pujottelemalla neulalla silmukoiden sekaan. Tai virkkaa langanpäät mukaan seuraaviin silmukoihin, jolloin kohdasta tulee hieman paksumpi, mutta tässä työssä se ei haittaa.

Värin vaihto: aiemmin käytetty väri

Vedä aiemman saman värisen kerroksen lankaa reunaa myöten koukulle ja jätä lanka reunan suuntaiselle kevyelle lenkille. Älä kiristä liikaa, jotta reuna ei mene kuprulle. Vedä lanka pylvään viimeisen kahden lankalenkin läpi ja tarkista, että lenkki ei ole liian kireä tai löysä. Virkkaa kerros loppuun ja vaihda jälleen väriä.

Tarkista, että sivulla kulkevat värinvaihdoista muodostuvat lenkit eivät kiristä tai jää liian löysiksi. Jatka virkkaamista, kunnes kaulaliina on mieleisesi pituinen. Katkaise lanka ja päättele kaikki langan päät.

Reunus

Virkkaa ketjusilmukkalenkkeihin (huivin sivut = kerroksen aloitukset) kaksi kiinteää silmukkaa. Kiinteät silmukat peittävät reunan lankalenkit. Virkkaa jokaiseen ketjusilmukkanauhan lenkkiin (huivin aloitus ja lopetus) yksi ks. Virkkaa kulmissa 5 ks. Sulje reunus piilosilmukalla. Voit halutessasi virkata toisen ks-kierroksen. Päättele langat.

Hapsut

Kieputa lankaa 15 cm korkuisen pahvin ympärille neljä kertaa. Leikkaa nippu yhdestä kohtaa poikki. Kiinnitä lankanippu leivonpääsolmulla kaulaliinan lyhyempään sivuun. Mallissa hapsuja on joka toisessa pylväsvälissä. Kun reuna on hapsuja täynnä, suoristele langat sormin ja leikkaa hapsut tarvittaessa saman mittaisiksi. Tee hapsut myös toiselle lyhyelle sivulle.

Viimeistely

Höyrytä kaulaliina suoraksi ja anna kuivua höyrystä. Sitten vain kaulaliina kaulaan!

Kommentoi »