Virkattu verkkokassi ja pikkulaukku
Tee itse
Virkattu verkkokassi ja pikkulaukku
Kaunis virkattu verkkokassi syntyy kätevästi yhdestä lankakerästä tai -vyyhdistä. Voit tehdä isomman kassin ostoksia varten tai soman pikkulaukun. Tai virkkaa vaikka molemmat!
21.5.2015
 |
Kotivinkki

Virkattu verkkokassi

Virkattu verkkokassi on kätevä ostoksilla, sillä verkkokassin pohja on suunniteltu maitotölkin pohjan syvyiseksi. Kassin ala- ja yläreunat on vahvennettu kiintein silmukoin. Värjää virkattu kassi kattilassa ennen kahvojen kiinnitystä, jos arastelet sen valkoista väriä.

Verkkokassin koko ilman kahvoja: noin 38 x 26 cm.

Tarvikkeet – virkattu verkkokassi:

 • yksi vyyhti Kierti Ekolankaa -lankaa, sävy natural (200 g = 380 m) (huom. Lankaa ei välttämättä ole enää saatavilla. Valitse silloin vastaava.)
 • virkkuukoukku nro 3 tai käsialan mukaan
 • bambukahvat (koko 18 x 14 cm).

Mallivirkkaus:

Virkkaa kiinteitä silmukoita (ks), pylväitä (p) ja ketjusilmukoita (kjs). Virkatun pinnan tiheys: kassin verkko-osassa 11 p (pylväiden välissä aina 1 kjs) ja 8 krs = 10 cm.

Virkattu verkkokassi – ohje:

 1. Korvaa kassin pohjaa virkatessa kerroksen 1. silmukka 1 ketjusilmukalla. Tee aloitusketjuksi 61 kjs. 1. krs: jätä 1 kjs väliin ja tee 59 ks, käänny. 2. krs: tee 1 kjs ja 59 ks, käänny. Jatka virkkausta edestakaisin yhteensä 20 kerrosta (noin 9,5 cm).
 2. Aloita pussiosan tekeminen virkkaamalla pohjan ympäri: virkkaa pohjan päätyyn 20 ks, pitkään sivuun 60 ks, toiseen päätyyn 20 ks ja toiseen pitkään sivuun 60 ks = 160 ks. Jatka virkkaamalla kiinteitä silmukoita yhteensä 6 krs: päätä krs aina ps:aan ja aloita uusi kerros virkkaamalla sen ensimmäiseen silmukkaan 1 kjs ja 1 ks. Työ kääntyy pystyyn pussin sivuiksi.
 3. Aloita verkko-osan virkkaaminen. 1. krs: tee seuraavan krs:n alkuun 4 kjs (= 1 p ja 1 kjs), *hyppää 1 edellisen krs:n ks:n yli ja tee seuraavaan 1 p ja 1 kjs*, toista *–* krs:n loppuun. 2. krs: *tee edellisen krs:n kjs:aan 1 p ja 1 kjs*, toista *–* krs:n loppuun. Toista kerroksia 1–2 ja jatka virkkaamista spiraalina, eli siirry aina edelliseltä krs:lta suoraan seuraavalle krs:lle. Kun olet virkannut verkko-osaa 19 krs:ta, päätä viimeinen krs ps:aan. Virkkaa laukun yläreunaan vielä 3 krs kiinteillä silmukoilla kuten laukun alaosassa: päätä krs aina piilosilmukkaan ja aloita uusi krs virkkaamalla sen ensimmäiseen silmukkaan 1 kjs ja 1 ks. Päätä virkkaaminen ps:lla. Katkaise lanka ja vedä silmukan läpi.
 4. Tee vielä 4 lenkkiä kahvojen kiinnitystä varten. Tee aloitusketjuksi 16 kjs. 1. krs: jätä 1 kjs väliin ja tee 14 ks, käänny. 2. krs: tee 1 kjs ja 14 ks, käänny. Jatka näin ja tee yhteensä 4 krs:ta. Katkaise lanka ja vedä silmukan läpi.
 5. Viimeistele virkattu verkkokassi. Päättele langanpäät. Merkitse kahvalenkkien paikat kassin yläreunaan ja ompele lenkit toisesta kapeasta päästään yläreunaan kiinni. Aseta kahvat lenkkeihin ja ompele lenkkien toisetkin päät kiinni verkkokassin yläreunaan.

Virkattu pikkulaukku

Virkattu laukku toimii myös ilman olkahihnaa. Jos jätät hihnan pois, saat laukusta irtotaskun pientavaroille.

Laukun koko ilman hihnaa: noin 18 x 18 cm.

Tarvikkeet – virkattu pikkulaukku:

 • yksi kerä Novitan Hanko-lankaa, sävy keltainen 230 (100 g = 104 m) (huom. Lankaa ei välttämättä ole enää saatavilla. Valitse silloin vastaava.)
 • virkkuukoukku nro 4 tai käsialan mukaan
 • kaksi lukkohakaa ja yksi neppari.

Mallivirkkaus:

Virkkaa kiinteitä silmukoita (ks). Virkatun pinnan tiheys: 15 ks ja 17 krs = 10 cm.

Virkattu pikkulaukku – ohje:

 1. Virkkaa ensin laukun olkahihna. Tee aloitusketjuksi 182 kjs. Jätä 7 ensimmäistä kjs:aa väliin ja sulje lenkki virkkaamalla aloitusketjun 8. silmukkaan 1 ks: näin 7 ketjusilmukasta muodostuu olkahihnan päähän kiinnityslenkki lukkohakaa varten. Tee aloitusketjuun yhteensä 175 ks. Tee myös olkahihnan toiseen päähän lenkki lukkohakaa varten: tee vielä 5 kjs ja kiinnitä kjs-lenkki olkahihnan päähän piilosilmukalla. Katkaise lanka ja vedä s:n läpi.
 2. Tee laukun pussiosan aloitusketjuksi 25 kjs. 1. krs: jätä 1 kjs väliin ja virkkaa ketjuun 23 ks = laukun pohja. 2. krs: jatka virkkaamalla pohjan ympäri. Virkkaa krs:n jokaiseen silmukkaan muuten 1 ks, mutta virkkaa pohjan molempiin päätyihin 1 ks ja jokaiseen kulmasilmukkaan 2 ks = työssä on 52 ks. Jatka virkkaamalla pussiosaa spiraalina, eli siirry aina edelliseltä kerrokselta suoraan seuraavalle kerrokselle. Työ kääntyy pystyyn pussin sivuiksi.
 3. Kun olet virkannut 28 krs:ta tai kun pussin korkeus on noin 17 cm ja lankaa on jäljellä vähintään 350 cm, tee viimeisellä kerroksella pussin molempiin reunoihin lenkit lukkohakoja varten. Virkkaa toista reunasilmukkaa edeltävän kiinteän silmukan jatkoksi 5 kjs, pujota kjs:t ja loppu lanka lukkohaan alaosan läpi, hyppää seuraavan (= reunimmaisen) silmukan yli, virkkaa 25 ks ja tee toinen lenkki samoin. Virkkaa kerros loppuun ensin tehtyyn lenkkiin saakka ja päätä kerros ps:lla. Katkaise lanka ja vedä silmukan läpi.
 4. Viimeistele työ. Päättele langanpäät. Kiinnitä neppari laukun sisään. Kiinnitä olkahihna lukkohakoihin. Virkattu pikkulaukku on valmis!
Kommentoi »