Vintagehuonekaluilla saa kotiin kestävää designia, joka säilyttää arvonsa – lue vinkit vintageaarteiden hankintaan ja nappaa lista parhaista ostopaikoista!
Sisustus
Vintagehuonekaluilla saa kotiin kestävää designia, joka säilyttää arvonsa – lue vinkit vintageaarteiden hankintaan ja nappaa lista parhaista ostopaikoista!
Vintagehuonekalut ovat sisustajien suuressa suosiossa, eikä ihme – kalusteet ovat laadukkaita, ekologisia, kestäviä ja persoonallisia. Mutta mistä aarteita kannattaa etsiä ja millaiset esineet menevät erityisesti kaupaksi? Entä miten kalusteita tulisi hoitaa?

Vinkit vintagekalusteiden ostamiseen

Mistä kannattaa ostaa?

Tori.fi ja Facebookin erilaiset kirpputoriryhmät lienevät jokaiselle tuttuja. Niistä voi tehdä löytöjä hyvinkin edullisesti. Pääsääntöisesti huutokaupasta huonekaluja ja sisustustavaraa saa edullisemmin kuin vanhan tavaran liikkeestä. Kirpputorilla voi tulla tunne, ettei löydä tavarapaljoudesta mitään. Silloin auttaa konkareiden suosima niksi: pidä esimerkiksi puhelimessa muistilistaa tavaroista, joita tarvitset. Avoin mieli ja tutkan pitäminen päällä auttavat, mutta niin sanottujen löytöjen tekeminen saattaa vaatia pientä harjaantumista.

Pysy budjetissasi

Jollet ole designin keräilijä, älä takerru liikaa ostoksesi sijoitusarvoon. Mieti etukäteen budjettisi ja pysy siinä, jotta esimerkiksi huutokaupan tiimellyksessä hinta ei karkaa käsistä. Vanhoja huutokauppaluetteloita selaamalla pääsee kärryille hintatasosta.

Muista jälleenmyyntiarvo

Laadukkaassa vintagessa on yksi lyömätön ominaisuus. Siitä saa nimittäin myydessä melko varmasti aina rahansa takaisin, toisin kuin silloin, kun myyt edelleen uutena ostamasi huonekalun. Jos senkki kyllästyttää, sen voi myydä ja suunnilleen samalla rahalla hankkia toisen. Myös vaikkapa käsin solmittujen mattojen hintataso pysyy kuta kuinkin samana.

Hieno puusohva, nojatuoli, senkki ja valaisimet ovat löytyneet nettikirpputoreilta ja vanhan tavaran liikkeistä. Ryijy on uusi, Saanan ja Ollin suunnittelema Elonkierto.
Nettikirpputoreilta on vaikea tehdä löytöjä sokkona. Kirjoita hakuun merkki, suunnittelija tai aikakausi, jonka tyylistä pidät. Myös materiaalilla kannattaa hakea.

Miten risa kannattaa korjata?

Puisia huonekaluja voi korjata, toisin kuin kalustelevyistä tehtyjä. Pientä kunnostusta on helppo tehdä myös itse, ja tuolin istuimen verhoilu onnistuu monelta. Kyse on myös omista mieltymyksistä ja siitä, millaisia kulumisen jälkiä sietää. Muista, että kovin rikkinäisen ympäriverhoillun nojatuolin verhoiluttaminen on tyyristä. Jos kyseessä on kallis designklassikko, panostus toki kannattaa.

Vanha kestää käyttöä

Vintage-esineisiin ei kannata suhtautua liian juhlallisesti. Ne on tehty hyvistä materiaaleista kestämään käyttöä. Vanhojen esineiden käyttötarkoitusta voi myös muuttaa: keittoastia voi olla hyvä salaattikippona, ja tavalliset hopea-aterimet kannattaa ottaa arkikäyttöön. Jos niissä ei ole rodinointia, ne kestävät konepesua, vinkkaa Helanderin Hanne Siekkinen. Perusryijyn voi huoletta laittaa matoksi kevyen kulutuksen paikkoihin, kuten sohvapöydän alle tai peitoksi sängyn päälle.

Askon valmistama puurakenteinen Bonanza-kalusto houkuttaa jälleen sisustajia. Sen piirsi sisustusarkkitehti Esko Pajamies vuonna 1966, ja kalustosta tuli yksi Askon menestyneimmistä 60–70-luvulla.
Älä poista vuosilukuja, nimiä, leimoja tai muita merkintöjä. Ne kertovat esineen historiasta ja nostavat sen arvoa.

Viime vuosien vintagesuosikkeja

 • Artek. Erityisesti Alvar Aallon jakkarat kunnosta riippumatta, uudemmat 75–160 €, vanhat yli 1000 €.
 • Bonanza-sohva ja nojatuolit. Myös muut puurunkoiset nahkasohvat. Tuoli 150–400 €, sohva 200–500 €.
 • Paavo Tynellin ja Lisa Johansson-Papen valaisimet. Hinnat nousevat tuhansiin euroihin. Suosittuja ovat myös edullisemmat saman aikakauden, eli 50–60-luvun, valaisimet.
 • Tiikkiset 1950–60-luvun kalusteet ja pienesineet. Kaapit alkaen 250 €.
 • Astioista Valencia-sarja, Kilta, Emilia-sarja ja riisiposliiniastiat. Nousussa 70–80-lukujen arkiastiat, kuten Pentikin Halla ja Riekko, joita saa edullisesti.
 • Vanhat pakkaukset, lääkepullot, mainostaulut ja muut hauskat kuriositeetit.
 • Itämaiset ja käsin solmitut matot. Hinnat vaihtelevat.
 • Värikäs 50–60-luvun lasi. Toisaalta myös kristalli, jota saa vielä edullisesti.
 • Safari-tuolit. Hinnat 300–1000 €.
 • 50–60-luvun ryijyt. Nousussa ovat myös funkistyyliset, ruskeasävyiset ryijyt.
 • Rottinkikalusteet. Lumikenkä-tuoli 60–125 €.
 • 1950–60-lukujen röpölasi. Etenkin Tapio Wirkkalan ja Timo Sarpanevan ovat suosittuja.
 • Lasi- ja marmoripöydät.
 • Pinnatuolit ja vanhat koulutuolit. Fanett-tuolit 60–140 €.
 • Carl-Gustaf Hiort af Ornäsin ja Märta Blomstedtin huonekalut. Hinnat voivat nousta tuhansiin euroihin.
1960–70-luvun safarituolit kiinnostavat. Suomalaisista halutuin on muotoilija Ben af Schulténin nojatuoli N111 vuodelta 1974.
Suosituimmat vintagevalaisimet tulevat 50–60-luvulta, mutta myös toisenlaiselle tyylille on kysyntää. Marmori, messinki ja kaarevat muodot näyttävät ajankohtaisilta Atelje Lyktanin 1970-luvun jalkavalaisimessa.
Putkirunkoiset tuolit ovat nyt suosittuja. Bruno Mathsson suunnitteli Karin-nojatuolin Duxille vuonna 1969. Kannattaa ottaa huomioon, että jotkut 60–70-luvun nojatuolit saattavat olla hyvin matalia.
Tamara Aladin suunnitteli Safari-maljakon Riihimäen Lasille 1968, ja sitä valmistettiin vuoteen 1974 asti. Aladinin kurvikkaista maljakoista pyydetään joitakin kymppejä.
Alvar Aallon suunnittelemat kalusteet löytävät ystäviä aina uusista sukupolvista. Kuvassa tuolit mallia 69, Aalto-pöytä holkkijalalla ja seinähyllyt 112B. Jos yhdistät vanhoja tuoleja moderniin pöytään, muista tarkistaa, että tuolien korkeus on riittävä.
Tiikkikalusteiden pitkä buumi on hitaasti väistymässä, ja tulossa ovat vaaleat puulajit, kuten koivu ja mänty.

Kalusteiden lian ja rinkulat saa pois kotikonstein

Kaikki tummentumat puuhuonekalujen pinnoissa eivät ole hienostunutta patinaa vaan likaa. Useimmat jäljet saa pois oikeilla aineilla. Puisen kalusteen vaalean sameat kohdat ja valkoiset renkulat johtuvat usein liian märällä siivousliinalla pyyhkimisestä tai maljakosta valuneesta vedestä. Myös alkoholi ja kuumat astiat vaurioittavat lakkapintoja.

Kaj Blomqvistin Kumelalle suunnittelema maljakko on hauskasti kitschahtava yksityiskohta. Tiikkilipasto on skotlantilaisen A.H. McIntoshin valmistama. Seinää komistaa Juhani Linnovaaran työ Grand Canyon.

1960-luvun jälkeen valmistetuille kalusteille paras puhdistuskeino on pyyhkiminen lämpimään tiskiaineveteen kastetulla siivousliinalla. Ennen 60-lukua tehdyt huonekalut on lakattu sprii- tai selluloosalakalla tai sellakalla, jotka eivät pidä vedestä. Niinpä huonekalu pyyhitään nopeasti nihkeällä räsyllä ja kuivataan välittömästi. Pinnat voi puhdistaa varovasti etikkaveteen (1:8) kastetulla nahkealla liinalla.

Hinkkaa pahimmat pinttymät huonekalun pinnasta 0000-teräsvillalla ja huonekalujen puhdistusöljyllä.

Vaaleita renkuloita voi varovasti pyyhkiä tärpätillä puunsyiden suuntaisesti. Jos jälki ei häivy, kokeile tupakantuhkan ja oliiviöljyn seoksella. Samaa seosta voi kokeilla myös palamisjälkiin. Tehokkain keino rinkuloihin on puhdistus valmiilla renkulanpoistoaineella, ring removerilla. Sävytä puhdistettu kohta tarvittaessa muun pinnan väriseksi esimerkiksi oikean sävyisellä vesivärillä tai petsillä. Huonekalu on hyvä vahata tai lakata rinkulanpoistoaineella käsittelemisen jälkeen.

Kaapin tunkkainen haju lähtee seoksella, johon tulee 600 ml valkoviinietikkaa, 200 ml vettä ja 25 ml eukalyptusöljyä.
Kauniisti kuluneet, rustiikkiset huonekalut ovat esimerkiksi Huutokauppa Helanderilla suosituimpien joukossa. Elämän merkit tekevät huonekalusta kiinnostavan, mutta valaisimissa ne antavat aiheen kääntyä sähköalan asiantuntijan puoleen.

Vintagevalaisin voi olla vaarallinen

Ostitko vanhan valaisimen, jonka valo ei pala? Tai kuuluiko sulakekaapista napsahdus, kun kytkit virran päälle? Joskus maadoittamaton pistoke on saatettu veistellä sopivaksi maadoitettuun rasiaan, tai vanha kangasjohto on rispaantunut puhki tai muovikuori haljennut.

”Tavara myydään sellaisena kuin se on” -virkkeeseen kiteytyy paljon käytetyn tavaran kaupassa yksityishenkilöiden välillä. Vanhan tavaran ei voi olettaa olevan uudenveroisessa kunnossa, vaan viat ja kulumiset ovat jopa osa niiden viehätystä. Viehättävä voi olla myös uhka. Sähkölaitteet ovat tyypillisiä käytettyjä tavaroita, joissa ilmenee vikoja, mutta useimmiten ainakin valaisimien osalta kaikki on korjattavissa.

Vintageostos kannattaa aina tarkistuttaa ammattilaisella, jos sen sähköturvallisuudesta ei ole takeita. Sekavat sähkökytkennät ja kotikutoiset johdotukset ovat riski, joiden ratkaiseminen kannattaa jättää osaavan sähköasentajan tai korjauspalveluja tarjoavan asennusliikkeen tehtäväksi. Ammattilaisen käyttö helpoiltakin tuntuvissa korjaustöissä on viisasta. Jos ehdit jo kokeilla laitetta, se ei toimi tai poltti sulakkeen, pitää viimeistään ottaa yhteys ammattilaiseen.

Joskus voi iskeä varsinainen onnenpotku: tämä Gunilla Jungin funkisvalaisin löytyi kierrätysmyymälästä. France & Boyn pöytä on 50-luvulta. Keraaminen pannu on Anna-Maija Osipowin. Vanha Riihimäen Lasin tuhkakuppi on löytänyt uuden käyttötarkoituksen.

Jos ostat valaisinta yksityishenkilöltä, kannattaa ennen kaupantekoa kysellä paljon. Toimiiko laite? Onko sitä korjattu joskus, ja kuka on ollut korjaaja? Miksi laite on korjattu? Onko siihen tehty muita muutoksia? Yleensä kysymyksiin ei osata vastata. Laite on voinut tulla asunnon mukana tai löytynyt mökin varastosta, ja siitä vain halutaan eroon.

Jos tuote on tarjolla ”sellaisena kuin se on”, varaudu ostajana huolehtimaan sen turvallisuudesta. Myyjä ei saisi valehdella eikä jättää kertomatta, jos tavara on käyttökelvoton tai jopa vaarallinen. Hän voi olla vioista tietämätön, mutta osapuolten pitää varautua esimerkiksi kaupan purkuun, ja vaikeimmissa tapauksissa ostaja voi viedä asian käräjäoikeuteen. Siksi myyjänä kannattaa olla rehellinen ja kertoa kaikki mahdolliset viat ennen myyntiä.

Mikäli ostat käytetyn tuotteen yritykseltä tai muulta elinkeinonharjoittajalta, myyjän vastuu on suuri ja ostajaa suojaa kuluttajansuojalaki. Ole yhteydessä kuluttajaneuvontaan, jos kauppias ei suostu sovittelemaan asiaa. Yksityishenkilöiden väliseen kaupankäyntiin sovelletaan puolestaan kauppalakia, jossa ostajan velvollisuudet ovat suuremmat. Tarkoituksellisesti hengenvaarallisia tuotteita tuskin kukaan kauppaa, mutta sähkölaitteiden kanssa varovainen on voittaja.

Vanhat Lundiat ovat aina hyvä löytö. Niitä voi muunnella lähes loputtomasti ja maalata, jos sinänsä trendikäs mäntypuupinta ei miellytä.

Vintagen metsästäjän lempikaupat Suomessa

 • Antiikkiliike Rakkaat esineet. Paljon kalusteita eri vuosikymmeniltä, netissä myös tyylilajeittain jaoteltuna. Kauppiaskatu 18, Parainen. rakkaatesineet.fi
 • Bukowskis.com. Pohjoismainen jännittävä verkkohuutokauppa, jossa laaja valikoima taidetta, antiikkia ja vintagea. Mastokatu 4–6, Helsinki
 • Fargo Vintage. Vintageliike ja verkkokauppa. Fleminginkatu 20, Helsinki. fargoshop.fi
 • Fasaani Antik & Helsinki. Secondhand Isosta kivijalkakaupasta löytyy kaikkea talonpoikaisantiikista vintageen. Korkeavuorenkatu 5, Helsinki. fasaani.fi, helsinkisecondhand.fi
 • Fasetti. Ornäs-huonekaluja, laatuvalaisimia, tiikkihuonekaluja ja entisöintipalvelu. Pohjoisranta 2, Helsinki. Vanha Messiläntie 8, Hollola. fasetti.fi
 • Fleastyling. Vintagea ja antiikkia, myös boho-tyyliin. Kehruutie 2, Helsinki. fleastyling.fi
 • Franckly.com. Käytetyn designin osto- ja myyntipalvelu, josta vastaa Finnish Design Shop.
 • Gusta Design & Mirantik. 1930–70-lukujen muotoilua. Aarikkalankatu 24. Tampere, gustadesign.fi, mirantik.fi
 • Götan maailma. Erikoista antiikkia ja kuriositeetteja. Tarkk’ampujankatu 4. Helsinki, gotanmaailma.fi
 • Helander Huutokauppa. Livenä ja verkossa. Hernepellonkuja 8–10, Helsinki. helander.com
 • Kirpputori Kisälli. Käyttötavaraan keskittynyt iso itsepalvelukirpputori, katso myös Instagram. Mestarinkatu 12, Lahti. kirpputorikisalli.fi
 • Kätkö Vintage. Vuosikertavaatteita ja huonekaluja. Aaltosenkatu 31–33. Tampere, katkovintage.com
 • Lundagård. Perinnerakentamisen tarvikkeita ja piensisustusta. Etelänummikatu 8 C, Pietarsaari. lundagard.fi
 • Mjuk.fi. Käytettyjen huonekalujen ostoja myyntipalvelu verkossa. Koskelontie 15, Espoo
 • Momono. Uutta ja vanhaa taidetta, designia, astioita ja piensisustusta. Yrjönkatu 1, Helsinki. momono.fi
 • Nordicvintageshop.fi. Nettikaupassa paljon tiikkihuonekaluja.
 • Nordisten.com. 1920–70-lukujen kuratoidun designin verkkokauppa.
 • Orankivintage.com. Vintagesisustuksen nettikauppa.
 • Patriks Möbel. Vanhan tavaran entisöintiä ja antiikkia. Linderintie 7, Mustio. patriksmobel.com
 • PKS vintage & sisustus. Käytetyn tavaran nettikauppa ja myymälä. Pietarinkatu 13, Helsinki. pksvintage.fi
 • Retro & romu. Piensisustusta ja nostalgisia astioita. Helsingintie 44, Karkkila. facebook.com/RetroRomu
 • Roomage. Tyylikästä ja laadukasta vintagea. Kirjatyöntekijänkatu 8, Helsinki, roomage.fi
 • Skandidesign.fi. Vintagea ja retroa, pieniä huonekaluja.
 • Suomen kasarmin aarteet. Vanhaa tavaraa ja vintagea edullisesti. Suomen Kasarmin katu, Hämeenlinna. facebook.com/suomenkasarminaarteet
 • Vanhanaika.fi. Astioita, maljakoita ja piensisustusta.
 • Wanha Wiljami. Vanhaa tavaraa 1800-luvulta alkaen, myös entisöinti- ja kunnostustarvikkeita. Hämeenpuisto 25, Tampere. wanhawiljami.fi
 • Wanhan talon tavarat. Talonpoikais- ja vintagehuonekalukauppa. Temmeksentie 8, Oulu. wanhantalontavarat.fi
 • Weird Antiques. Ylen Vintage-valtakunta-ohjelmasta tuttu pop-antiikkiliike, jossa paljon amerikkalaista tavaraa ja erikoisuuksia. Hämeentie 18, Tuusula. facebook.com/WeirdAntiquesHKI

Lähteet: Johtava intendentti Hanne Siekkinen, Huutokauppa Helander, vertaiskauppatuntija Laura Kuusela, Tori.fi, product owner Outi Kempas, Franckly ja Frida Ramstedt: Tyylikäs koti (Tammi, 2020).

Kommentoi »