Kotivinkki

Bambua, metallia vai hiilikuitua? Lue vinkit neulepuikkojen valintaan

Bambua, metallia vai hiilikuitua? Lue vinkit neulepuikkojen valintaan
Neulepuikkojen valinta voi olla haastavaa, kun tarjontaa on paljon. Perinteiset metallipuikot käyvät hyvin peruslangoille ja esimerkiksi mohairille. Hiilikuitu- ja puupuikkojen valtti on keveydessä, ja neliskanttiset puikot asettuvat mukavasti käteen.
Julkaistu 15.11.2018

Kun valitset puikkoja, mieti sekä käyttämääsi lankaa että itseäsi neulojana. Jos neulot lähinnä peruslangoilla, mummolta perityt metallipuikot toimivat todennäköisesti aivan hyvin.

Lankateollisuus on kuitenkin kehittynyt paljon, ja erikoisemmilla langoilla neuloessa puikkoihinkin kannattaa panostaa. Esimerkiksi aloe vera -sukkalangat vaativat metallisia nihkeämmät puupuikot, jotta silmukat eivät putoilisi. Mohair-langat taas saattavat tarrata kiinni bambupuikkoihin, ja niille metalliset puikot ovat omiaan.

Hiilikuitu

Hyvä materiaali puikkoihin etenkin, jos käsialasi on tiukka. Se tekee puikoista kestävät mutta selvästi perinteisiä metallipuikkoja kevyemmät. Puikot eivät taivu, vaikka neuloisit tiukkaa. Hiilikuitupuikkojen kärki on yleensä jotain muuta metallia. Jos olet allerginen nikkelille, varmista, ettei kärkiosa sisällä sitä.

Puupuikot

Puupuikko on mukavan kevyt kädessä ja hyvä valinta, jos käsialasi on normaali. Puupuikoissa yleisimmät materiaalit ovat bambu ja laminoitu koivu. Koivu on näistä kahdesta kestävämpi. Puupuikot toimivat myös nikkeliallergisella.

Neliskanttiset puikot

Nämä puikot kehitettiin alun perin nivelrikko- ja reumapotilaille, sillä niillä neuloessa ei tarvitse painaa ja puristaa. Sormet lepäävät mukavasti puikkojen päällä, ja ne ovat hyvät myös niskoille. Jos käsialasi on kovin tiukka, puikon kulmikkuus voi kuitenkin painaa sormia.

Sukkapuikot

Sukkapuikoissa pinnalla ovat nyt hieman lyhyemmät, 15 cm:n puikot 20 cm:n puikkojen sijaan. Niiden etuna on se, että neuloessa ei tule tunnetta, että puikot sohivat joka puolella. Lyhyet puikot toimivat etenkin ohuiden lankojen kanssa, mutta reiluille miesten sukille ne voivat olla turhan lyhyet. Älä valitse niitä myöskään, jos käsialasi on löysä. 10 cm:n mittaiset sormikaspuikot taas ovat käteviä paitsi sormikkaita neuloessa myös palmikkopuikkoina.

Pyöröpuikot

Pyöröpuikoissa kiinnitä huomiota puikon ja kaapelin liitoskohtaan. Hyvässä puikossa silmukat eivät juutu siihen kiinni. Laadukkaissa puikoissa kaapeli on joustava ja notkea eikä mene monelle mutkalle. Jos neulot isoa ja painavaa työtä, pyöröpuikolla tasona neulominen on usein pitkiä puikkoja mukavampi vaihtoehto. Pienemmissä töissä, kuten vauvanneuleissa, perinteiset pitkät puikot ovat hyvät.

Vinkki!

Puikkomitta on jokaisen neulojan paras apuväline. Toisissa puikoissa numeromerkinnät näkyvät, mutta niillä on paha tapa kulua pois. Puikkomitalla varmistat oikean koon.

Asiantuntija: myymäläpäällikkö Katariina Tiainen, Lankamaailma

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN
Inspiroidu neuleohjeista & tee itse talven kauneimmat käsityöt
SISÄLTÖ JATKUU
Kommentoi »