Kelvin, lumen, mitä häh? Poimi 6 hyödyllistä vinkkiä lamppuostoksille
Valaisuvinkit
Kelvin, lumen, mitä häh? Poimi 6 hyödyllistä vinkkiä lamppuostoksille
Kokosimme neuvot kodin valaistuksen kohentamiseen ja LED-polttimon valintaan, niin et astu harhaan lamppuostoksilla.
9.11.2023
 |
Kotivinkki

1. Lyhenteet haltuun

Selvitä ensin, että polttimon kanta sopii valaisimeesi. Yleisimpiä ovat hehkulampuista tutut paksu E27- ja ohut E14-kanta, mutta malleja on monia muitakin. Tutki myös valaistusvoimakkuus eli lumenit (lm). 470 lumenia vastaa 40 watin hehkulamppua, 800 lumenia 60 watin.

Valon sävystä puolestaan kertovat kelvinit (K). 2700 kelviniä vastaa hehkulampun sävyä, 4000 kelviniä on viileämpi, neutraali valkoinen. Katso myös LED-valonlähteen CRI eli värintoistoindeksi, jonka olisi hyvä olla vähintään 80 eli 80 % auringon värintoistokyvystä.

2. Viileää vai lämmintä valoa?

Hyvä valon yleissävy kotiin on 3000 K, eli aavistuksen hehkulamppua valkoisempi sävy. Luonnonvaloa lähellä oleva 4000 K sopii kodin työskentelytiloihin kuten työhuoneeseen tai keittiön tason ääreen.

Miellyttävä valon sävy on makuasia, mutta valinnassa on hyvä huomioida ihmisen fysiologinen tarve lämpöiselle valolle ilta-aikaan.

Älä luota vain polttimon pakkauksen merkintöihin ”kylmä” tai ”lämmin”, vaan tarkista sävy kelvineinä, jos mahdollista. Mitä isompi luku, sitä viileämpi sävy. Miellyttävä valon sävy on makuasia, mutta valinnassa on hyvä huomioida ihmisen fysiologinen tarve lämpöiselle valolle ilta-aikaan. Älä käytä eri sävyisiä valonlähteitä samaan aikaan, sillä valaistuksesta tulee tällöin sekava.

3. Tehot oikeaan paikkaan

Lumenit kertovat valaistusvoimakkuudesta, joka on sidoksissa valonlähteen avautumiskulmaan. Avautumiskulma on alue, jolle valo piirtyy. Tämän vuoksi polttimon lumenien määrä on hyvä sovittaa valaisimen ja käyttötarkoituksen mukaan: pienelle alueelle piirtyvään lukuvaloon sopii tehokas, vähintään 800 lumenin lamppu, mutta lasikuvullinen pöytävalaisin vaatii matalatehoisemman polttimon, jotta se ei häikäise. Teholtaan matalat ja värisävyltään hyvin lämpimät filamenttilamput sopivat erityisesti kattokruunuihin ja muihin valaisimiin, joissa valonlähde on kokonaan esillä.

Kotoisan miellyttävä valaistus rakentuu yhdistelemällä erityyppisiä valonlähteitä, kuten pöytä-, lattia- ja seinävalaisimia.

4. Monipuolisuudessa sen salaisuus

Yleinen virhe on luottaa valaistuksessa liikaa yhteen kattovalaisimeen. Supertehokas kattolamppu voi sopia siivousvaloksi, mutta kotoisaan oleskeluun miellyttävä yleisvalaistus rakentuu yhdistelemällä erityyppisiä valonlähteitä, kuten pöytä-, lattia- ja seinävalaisimia, epäsuoraa valoa antavia valonauhoja sekä kohde- ja työskentelyvaloja.

Valaistusta on helppo monipuolistaa ilman sähköremontteja, kun lisäät huoneeseen pöytä- ja lattiavalaisimia, joissa voi laittaa vain pistotulpan seinään. Myös LED-valonauhoja on saatavana itseasennettavina sarjoina pistotulpilla.

Toimiva hehkulamppu tai halogeeni kannattaa vaihtaa energiatehokkaampaan LED-lamppuun vasta, kun sen teho loppuu.

5. Äly, älä jätä

Älypolttimot ovat himmennettäviä ja eri valonsävyihin säädettäviä lamppuja, joiden ominaisuuksia käytetään yleensä älypuhelimen sovelluksen, älykotijärjestelmän tai oheen myytävän kaukosäätimen välityksellä. Lamput vaativat siis langattoman verkko- tai bluetooth-yhteyden ja tavallisia polttimoita enemmän perehtymistä asennusvaiheessa.

Älylamput sopivat samoihin valaisimiin kuin tavalliset LED-lamput, joten niillä voi muuttaa esimerkiksi antiikkivalaisimen himmennettäväksi. Jo valmiiksi himmennettävissä valaisimissa on hyvä varmistaa älypolttimon yhteensopivuus valaisimen himmentimen ja liitäntälaitteen kanssa. Monet älylamput toistavat myös eri värejä, joten lampun voi säätää vaikka vihreäksi tai siniseksi.

6. Kestävin lamppusi on jo käytössä

Ekologisuuden kannalta tärkeintä on, että toimivaa valaisinta tai valonlähdettä ei vaihdeta, ennen kuin se on käyttöikänsä päässä. Toimiva hehkulamppu tai halogeeni siis kannattaa vaihtaa huomattavasti energiatehokkaampaan LED-lamppuun vasta, kun sen teho loppuu.

Myös valaisimen materiaalilla on väliä: laadukkaista materiaaleista valmistetut valaisimet ikääntyvät kauniisti, ja designvalaisimien arvo vain nousee ajan myötä. Muista koluta myös vanhojen tavaroiden liikkeiden ja huutokauppojen valikoimat. Ammattilainen voi muuttaa vanhan valaisimen johdotuksen nykyaikaiseksi ja turvalliseksi, ja työ maksaa yleensä muutamasta kympistä ylöspäin.

Asiantuntijana valaistus- ja sisustussuunnittelija Erja Taipale, Tilasi.

Kommentoi »