Minna muutti takaisin sukunsa maille – satavuotias Villa Ramskulla on pullollaan pikkubudjetin kirppislöytöjä ja aarteita kartanon vintiltä
Sisustus
Minna muutti takaisin sukunsa maille – satavuotias Villa Ramskulla on pullollaan pikkubudjetin kirppislöytöjä ja aarteita kartanon vintiltä
Minna ja Jussi muuttivat Minnan lapsuusmaisemiin Espoon kartanon entiseen työntekijöiden taloon. Erityisen rakkaita esineitä ovat isoäidin isoisälle kuuluneet gramofoni ja matka-arkku.
Julkaistu 5.4.2019
Unelmien Talo&Koti
Minna, Jussi ja Aina-vauva haaveilevat jo kesästä. Puutarhaan on suunnitteilla lisää kasveja, mutta lopputulos saa olla sopivasti villi.

Minna on impulsiivinen sisustaja, joka rakastaa asetelmia. Koska hän ei ole voinut vaikuttaa kodin remonttiin, omannäköistä on pitänyt tehdä tapetoimalla ja maalaamalla.

”Asumme lapsuuteni maisemissa Espoon kartanon alueella. Kartanon aikoinaan omistanut August Ramsay oli isoäitini isoisä. Hän rakennutti meidän talomme työntekijöiden käyttöön. Nykyään kartanoa vuokrataan juhlatilaisuuksiin, kuten häihin ja synttäreihin.

Olohuoneesta on näkymä keittiöön. Vanha tuoli ruokapöydän päässä on Minnan äidinäidin lapsuudesta. Sen ovat tehneet Kakolan vangit. Kirjahyllyn päällä on Frida Kahloa esittävä juliste, joka on ostettu nettikaupasta.
Suuressa keittiössä vietetään eniten aikaa. Siellä on vanhan tuvan malliin laverisohva, jonka päällisen ja isot tyynyt Minna on ommellut Marimekon kankaista.
Viehkeän asetelman saa aikaan jo muutamasta kukasta eriparisissa maljakoissa. Sesongin hedelmät täydentävät sommitelman.
Pehtoori-kannu ja Arabian Ahmet-sarjan kupit ovat täydellinen pari.
Vuokrakodin keittiöstä sai omannäköisen kaakelimaalilla. Valkoinen on hyvä pohja muulle sisustukselle. Ikean ruokapöydän ääressä juhlitaan usein koko suvun voimin. Pinnatuolit ovat kirpparilta ja roskalavalta.

On mukavaa asua oman perheen kanssa samassa miljöössä, jossa itse kasvoin. Jussikin on kotoisin Espoosta, mutta opiskeluvuodet asuimme Helsingin keskustassa. Tänne oli kuitenkin ihana palata, sillä tunnemme täällä olomme tosi kotoisaksi. Elämä on mukavan yhteisöllistä, kun kaikki tuntevat toisensa ja sukulaisia asuu lähellä.

Rakennuksen on suunnitellut W.G. Palmqvist. Vastaavia villoja on tällä alueella yhteensä neljä, ja ne kaikki on rakennettu vuosina 1914–20 kartanon työntekijöiden käyttöön.

Minna rakastaa tapetteja. Olohuoneen seiniä koristaa Birger Kaipiaisen piirtämä Ken on kiuruista kaunein. Minna on ommellut tyynynpäälliset Marimekon kankaista.
August Ramsayn vanha matka-arkku löysi uuden elämän sohvapöytänä. Gramofoni löytyi kartanon vintiltä.
Rakastan vanhoja astioita, kankaita ja täkkejä. Lakanat saattavat päätyä tyynyiksi ja kankaat kimonoiksi.
Makuuhuoneen tapetti on Ritva Kronlundin Avaruuslintu. Vanha punainen työpöytävalaisin on kirpputorilta ja toimii lukulamppuna. Toisella puolella sänkyä on keltainen vastaava valaisin.
Indiskasta aikoinaan ostetussa teekannussa on juurtumassa palmuvehkan oksa. Taulu on Minnan vuosia sitten saama syntymäpäivälahja graafikko Jenni Erkintalolta.

Jonotimme aluksi taloon, jossa kasvoin, mutta tämä rakennus vapautui ensin. Entisessä lapsuudenkodissani asuvat veljeni ja serkkuni.

Paikka on idyllinen. Ympärillä on metsää ja luontoa, mutta palvelut ovat kuitenkin lähellä. Alueelle kulkee lähiliikenteen bussi.

Talot on siroteltu kartanon maille harvakseltaan, joten naapureita ei ole ihan vieressä. Lähellä on vanha meijeri, mylly ja muita rakennuksia, joista osassa nykyään asutaan.

Sermi oli käytössä Minnan fammulla tämän asuessa kartanossa. Nyt siinä roikkuu Minnan kierrätyskankaasta ompelema kimono.
Karup Designin sänky on ostettu Futon Shopista. Patjana on futon, jonka päällä on paksu petari. Minna on yhdistänyt Marimekon punaiset Unikko-lakanat hennon vaaleansinisiin pellavalakanoihin. Matto on Minnalle rakas, sillä se on hänen äidiltään.
Makuuhuoneesta kuljetaan lastenhuoneeseen. Ikean tarjoilukärry on pyhitetty viherkasveille.

Pikku talossamme oli aikoinaan kaksi hellahuonetta, joten molemmissa päädyissä on kuisti. Nyt huoneita on keittiön lisäksi kolme. Pihapiirissä on varastona toimiva vanha rakennus. Suuri pihamaa viettää alas peltoaukealle. Täällä on ihana järjestää puutarhajuhlia, sillä tilaa riittää.

Ostan kotiin lähes kaiken käytettynä, ja kun tarvitsen uutta, myyn vanhaa. Olen sisustanut hitaasti ja pienellä budjetilla.

Inspiroidun väreistä, 1950–70-lukujen suomalaisesta muotoilusta ja vanhojen tavaroiden tarinoista. Kartanon vintiltä on löytynyt paljon suvun ja varsinkin isoäitini aarteita. Fammu oli August Ramsayn lapsenlapsi. Kartanosta kotiimme kulkeutuneita esineitä ovat muun muassa Augustin matka-arkku ja gramofoni. Ne ovat erityisen rakkaita.”

Huoneesta toiseen siirryttäessä kuosit vaihtuvat, mutta värit on suunniteltu siten, että yhtenäinen tyyli säilyy läpi asunnon. Nyt ollaan Ainan valtakunnassa.
Myös Ainan huoneessa on äidin tekemiä nättejä asetelmia.
Viihdymme pikku talossamme todella hyvin. Tämä paikka on meille rakas ja tärkeä. Täydellinen koti.
Ainan huone on sisustettu värikkääksi. Täälläkin on hyödynnetty kirpputorilta löytyneitä huonekaluja ja kankaita. Suuri raitamatto ja kattovalaisin ovat Ikeasta.
Ainan huoneen iätön ja ajaton sisustus ei vanhene, vaikka tyttönen kasvaa. Tapetti on Boråstapeterin Jubileum-sarjan Jordgubbe. Lipasto ja lehtikori ovat kirppikseltä.

Minnan sisustusvinkit

  • Kerää kankaita. Jos harrastat ompelua, osta laadukasta kangasta aina, kun sitä tulee vastaan edullisesti. Kirpparit ovat hyviä löytöpaikkoja. Sisustuspuuskan iskiessä voit ommella kankaista monenlaista tyynyn- ja patjanpäällisistä kimonoihin ja muihin asusteisiin.
  • Seuraa nettikirppareita. Aina ei ole aikaa kierrellä kirppareilla, joten nettikirpputorit ovat suositeltavia ostospaikkoja. Niistä on helppo hakea juuri sitä mitä etsii, ja heräteostoksia tulee tehtyä vähemmän.
  • Vaihtele tapetteja. Tapetointi on loppujen lopuksi aika helppoa puuhaa ja tehokas tapa muuttaa sisustusta.
  • Sisusta myös piha. Ulos voi kantaa kaikenlaista huonekaluista tekstiileihin. Mitäs siitä, vaikka viritelmä on voimassa vain yhden päivän.
Satavuotias rakennus oli ennen paritalo, joten sen molemmissa päädyissä on kuisti. Remontissa toisesta kuistista tehtiin pääsisäänkäynti.
2 kommenttia