Satumainen jugendhuvila omenapuiden katveessa – ”On ollut ihanaa päästää luovuus valloilleen kotia sisustaessa”
Sisustus
Satumainen jugendhuvila omenapuiden katveessa – ”On ollut ihanaa päästää luovuus valloilleen kotia sisustaessa”
Yli satavuotias hirsihuvila on täynnä taidetta, antiikkia ja intohimoisen sisustajan kauniita ideoita. Asukkaiden ehdoton lempipaikka on valossa kylpevä lasiveranta.
Julkaistu 19.5.2017
Avotakka
Lasiverannan ruokapöydän ympärille kokoonnutaan syksyisin viettämään rapujuhlia. Vanhat tuolit on ostettu antiikkiliike Fasaanista.
Hurmaavan maalauksen verannalle on tehnyt taiteilija Tita Gestranius. Talonpoikaissohva ja vanha kahvipöytä ovat tulleet perintönä.

Talon nykyiset asukkaat olivat ehtineet etsiä alkuperäisessä kunnossa olevaa vanhaa taloa vuosikaudet. He ehtivät katsastaa varmasti kymmeniä taloja, ennen kuin näkivät tämän tilan ja menettivät sille sydämensä.

– Päätös syntyi nopeasti. Oli helppo muuttaa modernista espoolaisesta omakotitalosta hurmaavaan, yli satavuotiaaseen jugendhuvilaan.

Olohuoneen muhkea sohvaryhmä muodostuu Interfacen Mama-sohvista. Nojatuoli on peritty isovanhemmilta. Vieri viereen asetellut aidot matot tuovat sisustukseen lämpöä.
Pariskunta yhdistää mielellään antiikkia ja modernia muotoilua. Suuri lattiavalaisin on Flosin Arco.

Pariskunta on asuttanut huvilaa viisitoista vuotta, ja talossa on tehty sinä aikana paljon peruskorjauksia. Esimerkiksi vanha peltikatto on uusittu täysin vanhan tyylin mukaisesti, ja talo on maalattu. Väri on lähellä alkuperäistä. Uima-allas ja ulkosaunarakennus ovat pihapiirin uutuuksia. Niistä nauttivat erityisesti lapsenlapset, jotka vierailevat lähes viikoittain.

Vanha talo ja iso puutarha vaativat jatkuvaa hoitoa. Ylläpitoremonttia riittää, joten vapaa-ajanongelmia ei pääse syntymään.

– Tällä kokemuksella emme ehkä olisi moiseen urakkaan ryhtyneet! Paikka on kuitenkin tullut vuosien myötä niin rakkaaksi, että emme siitä hevin luopuisi.

Ruokasalin vanha peili on empireä. Venäläinen kristallikruunu on tullut perintönä, ja lipasto löytyi talon ullakolta.
Salin ruokapöytä on ostettu 25 vuotta sitten Turusta 150 markalla. Se on tehty vanhoista lankuista. Rokokootyyliset tuolit ovat löytö Huuto.netistä. Ruokasalin taulut ovat taiteilija Emmi Mustosen maalaamia. Talon lattiat on hiottu ja käsitelty Osmo Colorilla.
Salin nurkkauksen seinän täyttävät suvun taiteilijoiden maalaamat taulut. Kalusteet ovat tulleet perintönä isovanhemmilta.

Tila toimi alun perin tämä puutarhatilana, jonka puutarhuri J. W. Ekholm perusti vuonna 1907. Hirsistä rakennettu jugendhuvila valmistui neljä vuotta myöhemmin. Talon on asukkaiden käsityksen mukaan suunnitellut arkkitehti Jalo Elers.

Aikaisemmin pariskunta suosi hyvin modernia ja pelkistettyä sisustustyyliä, mutta vanha talo on muovannut sisustusmakua. Nyt kaunis, uusi design ja vanha antiikki sekoittuvat toisiinsa.

Taiteilija Tita Gestranius ja sisustusarkkitehti Lars Gestranius asuivat talossa lähes kolmekymmentä vuotta. Heidän kädenjälkensä näkyy edelleen siellä täällä.

– Olemme halunneet säilyttää esimerkiksi Titan sadunomaisia maalauksia.

Talon emäntä on intohimoinen sisustaja ja esteetikko, joka on nauttinut saadessaan sisustaa vanhaa huvilaa.
Yläkerran kylpyhuone on remontoitu yli 15 vuotta sitten. Aikaa kestäneet kalusteet ovat Villeroy & Bochin.

Kodissa on paljon perittyjä esineitä ja huutokauppalöytöjä. Talon emäntä on intohimoinen sisustaja ja esteetikko. Hän pitää eurooppalaisesta rennosta tavasta sisustaa ja elää. Sisustuslehdet ovat yksi hänen suurimmista intohimoistaan.

– On ollut ihanaa päästää luovuus valloilleen vanhaa huvilaa sisustaessa!

Pariskunnan ehdoton lempipaikka on lasiveranta. Siellä on vietetty esimerkiksi monet tunnelmalliset rapujuhlat ystävien kesken. Talvella käperrytään televisiohuoneeseen nauttimaan takkatulen lämmöstä. Talossa on kaikkiaan kolme upeaa kaakeliuunia ja viisi tehokasta pönttöuunia. Kaikki uunit ovat talvisin jatkuvassa käytössä ja levittävät pehmeää lämpöä taloon.

Talon takaosan pienellä terassilla viihtyvät niin kasvit kuin isäntäperhe.
Länsi-Uudellamaalla sijaitseva tila oli alun perin puutarhuri J. W. Ekholmin puutarhatila. Hirsistä rakennetulla jugendhuvilalla on ikää yli sata vuotta.
2 kommenttia