Onko tässä karmivin diy-villitys ikinä? Askartelijat tekevät nyt pihoilleen viikatemiehiä – "Saa nähdä, alkaako se kummitella"
Tee itse
Onko tässä karmivin diy-villitys ikinä? Askartelijat tekevät nyt pihoilleen viikatemiehiä – "Saa nähdä, alkaako se kummitella"
Facebookin askarteluryhmissä on heinäkuussa näkynyt betonista tehtyjä, astetta karmaisevampia puutarhatonttuja. Hanna ja Jukka valmistivat kaveripariskunnan kanssa mökkirantaan oman ”Manalan lautturinsa”. Uskaltaisitko sinä hipsiä yöllä tämän ohi huussiin?
24.7.2019
 |
Meillä kotona

Hanna Pilve-Salmisen ja Jukka Salmisen mökkipihalla vanhassa puuveneessä kyyristelee synkänoloinen hahmo. Luiset olkapäät paistavat harmaan kaavun alta ja kasvot jäävät piiloon hupun hämäriin. Hui kauhistus!

Erikoinen pihakoriste syntyi pari viikkoa sitten, kun kaverit Heli Manninen ja Mika Peltola olivat Hannan ja Jukan vieraina Rovaniemellä viettämässä lomaviikkoa. Hanna sai idean askarteluprojektista, ja niin porukan voimin ryhdyttiin tuumasta toimeen.

Jutun kuvat: Hanna Pilve-Salminen

Miksi halusitte pihaanne näin karmivan ”tontun”, Hanna?

Näin kerran Pinterestissä kuvan betonisesta viikatemiehestä ja ajattelin, että tuollainen pitää saada. Synkänpuoleiset asiat kiinnostavat minua. Harrastan maalaamista, ja aiheitani ovat usein kaikenlaiset paholaiset ja perkeleet.

Mökkipihassamme on ollut vanha vene kasvimaakäytössä, mutta se piti siirtää pois kanalan tieltä. Nyt keksimme porukalla, että venehän olisi juuri sopiva alusta hahmolle. Nimeksi tälle tuli tietysti Manalan lautturi, Kharon.

"Manalan lautturi" istuu vanhassa veneessä, jossa Hanna ja Jukka ovat aiemmin kasvattaneet vihanneksia.

Suunnittelitteko hahmon itse vai käytittekö jotakin ohjetta?

Pinterestin kautta löytyi hyvä ohje, josta katsoimme suuntaa antavasti mallia. Sovelsimme kuitenkin paljon itse, koska halusimme hyödyntää mökiltä ja lähimaastosta löytyviä materiaaleja.

Mitä kaikkea lautturin kaavun alle kätkeytyy? Miten hahmo on tehty?

Reidet ja polvien linja on tehty pyöreistä haloista ja vartalon tukiranka ristin muotoon kiinnitetyistä listanpätkistä. Ruuvasimme rangan penkkiin, jolla lautturi istuu. Luiset olkapäät saimme puolikkaista kaljatölkeistä. Pään teimme viiden litran vesikanisterin pohjasta, jonka päälle muotoilimme pyöreyttä foliosta ja retkipatjan palasesta. Käsivartta varten metsästä löytyi juuri sopiva kaareva oksa, ja myös sormina on oksa.

Hahmon päälle heitimme lakanan, jonka uitimme ensin tavallisessa S100-betonissa. Kannattaa kastella lakana ensin vedessä – me heitimme sen kuivana betonisaaviin. Lakana imi kaiken nesteen, joten jouduimme lisäämään paljon vettä seokseen jälkikäteen.

Maalasin mustalla spraymaalilla kaavun alta pilkottavan ”vartalon” mustaksi. Myöhemmin lisäsimme vielä lyhdyn ja sarvia sekä mökkinaapurilta saamamme viikatteen.

Materiaalien keräämisessä ja hahmon suunnittelussa riitti tekemistä kahdeksi päiväksi. Kolmantena päivänä koko komeus valmistui.
”Tämä oli ’helvetin’ hauska projekti luovien kavereiden kesken”, Hanna sanoo.

Eikö lautturi pelota? Iltahämärä ja vessareissu…?

Mielestämme tästä tuli helvetin komea! Täällä pohjoisessa yötkin ovat nyt niin valoisia, ettei lautturia ole vielä päässyt katselemaan kunnon pimeydessä. Jännä kyllä nähdä, alkaako mielikuvitus laukkaamaan. Mies tulee kotiin töistä usein vasta puolilta öin, joten saa nähdä, alkaako lautturi kummitella syyshämärällä.

Synkät aiheet kiehtovat Hannaa, mikä näkyy myös hänen kuvataideharrastuksessaan. Pöllö ja alemman kuvan Roope Ankka on maalattu betonilaatoille.

Ideakuvia oman viikatemiehen tekoon löytyy Pinterestistä ja Googlesta esimerkiksi hakusanoilla "Cement grim reaper" ja "Cement reaper".

9 kommenttia