Vihersisustuksen uusi trendi: vesikasvit ja upeat maljakkoistutukset – tässä kauneimmat vesikasvilajikkeet ja hoitovinkit
Piha ja puutarha
Vihersisustuksen uusi trendi: vesikasvit ja upeat maljakkoistutukset – tässä kauneimmat vesikasvilajikkeet ja hoitovinkit
Vesikasvia et voi kastella kuoliaaksi! Jo muutamasta vesikasvista saat hurmaavan puutarhan ikkunalaudalle. Viimeistele merellinen tunnelma kivillä ja simpukoilla.
17.10.2017
 |
Kotivinkki

Vesikasvien lisäksi tarvitset maljakkoistutukseen pestyä hiekkaa, kiviä ja simpukoita. Pese hiekka ja kivet huolella, jotta ne eivät likaa ja samenna vettä.

Vesikasveja voi ostaa akvaarioliikkeistä. Valitse kestäviä kasveja ja vaihda vesi usein, niin saat istutukset kestämään pitkään.

Poista kasvista istutusvaiheessa huonokuntoiset lehdet ja muut kasvinosat. Älä istuta kasvia liian syvälle, jotta sen kasvu ei tukahdu. Juurenniska saa jäädä hienoisesti hiekan alle.
Laita kasvit paikoilleen hiekkaan. Tue tarvittaessa kivillä tai hiekalla, jotta kasvit asettuvat hyvin. Lisää vettä, kunnes kaikki kasvit ovat veden vallassa. Kuvassa vesitähdikki, papukaijalehti ja kääpiökeihäslehti.

Vesi haihtuu maljakoista, joten sitä on hyvä lisätä viikottain. Vaihda vesi kokonaan säännöllisesti, jotta se ei likaannu.

Vesihyasintti ja kellusaniainen kasvavat ja leviävät nopeasti. Vaihda pienessä lasimaljassa kelluskasvien vesi kerran viikossa tai sen mukaan, jos vesi näyttää likaantuvan.
Vasemmalla maljakossa on pistia eli vesisalaatti, joka on lämpimillä alueilla luonnossa nopeasti leviävä kelluskasvi. Juuret ovat keväänvihreät. Keskimmäinen, punertavalehtinen kasvi on papukaijalehti.
Voit tehdä istutuksen myös pieneen keramiikkaruukkuun, jonka laitat suuren lasipurkin pohjalle. Peitä ruukun pinta kivillä, jotka pitävät kasvin paikoillaan. Ruukussa kasvaa kääpiökeihäslehti.
Pistia eli vesisalaatti.

Vesikasveja voi ostaa akvaariotarvikeliikkeistä. Helsingin akvaariokeskuksella on myös verkkokauppa (akvaariokeskus.com). Myös Plantagenilla ja muilla puutarhamyymälöillä on toisinaan vesikasveja tarjolla.

Vesikasveille on erilaisia ravinteita. Akvaarioliikkeet myyvät vesikasveille tarkoitettuja hiekkaan työnnettäviä rautatabletteja ja nestemäisiä kasviravinteita, joita annostellaan suoraan veteen.

Helppoja vesikasveja ovat muun muassa karvalehti, intianvesitähdikki, kierteisvallisneria, papukaijalehti, ruusumiekkakasvi ja kääpiökeihäslehti. Erityisesti keihäslehtien valontarve on vähäinen.

Kasvit tarvitsevat aina valoa, hiilidioksidia ja ravinteita kasvaakseen. Maljakkoistutuksiin eivät mahdu akvaarioihin tarkoitettavat laitteet, joten valitse kestäviä kasveja ja vaihda vesi usein, niin istutus kestää. Kasvivalo, vettä kierrättävä pumppu ja hiilidioksidilevitin parantavat kuitenkin kasvien elinoloja. Jos innostut enemmän akvaarioistutuksista, pyydä laitteista neuvoa akvaariotarvikeliikkeistä.

Vesipuutarhurin työkalupakki. Istuta kasvit hiekkaan, esimerkiksi akvaarioihin käytettävään hiekkaan, jonka raekoko on 0,5–1 mm. Hiekka on pestävä, jotta se ei likaa ja samenna vettä.

Akvaarioliikkeistä voi ostaa myös pestyä hiekkaa. Jos mielit pitkäkestoista vesi-istutusta, kokeile laittaa hiekan alle akvaarioihin tarkoitettuja kasviravinneseoksia.

Kommentoi »