Viherkasvit sisustuksessa on kasvava trendi – näin onnistut vihersisustuksessa!

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Kekkilä
Viherkasvit sisustuksessa on kasvava trendi – näin onnistut vihersisustuksessa!
Viherkasvit ovat nyt sisustusintoilijoiden kuuma trendi, ja niillä voit edullisesti täydentää kotisi sisustusta. Kauniit kasvit tuovat silmäniloa ja saattavat vähentää stressiä samoin kuin luonnossa liikkuminen. Lue tästä parhaat vinkit vihersisustukseen!
Julkaistu: 12.2.2019

Viherkasveilla on helppo täydentää kodin ilmettä. Kauniit kasvit tuovat silmäniloa ja antavat myös energiaa. Viherkasvit voivat parhaimmillaan lievittää stressiä ja parantaa keskittymiskykyä samalla tavalla kuin luonnossa liikkuminenkin tekee.

Joidenkin viherkasvien uskotaan myös puhdistavan huoneilmaa. Tällaisia ovat esimerkiksi kultapalmu, rönsylilja, viiri- tai kirjovehka, huonekumipuu, kultaköynnös, traakkipuut, limoviikuna ja muut huonefiikukset. Kasvit lisäävät ilmaan happea ja kasvien lehdet, juuret sekä mullassa olevat mikro-organisimit puhdistavat ilmaa samalla kun ne imevät sisäilmasta haitallisia yhdisteitä itseensä.

Viherkasvien istuttaminen ja hoitaminen on rauhoittavaa ja energisoivaa puuhaa etenkin, kun ulkona on vielä metriset hanget ja puutarhakausi tuntuu olevan vielä kaukana.

Kukkivista viherkasveista ilmaa puhdistavia ovat esimerkiksi tulilatva, begoniat, krysanteemit ja gerberat.

Muista kuitenkin, että huonekasvit keräävät myös pölyä lehdilleen ja siksi niiden lehdet pitää pyyhkiä tai ne pitää suihkuttaa säännöllisesti.

Valitse viherkasvit tyylisi mukaan

Vihersisustamisessa vain mielikuvitus on rajana, mutta oikein valitut kasvit täydentävät sisustustyyliäsi. Moderniin ja skandinaaviseen sisustukseen liitetään usein hyvin graafisia ja muodoltaan yksinkertaisia kasveja, kun taas boheemissa sisustuksessa saavat kaikki kukat kukkia. Suosittuja kasveja nyt ovat esimerkiksi elegantit, melko pyöreälehtiset kilpipiileat ja erilaiset peikonlehdet, jotka ovat varsin näyttäviä suurine reikäisine lehtineen.

Viherkasvit tuovat väriä ja raikkautta minimalistiseen sisustukseen.

Mehiruusukkeiden ja eukalyptuksen kaltaiset harmaansävyiset kasvit istuvat pelkistettyyn sisustukseen.

Tavallisuudesta jollain tavalla poikkeavat kasvit kiinnittävän huomion, ja erikoiset väritykset ja kirjavat lehdet kiehtovat ihmisiä. Esimerkiksi maijoissa on paljon viirullisia ja laikullisia lajikkeita, ja kuningasbegonian lajikkeissa on paljon eri sävyjä.

Myös erikoinen kasvutapa tekee kasvista kiinnostavat katseenvangitsijan. Tällaisia ovat esimerkiksi ilmakasvit.

Huolehdi sopivasta valosta

Viherkasveista ei kannata tehdä itselleen työtaakkaa ja siksi kannattaa valita helppohoitoisia kasveja. Tästä syystä sisustajien kestosuosikkeja ovat esimerkiksi palmuvehka ja mehikasvit.

Tärkeää on sijoittaa kasvit oikein kotona ja kaikki kasvit tarvitsevat tietysti valoa. Kukkivat huonekasvit tarvitsevat valoa runsaasti, mutta paahteinen ikkunalauta on niillekin liikaa. Myös esimerkiksi ikkunan alla oleva patteri voi kuivattaa ilmaa ja siten nuuduttaa myös kasvit.

Yleensä paksu- ja mehevälehtiset viherkasvit tarvitsevat valoa enemmän kuin ohutlehtiset kasvit. Myös valkoisen- tai keltaisenkirjavalehtiset kasvit vaativat enemmän valoa kuin tavalliset, vihreälehtiset kasvit. Jo jonkin aikaa sisustajien suosiossa on ollut kirjavalehtinen peikonlehti, joka vaatii reilusti valoa. Se menettää kirjavuutensa liian hämärässä paikassa. Palmuvehka pärjää myös niukassa valossa.

Rakenna kiinnostavia asetelmia

Entisaikojen kukkapöytien tilalle on tullut moderneja vihersisustamisen alustoja, joihin voi rakentaa erilaisia asetelmia ja runsaitakin kasvikokonaisuuksia. Esimerkiksi Viherportaan kasviryhmässä kukkivat kasvit voivat hyvin, kun se sijoitetaan valoisaan tai hajavaloisaan, vedottomaan paikkaan. Viherportaassa myös sisutukseen sopivat ruukut pääsevät oikeuksiinsa.

Erilaiset viherkasvit muodostavan kiinnostavan kokonaisuuden, kun yhdistelet niitä rohkeasti. Viherporras on kätevä alusta kasviryhmille.

Jos et ole erityisen taitava viherpeukalo, voit silti sisustaa vihreällä ja rakentaa vaikka kaktusaavikon Viherlaatikkoon. Kaktuksista ja mehikasveista tehty asetelma on ratkaisu sinulle, jos kaipaat vihreää silmäniloa, mutta et jaksa tai ehdi paneutua kasvien hoivaamiseen. Nämä kasvit sijoitetaan aurinkoiselle paikalle, ja kaktukset varastoivat vettä pitkään varsiinsa kunhan saavat sitä kerralla tarpeeksi paljon. Mehikasvit varastoivat vettä myös lehtiinsä.

Viherlaatikkoon tehty kaktusasetelma on äärimmäisen helppohoitoinen ja kiinnostava katseenvangitsija.

Erilaisia kaktuksia ja mehikasveja on paljon ja uusia lajikkeita ilmestyy jatkuvasti. Kasveilla on monenlaisia muotoja ja värejä, ja näitä yhdistelemällä voit luoda mielenkiintoisen ja pitkäikäisen istutusryhmän. Voit viimeistellä asetelman koristekivellä.

Yksi kiva tapa vihersisustaa kotia on leikata viherkasvien lehtiä maljakoihin ja rakennella siten kauniita asetelmia. Esimerkiksi peikonlehdet, saniaiset, maijat, viirivehkat ja monet palmut ovat kasveja, joiden lehdet näyttävät kauniilta maljakoissa.

Kun teet asetelmia, leikkaa verson lehtineen mahdollisimman terävällä veitsellä. Aseta verso puhtaaseen maljakkoon tai pieneen pulloon. Kun vaihdat veden muutaman päivän välein, viherkasvit kestävät kauniina 1-3 viikoa.

Hyvä kasvualusta antaa elinvoimaa

Saat viherkasvit kukoistamaan ja kasvamaan, kun tarjoat niille oikeat olosuhteet. Ravinteikas multa ja säännöllinen, mutta oikeaoppinen kastelu ja valaistus antavat kasvillesi elinvoimaa.

Oikeanlaisella mullalla on tärkeä merkitys kasvien kasvulle. Istuta uudet huonekasvit aina tuoreeseen, kasville sopivaan multaan ja isompaan ruukkuun. Niin uudet kuin vanhat viherkasvit saavat mullasta uutta kasvuvoimaa ja kasvavat reheviksi. Multatilaa pitää olla riittävästi, sillä se varastoi vettä ja ravinteita. Mullan pitää olla kuohkeaa ja ilmavaa.

Kaikki viherkasvit tarvitsevat luonnonvaloa, mutta ne eivät kestä suoraa auringonpaahdetta.

Kodin viherkasvien mullat kannattaa vaihtaa juuri ennen kasvukauden alkua, sillä multa tiivistyy ruukuissa sitä mukaa kun juuret kasvavat ja imevät ravinteita mullasta. Juuri nyt helmi–maaliskuun vaihteessa, on paras aika vaihtaa mullat. Hitaasti kasvavien lajien multia ei tarvitse vaihtaa joka vuosi, vaan joka toinen tai kolmas vuosi riittää.

Viherkasvit kaipaavat lisäravinteita

Pelkkä multa ei riitä kasvuvoimaksi kodin viherkasveille, vaan ne tarvitsevat lisäravinteita etenkin kasvukaudella. Viherkasveja kannattaa lannoittaa viikoittain maalis–lokakuussa ja talviaikaan kerran kuukaudessa.

Kaktukset ja mehikasvit eivät tarvitse kovin paljon ravinteita, ja niille riittää lannoitus kerran kuukaudessa huhti–kesäkuussa. Kauniit orkideat taas kaipaavat ravinteita usein, niitä lannoitetaan kasteluveteen liotettavalla orkidearavinteella joka toinen tai kolmas kastelukerta.

Tutustu viherkasveille sopiviin multiin!

Kekkilä Kukkamullan ja Viherkasvimullan koostumus on sellainen, että vesi imeytyy nopeasti multaan ja näin on kasveja voi kastella reilusti kerralla.

Kekkilä Kaktus- ja mehikasvimullan koostumus sopii kuivassa viihtyville, harvemmin kasteltaville kasveille.

Kommentoi »