Viherpiha

Viherkasvibuumi nosti harvinaisten kasvien hinnat hurjiin lukemiin ja toi mukanaan lieveilmiön, kirjoittaa kolumnisti Adrian Evans – "Kasvien mustaa pörssiä en voi hyväksyä"

Viherkasvibuumi nosti harvinaisten kasvien hinnat hurjiin lukemiin ja toi mukanaan lieveilmiön, kirjoittaa kolumnisti Adrian Evans – "Kasvien mustaa pörssiä en voi hyväksyä"
Hortonomi Adrian Evans iloitsee viherkasvien paluusta suosioon, mutta samalla viherkasvihuuma luo hänelle mielleyhtymiä 1600-luvun tulppaanikuumeeseen. Tulppaanimarkkinat saivat lopun, kun joukko ostajia kieltäytyi maksamasta naurettavan korkeita hintoja.
Julkaistu: 14.1.2022

Brittiläinen Royal Horticultural Society (RHS) eli kuninkaallinen puutarhaseura julkaisi vuonna 2014 raportin nimeltä Horticulture Matters, vapaasti suomennettuna: puutarhalla on väliä. Kimmokkeena sen kirjoittamiseen oli tutkimus, joka oli osoittanut puutarha-alan houkuttelevan alati vähemmän ihmisiä, mikä oli johtamassa pulaan ammattitekijöistä. RHS laati dynaamisen suunnitelman, jolla se pyrki parantamaan puutarha-alan arvostusta ja samalla lisäämään koulutustarjontaansa.

On mielenkiintoista, että vain muutama vuosi raportin julkaisun jälkeen viherkasvibuumi löi itsensä läpi. Se on antanut puutarha-alalle sen kipeästi kaipaamaa nostetta – ei vain taimien myynnin kannalta vaan tutustuttamalla täysin uuden sukupolven kasvien kiehtovaan maailmaan.

Viherkasvihuuma tuo mielleyhtymiä 1600-luvun tulppaanikuumeeseen.

Vuonna 1869 puutarhuri William Robinson kirjoitti: ”Se päivä lähestyy, jolloin ihmiset ymmärtävät viehättävien kasvien arvon kodin koristajina”. Siinä missä Robinsonin viherkasvien trendeistä kertovat jutut kuvitettiin käsin piirretyillä kasvikuvilla ja julkaistiin paperilla, nykyään samalla asialla toimivat sosiaalisen median kanavat.

Instagramin visuaalinen vetovoima yhdistettynä nettishoppailun vaivattomuuteen on luonut markkinat, joissa kysyntää riittää. Tämä on nostanut tiettyjen harvinaisten kasvien hinnat omaan luokkaansa. Nämä kasvit ovat joko geneettisen mutaation tuotoksia tai sellaisia, jotka kasvavat vain tietyssä paikassa eivätkä vielä ole yleisesti viljelyssä. Valitettavasti 900 euroa maksava menninkäisenlehti (Monstera obliqua), jossa on palanen vartta ja vähän juurta (ei lehtiä), ei mahdu tämän köyhän puutarhurin budjettiin.

Viherkasvihuuma tuo mielleyhtymiä 1600-luvun tulppaanikuumeeseen. Vastoin yleistä uskomusta Hollannin talous ei tuolloin syöksynyt, kuten professori Anne Golder havaitsi penkoessaan arkistoja kirjaansa Tulipmania: Money Honor, and Knowledge in the Dutch Golden Age varten. Todellisuudessa tulppaanimarkkinat saivat lopun, kun joukko ostajia kieltäytyi maksamasta naurettavan korkeita hintoja.

Tuhansia kalifornialaisia mehikasveja oli varastettu alkuperäisiltä kasvupaikoiltaan.

Jokainen saa maksaa harrastuksestaan sen verran kuin haluaa, mutta yhtä kysyntään liittyvää asiaa en voi hyväksyä: kasvien mustaa pörssiä. Sanomalehti The Guardian paljasti kolmen vuoden takaisessa artikkelissaan, että tuhansia kalifornialaisia mehikasveja oli varastettu alkuperäisiltä kasvupaikoiltaan ja lähetetty Koreaan, Kiinaan ja Japaniin vastaamaan paikallisen keskiluokan valtavaan kysyntään. Laiton salakauppa on koetellut myös kaktuksia, joiden kokonaisia populaatiota on hävinnyt sen seurauksena.

Onneksi meillä on ympäri maailmaa hyvämaineisia ja luotettavia viljelijöitä, jotka ovat lisänneet huonekasveiksi sopivien trooppisten ja subtrooppisten lajien tuotantoaan. Heidän ammattitaidolleen nostan maljan.

Adrian Evans on englantilaissyntyinen hortonomi, jonka mielestä kaikki alkaa mullasta. Hän kirjoittaa kolumneja Viherpiha-lehteen.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN
Kasteluvahdit kaikille kasveillesi! Tilaa omasi Meillä kotona -kaupoista
SISÄLTÖ JATKUU
Kommentoi »