Kyllästynyt kellastuneeseen mäntypintaan? 80-luvun verhotanko uudistuu helposti maalaamalla – katso ohjeet ja tartu toimeen!
Tee itse
Kyllästynyt kellastuneeseen mäntypintaan? 80-luvun verhotanko uudistuu helposti maalaamalla – katso ohjeet ja tartu toimeen!
Kellastunut mäntypuinen verhotanko päivittyy ajattomaksi uusilla kannakkeilla ja vaalealla sävyllä. Parolan asema -blogin Katja Rinkinen antaa tangolle uuden ilmeen.
Julkaistu 11.5.2022
Unelmien Talo&Koti

Kellastuneen verhotangon maalaaminen – tarvikkeet:

  • mäntypuinen verhotanko ja verhorenkaat
  • mittanauha
  • saha ja hiomapaperia
  • Uulan Ilona-kuultomaali, sävy Valkoinen, tai Osmon puuvaha, sävy Kuusi
  • 2 kpl vaahtomuovipala tai 2 kpl siveltimiä
  • 2 kpl taottuja kattokoukkuja
  • porakone ja 3–4 mm poranterä.
1980-luvun verhotanko löytyi nettikirpputorin annetaan-palstalta.
Valitse kuultomaalista mieluinen sävy: kokeile pastellisävyjä tai kelopuuta muistuttavaa harmaanruskeaa. Vankka kattokoukku toimii myös seinäkoukkuna, kun se on tarpeeksi pitkä ja järeä.

Kellastunut mäntypuinen verhotanko uudistuu näin

  1. Mittaa verhotangon pituus ja sahaa se ­sopivaksi. Kuvan verhotanko on sahattu 50 cm leveämmäksi kuin ikkuna listoineen. Hio tangon päät siistiksi hiomapaperilla. Jos verhotanko on lakattu, hio tangon pinta kauttaaltaan hiomapaperilla.
  2. Käsittele tanko ja renkaat vesiliukoisella kuultomaalilla tai öljypohjaisella puuvahalla. Vesiliukoinen kuultomaali levittyy vaivattomasti pyöreisiin muotoihin. Levitä maali toisella vaahtomuovinpalalla ja tuputtele liika maali pois toisella. Jos väristä tulee liian peittävä, sipaise puuosat hienolla hiomapaperilla.
  3. Mittaa kannakekoukkujen paikat. Poraa esireiät seinään kattokoukkuja varten. Kierrä koukut käsin paikoilleen, käytä tarvittaessa ruuvimeisseliä vipuvartena. Jos tanko ei mahdu koukkuun, taivuta vipuvarren avulla koukku ennen kiinnitystä avoimemmaksi. Jätä koukut tiukiksi, ne estävät verhorenkaita karkaamasta, etkä tarvitse päätynuppeja.
Verhotanko raikastuu vaalentavalla käsittelyllä. Kevyt ilme syntyy siroilla kannakkeilla.
Verhon voi poimuttaa tarpeeksi pitkälle tangolle näyttävästi.
Kommentoi »