Kotivinkki

Vauvan kietaisutakki pehmoisesta alpakkalangasta

1


Vauvan kietaisutakki pehmoisesta alpakkalangasta

Keveästä ja riittoisasta alpakkalangasta syntyy pehmoinen vauvaneule. Katso helppo ohje!
Teksti Sanna Vatanen
Kuvat Sami Repo

Koko: 1–3 kk / 50–56 cm. Kietaisutakin mitat: vartalon ympärys 52 cm, neuleen pituus 26 cm ja hihan pituus 16 cm.

Vauvan kietaisutakki – tarvikkeet:

  • yksi kerä Alpaca Caserita-lankaa tai muuta vastaavan vahvuista lankaa
  • pyörö- tai neulepuikot nro 4 
  • virkkuukoukku nro 4 tai käsialan mukaan 
  • 3 nappia.

Tee mallineule:

Tasona neulottu aina oikein -neule: neulo kaikki kerrokset oikein.

Tasona neulottu sileä neule: neulo s:t oikealla oikein ja nurjalla nurin.

Tasona neulottu 1 o, 1 n -joustinneule: neulo vuorotellen 1 s oikein ja 1 s nurin, neulo nurjan puolen kerroksella oikeat s:t oikein ja nurjat nurin.

Tiheys: 18 s ja 40 krs aina oikein -neuletta = 10 cm.

Vauvan kietaisutakki neulotaan näin

Takki neulotaan poikittain yhtenä kappaleena hihansuusta hihansuuhun. Aloita neulominen vasemman hihan suusta.

Vasen hiha

Luo löyhästi 35 s. Neulo 1 o, 1 n -joustinneuletta 4 cm. Neulo seuraava nurja krs oikein. Neulo sitten sileää neuletta. Kun hihan korkeus hihansuusta mitattuna on 10 cm, lisää molemmissa reunoissa 1 s = työssä on nyt 37 s. Toista lisäykset, kun hihan korkeus on 14 cm = 39 s. Kun hihan korkeus on 16 cm, luo löyhästi hihan molemmin puolin sekä etu- että takakappaletta varten 27 uutta silmukkaa = 93 s. 

Etu- ja takakappale

Neulo aina oikein -neuletta 9 cm. Neulo seuraavalla oikean puolen krs:lla takakappaleen 47 s oikein ja jätä ne apulangalle odottamaan. Jatka vasemman etukappaleen neulomista 46 s:lla.

Vasen etukappale

Päätä heti ensimmäiset 3 s kaula-aukkoa varten, neulo krs loppuun = 43 s. Neulo seuraavalla nurjan krs:lla 41 o, neulo kaula-aukon reunassa 2 viimeistä silmukkaa oikein yhteen ja käännä työ = 42 s. Neulo oikealla kaikki 42 s oikein. Toista kavennukset kaula-aukon reunassa jokaisella nurjan krs:lla vielä 3 kertaa kunnes työssä on 39 s. Jatka sitten kavennuksia työn molemmissa reunoissa ja neulo jokaisen krs:n 2 viimeistä silmukkaa oikein yhteen: näin kappaleen ylä- ja alareuna kaventuvat symmetrisesti ja myös helmasta tulee viisto. Toista kavennuksia kunnes työssä on 3 s. Päätä s:t ja katkaise lanka. 

Oikea etukappale

Luo löyhästi 3 s. 1. krs: neulo 3 o. 2. krs: neulo 1 o, lisää silmukoiden väliseen lankaan 1 s, neulo 1 o, käänny = 4 s. Lisää työhön puikon alussa 1 s jokaisella krs:lla kunnes työssä on 39 s. Toista lisäykset pääntien puoleisessa reunassa vielä 4 krt = 43 s. Neulo seuraava oikean puolen krs, käänny ja tee seuraavan nurjan krs:n lopussa, kaula-aukon reunassa työhön 3 uutta silmukkaa = 46 s. Katkaise lanka ja jätä s:t apulangalle odottamaan. 

Takakappale

Neulo takakappaleen 46 s:lla aina oikein -neuletta 8 cm. Yhdistä seuraavalla oikean puolen krs:lla takakappale oikeaan etukappaleeseen: neulo krs:n alusta 45 o, lisää 2 viimeisen s:n väliseen lankaan 1 s, neulo 1 o ja neulo oikean etukappaleen 46 s oikein = 93 s. Neulo 9 cm aina oikein -neuletta. Päätä seuraavalla nurjan krs:lla löyhästi työn ensimmäiset 27 s (eli oikean etukappaleen sivus:t), neulo krs loppuun = 66 s. Päätä seuraavan krs:n alusta löyhästi 27 s (eli takakappaleen sivus:t), neulo krs loppuun. Käänny ja neulo oikean hihan 39 s nurin.

Oikea hiha

Neulo sileää neuletta. Kun hihan korkeus on 2 cm, kavenna molemmissa reunoissa 1 s = 37 s. Toista kavennus kun hihan korkeus on 6 cm = 35 s. Kun hihan korkeus on 12 cm, ja työssä on sama kerrosmäärä sileää neuletta kuin vasemmassa hihassa, neulo seuraava nurja krs oikein. Neulo sitten 1 o, 1 n -joustinneuletta 4 cm ja päätä s:t löyhästi.

Viimeistely

Päättele langanpäät. Virkkaa hiha- ja sivusaumat kiintein silmukoin takin päälli-puolelta. Älä katkaise lankaa: jatka virkkaamalla takin helma, etureunat ja kaula-aukko kiintein silmukoin. Kiinnitä napit paikoilleen: 1 nappi n. 4 cm vasemman kainalon alapuolelle ja 2 nappia rinnakkain vasemman etukappaleen reunaan noin 1 ½ cm:n välein toisistaan. Virkkaa nappilistat. 

Tee 2-aukon nappilista kiinnitettäväksi oikean etukappaleen reunaan takin päällipuolelle: tee aloitusketjuksi 11 kjs, jätä 1 kjs väliin ja tee 9 ks, virkkaa ketjun ympäri ja tee ketjun päähän 2 ks, tee ketjun toiseen reunaan 1 ks, *tee 3 kjs ja hyppää 3 s:n yli*, tee 2 ks ja toista *–*, tee 1 ks ja päätä virkkaamalla 1 ps. Katkaise lanka ja vedä s:n läpi.

Tee 3-aukon nappilista kiinnitettäväksi takin sisäpuolelle oikean puoleiseen sivusaumaan: tee aloitusketjuksi 16 kjs, jätä 1 kjs väliin ja tee 14 ks, virkkaa ketjun ympäri ja tee ketjun päähän 2 ks, tee ketjun toiseen reunaan 1 ks, *tee 3 kjs ja hyppää 3 s:n yli, tee 2 ks*, toista *–*, tee 3 kjs ja hyppää 3 s:n yli, tee 1 ks ja päätä virkkaamalla 1 ps. Katkaise lanka ja vedä s:n läpi.

Ompele nappilistat paikoilleen. Päättele loputkin langanpäät. Höyrytä kietaisuneule kevyesti. 

Säädettävien nappilistojen ansiosta kietaisuneuleen kokoa on helppo muuntaa.

Lankatiedustelut: Vihreä Vyyhti

Julkaistu: 26.4.2018