Värikäs retrokoti, jossa ei ole yhtään uutta huonekalua (mutta sitäkin enemmän nokkelia ideoita)
Sisustus
Värikäs retrokoti, jossa ei ole yhtään uutta huonekalua (mutta sitäkin enemmän nokkelia ideoita)
Mira Laurila on sisustanut perheensä rintamamiestalosta kirpputoriaarteilla iloisen värikkään kodin. Sisustusinspiraatio iskee useimmiten öisin, ja aamuisin onkin jo kiire päästä siirtelemään tavaroita.
1.4.2019
 |
Unelmien Talo&Koti
Vanha nahkasohva on löytö Facebook-kirpparilta. Sen Mira haki parin kilometrin päästä. Erik Bruunin suunnittelema Jaffa-kuosi ihastuttaa verhoissa.

Mira Laurila on aina ollut vanhan tavaran ystävä ja kallellaan rosoiseen ja värikkääseen sisustukseen. Muutto kerrostaloyksiöstä rintamamiestaloon Akaan Viialaan oli unelmien täyttymys.

”Minä, mieheni ja kaksi lastamme olemme asuneet kodissamme kaksikymmentä vuotta ja remontoineet sitä rahan ja ajan puitteissa omannäköiseksi. Ostohetkellä talo oli asuttavassa kunnossa mutta vaati melkoisen pintaremontin. Alakerta piti remontoida kokonaan alahirrestä asti kosteusvaurion takia.

Keittiö remontoitiin vuosituhannen vaihteessa. Kaapit olivat alun perin pyökin väriset, mutta dc-fixasin ne valkoisiksi pari vuotta sitten. Kahvat vaihdoin vuosia sitten, kun löysin mieleiset ruokailuvälineiden malliset vetimet.

Vanhojen tavaroiden uusiokäyttö on Miran lempipuuhaa. Rautaharava toimii lasitelineenä. Vanhassa senkissä säilytetään kattiloita, vuokia ja muita harvoin käytettäviä astioita.
Pöytänä toimiva arkku on saatu Karin äidiltä 20 vuotta sitten. Näyttävä kollaasitaulu löytyi akaalaisesta Kodin ilo -liikkeestä. Se on yksi Miran lempikaupoista.
Lempäälässä sijaitseva kirpputori Klaffi ja piironki on yksi Miran lempikirppiksistä. Sininen puuauto on sieltä. Monivärisen räsymaton on kutonut Karin mummo.
Viherkasvit ovat iso osa sisustusta. Mira rakastaa erityisesti kasveja, joista on myös hyötyä. Anopinkielet puhdistavat huoneilmaa.

Käyn ahkerasti kirpputoreilla ja tunnustaudun tavaran hamstraajaksi, mutta niin, että kaikelle on paikkansa. Ostamani ihanuudet eivät koskaan jää lojumaan turhanpäiten mihinkään. Huonekalumme ovat pääsääntöisesti kirpputoreilta. Meillä ei taida olla yhtäkään uutta huonekalua tässä huushollissa.

Sisustajana olen oman tieni kulkija. Pidän väreistä, mutta niitä ei saa olla liikaa. Olen yhdeltä ammatiltani erikoismaalari, joten sieltä värien käyttö kaiketi juontaa juurensa. Kari on antanut minulle vapaat kädet sisustaa. Vain oranssi olohuoneen seinä jäi toteuttamatta, sillä se oli hänestä liikaa.

Bongailen sisustusideoita lehdistä ja netistä ja toisinaan toteutan niistä omannäköiset versiot. Yllättävän usein sisustusideat iskevät keskellä yötä. Yritän hillitä itseäni, jotta muut saavat nukkua, mutta aamulla aloitan touhuamisen ja tavaroiden siirtelyn. Täysin valkoinen ja kliininen sisustus ei viehätä. Kodin täytyy näyttää asujaltaan ja siltä, että siellä eletään.

Mieluisin kotityö on leipominen. Tosin Mira laskee sisustamisenkin kotihommiksi.
Juliste löytyi Viialassa sijaitsevasta Kirpputori Parkista. Sieltä ovat kaikki kodin julisteet.

Vanhassa talossa asuminen on yllättänyt positiivisesti. Nopeasti sitä oppi, että kaikki nurkat ja seinät ovat vinossa eikä ilman vatupassia tule valmista. Karin vanhemmat asuvat vanhassa talossa, joten tiesimme kyllä, että yllätyksiä saattaa tulla matkan varrella.

Kaikista tehdyistä remonteista huolimatta meidän on ollut helppo ja hyvä asua tässä talossa, ja uskon, että asumme täällä vielä senkin jälkeen, kun lapset lentävät pesästä. Mikäs meidän on Karin kanssa kiikkustuoleissamme keinuessa.”

Pinnatuolit ovat kulkeneet Miran ja Karin matkassa yksiöstä lähtien. Kaksi löytyi kirpputorilta ja kaksi roskalavalta. Tuolit ovat alkuperäisen värisiä. Amppelit roikkuvat pihavarastosta löytyneessä vanhassa porkassa.
Mickey Mouse -astiasto on yksi Miran lemppareista. Se löytyi Torista. Vaikka hinta oli kova, Mikki-fani ei voinut sivuuttaa sitä.
Hauskat patalaput ovat Facebookin Värikäs koti -kirpputorilta.

Miran sisustusvinkit

  • Väriä pintaan. Olen kova maalaamaan seiniä. Kun idea syntyy, lähden saman tien maalikauppaan ajatuksella illaksi valmista. Väreillä on helppo vaihtaa tai muuttaa tunnelmaa. Ja aina voi maalata päälle.
  • Vanhan charmi. Olen nuoresta tytöstä asti arvostanut vanhoja tavaroita. Niillä on helppo tuoda kerroksellisuutta ja historiaa sisustukseen. Sitä paitsi vanhat tavarat on yleensä tehty aidoista materiaaleista, joten ne kestävät sukupolvelta toiselle.
  • Arki esiin. En piilota arkisia kapustoja tahi tuikkuja kaappiin vaan sommittelen ne lasipurkkeihin, jotta ne ovat nätisti esillä ja helposti käden ulottuvilla.
  • Reilusti vihreää. Viherkasvit ovat olennainen osa kotimme sisustusta. On oikeastaan vaikea keksiä paikkaa, johon viherkasvi tai kukka ei sopisi. Perinteisten ruukkujen sijaan istutan kasveja muun muassa kahvipannuun.
Miran haaveissa on löytää vanhat metallisängyt runkopatjan tilalle.
Makuuhuoneen uuni lämpiää talvella joka päivä. Kovilla pakkasilla jopa kahdesti. Hauskat asetelmaideat syntyvät yleensä keskellä yötä, ja Mira joutuu hillitsemään itseään aamuun asti.
Makuuhuoneen seinäväri on Miran oma sekoitus. Heleät, raikkaat sävyt siivittävät suloisesti unten maille. Pieni naistaulu sängyn päällä on Riia-tyttären äidilleen maalaama.
Vuonna 1952 rakennetun talon viimeisin remontti oli viime kesänä kuvausten jälkeen. Koti sai uuden mustan katon ja harmaan maalin ylleen. Vanhojen rappujen tilalla on pieni terassi.

Muokattu 7.9.2021 klo 15.25: Korjattu väärin kirjoitettu asukkaan sukunimi.

2 kommenttia