Vantaa yllättää luontokohteillaan
Mainos: Vantaan kaupunki
Vantaa yllättää luontokohteillaan
Vantaa mielletään liian usein betonilähiöiksi ja suurien valtateiden halkomaksi kaupungiksi, mutta sepä yllättääkin vihreydellään ja jokimaisemillaan. Asukkaiden ja kaupungissa vierailevien ulottuvilla on erilaisia luontokohteita aina kansallispuistosta kala-apajiin sekä monipuolisiin pyöräreitteihin.
Julkaistu 22.6.2023

Onko Vantaa vain harmaita kerrostaloja, junaliikenteen pauhua ja kiireistä kaupunkielämää? Vai sittenkin vehreitä metsiä, linnunlaulua, joen solinaa ja viihtyisiä ulkoilureittejä? Yllättävän suuri osa Vantaasta edustaa jälkimmäistä luetteloa, sillä Vantaalla on yli tuhat hehtaaria luonnonsuojelulain nojalla rauhoitettuja luonnonsuojelualueita, joihin pääsee tutustumaan esimerkiksi luontopoluilla.

Kaupungin ilmeeseen omaleimaisen tunnelmansa luovat vehreät jokimaisemat. Kaupunkia halkova Vantaanjoki on tunnetuin, mutta myös Keravanjoki ja Mätäoja luovat alueelle omat mielenkiintoiset ja ainutlaatuisetkin luontonähtävyytensä ja aktiviteettimahdollisuutensa.

Vehreät jokimaisemat ovat kutsuvat ulkoilemaan. Lähellä sijaitseville ulkoilureiteille ehtii arkenakin.

Vantaalla luonto on lähellä – kirjaimellisesti aivan kulman takana – ja ympäri kaupunkia löytyy luontoa ja puistoalueita vapaa-ajan viettoon kiireisenkin arjen keskellä. Vantaa tavoittelee hiilineutraaliutta vuoteen 2030 mennessä. Yksi keino päästä tavoitteeseen on pyöräilyn edistäminen, joten kaupunki on panostanut paljon innostaakseen asukkaat pyörän selkään.

Luonnon rauhaa

Pääkaupunkiseudun tunnetuimpiin ulkoilualueisiin kuuluva Kuusijärvi on monipuolinen virkistysalue, joka sopii erilaisille liikkujille ja retkeilijöille. Alueella on helppokulkuisia reittejä, jotka ovat pituudeltaan alle kahden kilometrin mittaisia.

Kuusijärvi tunnetaan erityisesti uimarannastaan.

Kuusijärvellä on Vantaan suurin ja suosituin uimaranta. Hiekkapohjaisella rannalla on lapsille oma rajattu alueensa, ja uimavalvojat ovat säännöllisesti paikalla koko kesän ajan. Virkistysalue kutsuu liikkumaan muutenkin kuin uiden ja retkeillen, sillä alueella on myös koripallokenttä, beachvolley-kenttä, ulkokuntoilupaikka ja ulkokuntosali sekä perheen pienimmille leikkipaikka.

Pidempää patikointia suunnittelevan kannattaa suunnata Kuusijärven kupeessa sijaitsevaan Sipoonkorven kansallispuistoon, joka ulottuu Vantaan lisäksi myös Sipoon ja Helsingin maille. Sipoonkorvelle ovat ominaisia laajat, kallioiset korpimetsät ja erämaamaisemat, jotka sekoittuvat perinteisiin maalaismaisemiin.

Sudentassuksi nimetty kävelysilta johdattaa retkeilijät Kuusijärveltä Sipoonkorpeen.

Kalassa keskellä kaupunkia

Kuinka monen kaupungin keskustassa voi kalastaa? Ei kovin monen! Vantaa on mainio paikka kalastajalle, sillä kalaan ehtii piipahtamaan nopeastikin vaikkapa työpäivän jälkeen. Aivan Vantaan keskustassa voi kalastaa Keravanjoen Tikkurilankoskessa, Vantaankoski taas on yksi Etelä-Suomen suosituimmista koskikalastuspaikoista.

Keravanjoki tarjoaa Tikkurilassa erinomaisen koskikalastuspaikan. Kalastajan saaliiksi Vantaan vesistöistä voi napata hauki, ahven, taimen, lohi, harjus, turpa ja erilaiset särkikalat.

Viime vuosina Vantaanjoen vesistön tilanne on parantunut merkittävästi ja kalakanta on vahvistunut. Tähän on vaikuttanut esimerkiksi jätevesien puhdistuksen tehostuminen, vaellusesteiden avaaminen ja lisääntymisalueiden kunnostukset. Vuosittain jokeen nousee tuhansia taimenia kutemaan. Keravan- ja Vantaanjokeen myös istutetaan paljon pyyntikokoista kirjolohta – kesäkaudella jopa viikoittain saalisvarmuuden parantamiseksi.

Pyörällä luontopoluille

Vantaan tavoite on rakentaa kaupungin eri pääkeskusten välille korkeatasoiset pyöräilyreitit eli baanat. Alkuvaiheessa reitit toteutetaan pyöräilyn laatureitteinä tai laatukäytävinä. Reittejä huolletaan myös talvikaudella, joten pyöräily on turvallista ympäri vuoden.

Vantaa pyöräillen -opas kokoaa yhteen 12 erilaista pyöräilyreittiä. Reittien varrelle osuvat paikalliset luontonähtävyydet ja kulttuurikohteet on koottu oppaaseen kattavasti lyhyen esittelytekstin kera. Oppaan avulla on helppoa lähteä joko kiertämään valmista reittiä tai ideoida omia reittejä.

Arkisetkin pyöräretket sujuvat Vantaalla helposti sekä urbaaneissa että luonnonläheisissä maisemissa.

Valmiit pyöräreitit mahdollistavat hyvinkin luonnonläheiset pyöräretket yhdessä Suomen suurimmista kaupungeista. Reitit vievät erilaisiin maastoihin: urbaaneihin kaupunkikeskuksiin, historialliseen kirkonkylään ja monimuotoisen lähiluonnon ääreen.

Pyöräilijät huomioidaan Vantaalla sujuvasti myös joukkoliikenteessä: esimerkiksi Tikkurilan asemalla on pyörille oma pysäköintihalli, johon pyörän voi jättää parkkiin liityntäliikenteessä. Kaupungin pyöräreiteille pääsee myös radan varresta kätevästi kauempaakin matkustamalla pyörän kanssa junalla Vantaalle.

Hehtaareittain luonnonsuojelualueita

Vantaalla on useita luonnonsuojelualueita, joiden ääreen pääsee helposti esimerkiksi pyörällä. Pitkäkoski on reilun kilometrin mittainen koski, joka kuohuu jylhien kuusimetsien ja pähkinäpensaslehtojen keskellä. Pitkäkoski on Vantaanjoen toiseksi suurin koski Nurmijärven puolella sijaitsevan Nukarinkosken jälkeen.

Tammiston luonnonsuojelualueella pääsee kokemaan harvinaisen tammimetsän, Mätäoja taas on koko Vantaan hienoimpia ja arvokkaimpia luontokohteita. Mätäojanlaaksossa on harvinaisia kasveja ja eläimiä: mainio esimerkki on kovakuoriaislaji halavasepikkä, jota löytyy koko maailmasta vain juuri täältä ja Vantaan Pikkujärveltä.

Tammiston luonnonsuojelualue lumoaa vehreydellään.

Kommentoi »