Auli korjasi vuosikymmeniä vanhan villapaidan – ”Otin mallia vanhojen talojen kunnostamisesta”
Tee itse
Auli korjasi vuosikymmeniä vanhan villapaidan – ”Otin mallia vanhojen talojen kunnostamisesta”
Auli Viitala sai korjattavakseen miesystävänsä vuosikymmeniä vanhan villapaidan. Hän päätyi soveltamaan korjaustyössä Museoviraston ohjetta vanhoille taloille: korjausten kuuluukin näkyä. Poimi talteen Aulin vinkit!
Julkaistu 30.12.2020
Kotivinkki

Rispaantuneet helma ja hihansuut sekä silmäpaoilla rei'itetty keskiosa. Sellainen oli useamman vuosikymmenen vanha villapaita, jonka helsinkiläinen Auli Viitala sai korjattavakseen miesystävältään.

– Villapaita ehti maata kaapissani pari vuotta, ennen kuin uskalsin tarttua sen korjaamiseen, Auli kertoo.

– Opin Museoviraston vanhoille taloille tarkoitetuista korjauskorteista, että korjausten nimenomaan pitää näkyä. Näin ihminen tietää, mikä on alkuperäistä ja mikä historian saatossa korjattua tai muutettua. Tämän otin johtolangakseni myös villapaidan korjauksessa.

Auli antaa vinkkinsä jokaiselle, joka päätyy korjaamaan vanhaa neuletta:

Aloita tutkimalla, mitä korjauksia tarvitaan

Katsele ja hypistele vaatetta. Tutki, miten se on tehty. Pane merkille etenkin se, mikä on kunnossa ja mitä ei tarvitse korjata.

Yläosan kuviointi on ehjä, joten sen voi jättää korjaamatta. Auli silmukoi lopuksi tiilenpunaista kuvioon mukaan tasapainottamaan paidan värejä.

Tässä villapaidassa yläosan iso kuvio on ehjä, joten siihen ei kannata koskea. Vartalon alueella linnunsilmät ovat aiheuttaneet silmäpakoja, jotka on korjattava lähes koko alueelta. Lisäksi helma ja hihansuut ovat rispaantuneet. Niistä ei voi säästää yhtään silmukkaa. Kuvio kuitenkin erottuu vielä, joten sen voi toistaa uudella langalla. Samaa lankaa ei kuitenkaan ole enää saatavilla, joten on valittava, tekeekö mahdollisimman samanlaisella langalla vai antaako uuden osan erottua.

Tämän villapaidan alkuperäiset värit olivat harmaa ja valkoinen, ja tein korjaukset tiilenpunaisella. Uuden langan on oltava suunnilleen saman paksuista kuin vanhankin, ja pesuohjeen on oltava sama kuin muussa vaatteessa.

Jatka helmaa ehjästä kohdasta

Korjaa villapaidan helma näin: Poimi silmukat puikoille riviltä, jolla on vain ehjiä silmukoita. Pyöröpuikot ovat kätevät, mutta jos haluat mieluummin neuloa tasona, tee erikseen etu- ja takakappaleen helma. Jos toista ei tarvitse korjata, älä korjaa, vaan yhdistä sivuilla uusi ja vanha helma.

Auli jatkoi purkautunutta helmaa samalla kuviolla, mutta eri langalla. Sama kuvio toistuu myös hihassa.

Älä kiirehdi purkamaan vanhaa, ellei ole pakko. Sitä voi lopuksi purkaa sen verran kuin on välttämätöntä.

Vanhan voi myös jättää uuden osan alle, kunhan ompelee sen kiinni uuteen osaan, ettei rispaantuminen etene. Vanha osa nurjalla puolella voi olla toisaalta muisto ja toisaalta se kertoo paidan historiasta, jos se joskus vuosikymmenien päästä päätyy seuraavalle korjaajalle.

Jos haluat pidentää tai lyhentää helmaa, voit tehdä sen ennen kuvioneuletta.

Neulo uudella langalla sama kuvio kuin vanhassa. Jos et osaa toistaa kuviota sellaisenaan, tee siitä oma versiosi. Apuna voit käyttää ruutupaperia.

Jätä hihaan oma puumerkki

Mittaa hihan toivottu pituus. On oiva hetki lyhentää tai pidentää hihoja nykyiselle käyttäjälle.

Poimi sukkapuikoilla silmukat riviltä, joka on kokonaan ehjä. Tutki vanhaa neulosta. Pitääkö uudella langalla vielä kaventaa ennen kuvioneuletta? Montako silmukkaa kuvion toistaminen vie?

Toista kuvio kuten helmassa.

Hiha on hyvä paikka jättää oma puumerkkinsä. Jos haluat neuloa kuvioon mukaan nimikirjaimesi, tee se hihaan näkyvästi eteen tai huomaamattomasti sisäsyrjälle. Jos sinulla on jokin suosikkikuvio, mieti, mahtuisiko se jotenkin mukaan.

Silmukointi pelastaa silmäpaot

Tutki oman vaatteesi silmäpaot. Jos ne ovat säännöllisiä tai niitä on paljon, hoida ne yhtenäisesti. Jos niitä on vähän, parsi ne normaaliin tapaan yksitellen.

Tässä paidassa silmäpaot johtuvat siitä, että linnunsilmien langanjuoksut nurjalla ovat neljän silmukan mittaisia, ja niitä on vuosien mittaan katkennut. Siksi langanjuoksut on korjauksessa kurottu takaisin uudella langalla, mutta silmukointi on tehty pystysuunnassa. Näin oli mahdollista säästää ehjä osa linnunsilmistä, ja valmiissa paidassa näkyy sekä vanhoja, valkoisia linnunsilmiä että uusia, punaisia linnunsilmiä.

Villapaita nurjalta puolelta. Korjatussa neuleessa näkyy sekä vanhoja, valkoisia linnunsilmiä että uusia, tiilenpunaisia. Alla kuva oikeasta puolesta.

Nosta karanneet silmukat takaisin. Apuna voi käyttää virkkuukoukkua, puikkoa tai silmäneulaa. Jäljennä kadonnut silmukka silmukoimalla. Tee silmukoimalla uudet silmukat myös niiden vanhojen silmukoiden päälle, jotka ovat kuluneet ohuiksi tai muuten kaipaavat vahvistamista.

Jos et osaa jäljentää silmukoita eli silmukoida, opettele. Se on hyvin helppoa. Tarvitset taitoa kaikessa parsimisessa, ja siitä on iloa myös uuden neulojalle.

Ja lopuksi: Katsele ja hypistele vaatetta. Mitä tuli tehtyä? Näyttääkö vaate nyt ehjältä, kauniilta ja käyttökelpoiselta? Onko jotain kohtia, joita pitäisi vahvistaa, ettei vaate palaa korjaushyllylle heti ensi kuussa?

4 kommenttia