Unelmien Talo&Koti

Asuntovaunusta unelmakotiin! Vanhan talon charmi lumosi Josefinen ja Danielin niin, että remontoinnista tuli elämäntapa

Asuntovaunusta unelmakotiin! Vanhan talon charmi lumosi Josefinen ja Danielin niin, että remontoinnista tuli elämäntapa
Josefine ja Daniel Wester uskalsivat lähteä isoon remonttiin, koska heillä oli yhteinen näkemys lopputuloksesta. Usko oli loppua vain silloin, kun remonttiajan kotina toimineesta asuntovaunusta meni sähköt.
Julkaistu: 21.5.2019
Talo sijaitsee lähellä naapureita mutta omassa rauhassaan puiden ja pensaiden suojissa Vaasan Sundomissa. Kaupungin keskustaan on kymmenen kilometriä. Ympärillä on maalaismaisemaa ja vanhoja taloja.

Kun Josefine mietti tulevan kotinsa sisustusta, hän päätyi vaaleisiin taustaväreihin ja maalaistunnelmaan. Hänestä valkoinen maalaistyyli sopii vanhaan 1800-luvun taloon, vaikka se alkaa olla poissa muodista. Värit vaihtuvat vuodenajan mukaan, ja kesää kohti kotiin ilmaantuu vanhaa roosaa ja pionin sävyjä.

Josefine oli talosta haltioissaan, sillä hän oli jo vuosia haaveillut vanhan talon charmista, joka puuttuu uusista rakennuksista. Vaikka edessä oli iso remontti, Josefine ja Daniel pystyivät jo näkemään tulevan kotinsa valmiina.

Keittiöstä haluttiin tilava, jotta säilytystilaa olisi riittävästi. Perhe on erittäin tyytyväinen lopputulokseen eikä muuttaisi mitään. Avohyllyillä säilytetään koriste-esineitä ja jokapäiväisessä käytössä olevia lautasia. Taustalla pilkistää Josefinen ompeluhuone.
Josefine pelasti tumman lipaston kaatopaikkatuomiolta. Matkalaukut ovat kirpputoreilta. Seinällä on valokuvia Elvinen vauva-ajalta.
Ruokapöytä tehtiin vanhoista lattialankuista, jotka jäivät remontissa yli. Puusohva on Josefinen isoäidin mieheltä. Vanhat seinähirret hiottiin kevyesti ja imuroitiin, jotta pinkopahvien ja tapettien jäämät ja sammaleet saatiin pois.
Elvineä vähän jännittää, miltä mansikat maistuvat. Hänellä on äidin ompelema sortsiasu. Josefinella on Dolce Vita Design -nettikauppa, jossa hän myy tekemiään lastenvaatteita.

Myös vanha, suureksi osaksi luonnonvarainen pihapiiri herätti heissä ihastusta. Kun perhe kasvaisi, puutarha tarjoaisi kiehtovia leikkipaikkoja lapsille.

– Uusimme talossa lähes kaiken paitsi hirsiseinät. Suuren osan remontista teimme itse. Kattoa korotettiin, ikkunat vaihdettiin ja ulkovuoraus uusittiin, samoin kaikki putket, sähköt ja pinnat. Vanhat lattiat korvattiin betonilaatalla ja lattialämmityksellä. Siirsimme alakerrassa väliseiniä ja jatkoimme taloa päädyn suuntaan.

Olohuoneessa televisiopöytänä toimii pelastettu vanha kaappi.
Talon jo aikansa palvelleet tulisijat purettiin ja tilalle hankittiin uusi pönttöuuni.
Josefinen ompeluhuoneen nurkassa on vanha Euroopan kartta, joka löytyi erään purkutalon vintiltä. Hyllyn Daniel teki vanhoista lattialankuista. Vanha karttapallo on kirppislöytö.
Josefine on kiinnittänyt ompeluhuoneen seinälle palan raudoitusverkkoa. Se toimii inspiraatiotauluna sekä valokuvien ja muiden tärkeiden muistojen näyttämönä. Seinähyllyn lankut ovat kiinni nahkaremmillä.
Josefinella on suunnitteilla uusi lasten kesävaatemallisto, jota hän esittelee Danielille.

Remonttiaika oli rankkaa. Josefine ja Daniel asuivat huhtikuusta joulukuuhun pihalla asuntovaunussa. Josefine oli raskaana, eikä heillä ollut juoksevaa vettä, vessaa eikä suihkua.

– Kävimme pesulla ja pyykillä tuttujen luona. Eka ilta asuntovaunussa oli jännittävä, koska alkoi pyryttää ja sähköt menivät poikki. Silloin pimeässä istuessa päätös hieman arvelutti.

Makuuhuoneen elämää nähnyt penkki löytyi talosta. Sille on mukava heittää iltaisin ylimääräiset tyynyt ja sängynpeitto.
Makuuhuoneen seinät aiottiin ensin tapetoida vaaleanpunaisiksi, mutta lopulta harmaa maali tuntui rauhoittavalta valinnalta. Lukulamppu on Ikeasta.
Makuuhuoneen lasiovin varustetussa liinavaatekaapissa lakanoiden on oltava hyvässä järjestyksessä, jotta ne ovat ilo silmälle. Perinteisessä keinutuolissa on ihana rentoutua päivän päätteeksi.

Parilla ei ollut aiempaa remonttikokemusta, mutta Daniel oli seurannut muiden projekteja.

– Emme tajunneet, mitä oli edessä. Taitomme ovat karttuneet, ja nyt Daniel haaveilee jo uudesta remonttiurakasta. Ja kyllä minullakin pysyy pensseli kädessä, Josefine vitsailee.

Rakentamisesta tuli meille elämäntapa. Meillä on nykyään aina jokin projekti käynnissä.
Elvinen huoneen perusväriksi valikoitui keltainen osin siksi, että se sopii sekä tytölle että pojalle. Viiri on Josefinen ompelema. Keinu on tarkoitus jossain vaiheessa siirtää yläkerran aulaan, jossa sille on enemmän tilaa.
Lipasto on Josefinen löytö. Hän vain maalasi sen valkoisesta pinkiksi. Maalia riitti vielä seinähyllyihin. Koska yläkerran kattoa korotettiin, vanhat palkit jäivät kauniisti esiin.
Pariskunta rakensi yläkerran vessaan seinän levyisen allaskaapin, koska valmiit kaapit eivät mahtuneet kapeaan tilaan.
Yläkerran kattoa korotettiin, jolloin tilasta tuli heti avaramman tuntuinen. Kauniisti patinoituneet hirsiseinät pääsevät upeasti esille valkoista lattiaa ja kattoa vasten.

Keittiö oli aiemmin ahdas ja alakerta sokkeloinen. Pari halusi kuitenkin avaruutta. Koska he joutuivat odottelemaan rakennuslupaa aika kauan, alkuperäiset suunnitelmat keittiön paikasta ehtivät muuttua.

– Juuri ennen putkimiesten tuloa päätimme vaihtaa keittiön paikkaa ja purkaa väliseinän. Nyt alakerta on avara.

– Rakentamisesta tuli meille elämäntapa. Meillä on nykyään aina jokin projekti käynnissä. Onneksi meillä on hyvin samanlainen maku, joten pikkuasioista ei tarvitse riidellä.

1 kommentti