Meidän Talo

Sopivasti uutta ja vanhaa! Vanhan puutalon keittiö raikastui remontissa – näin paljon se maksoi

Sopivasti uutta ja vanhaa! Vanhan puutalon keittiö raikastui remontissa – näin paljon se maksoi
Hyvästi sekava sotku! Portsan vanhan puutalokodin keittiöremontti suunniteltiin metsänvihreiden kaakelien ja portaikon ehdoilla. Nuoripari halusi panostaa remontissa myös valaistukseen ja laadukkaisiin kodinkoneisiin.
Julkaistu: 3.11.2021

Parikymppiset Vivian Nissilä ja Santeri Salminen ostivat ensimmäisen yhteisen kotinsa maaliskuussa 2020. Santeri oli aluksi puutaloasumista vastaan, mutta lopulta unelmien koti löytyi Turun Portsasta. Pariskunnan piti aluksi kantaa muuttokuorma heti sisään, mutta siivousta tehdessään Vivian tajusi, miten epälooginen keittiön järjestys oli. Eri aikakausien materiaaleista koottu keittiö oli myös sekava ja sotkuinen, joten leka päätettiin kaivaa esille.

Keittiö ennen remonttia.
Keittiö ennen remonttia.

Remontin suunnittelu lähti liikkeelle metsänvihreistä kaakeleista. Ne olivat pariskunnan ykköstoive. Toinen suunnittelua rajaava kohta oli portaikon tukitolppa. Avokeittiöstä haluttiin avara, ja pieneen tilaan piti mahduttaa niin jääkaappi, tiskikone, liesi kuin toimivat kierrätysastiatkin. Lisäksi pariskunta halusi säilyttää vanhan uunin. Vivian ja Santeri suunnittelivat kokonaisuuden itse, ja se viimeisteltiin yhdessä keittiötoimittajan kanssa.

Pari halusi panostaa remontissa valaistukseen ja hyviin kodinkoneisiin.

Remontti starttasi heti vappuna, kun avaimet uuteen kotiin oltiin saatu. Apuna olivat molempien vanhemmat. Suurimmat haasteet tulivat kuitenkin jo remontin alkuvaiheessa, kun yhteistyö keittiötoimittajan kanssa ei sujunut ongelmitta. Kaikki tarvittavat materiaalit eivät tulleet samassa kuormassa, mittoja oli laskettu väärin, ja ohjeet olivat puutteellisia. Koronapandemian takia toimitus viivästyi, ja osa materiaaleista kastui logistiikan aikana. Vastoinkäymiset hidastivat remonttia ja siten muuttoa.

Remontin suunnittelu lähti liikkkeelle portaikosta. Sen alle ei mahdu kunnollista jääkaappia ja rappusten tukitolppa toi omat haasteensa. Portaikon alla olevasta keittiökaapistosta tehtiin syvyydeltään normaalia pienempi, jotta sinne saatiin säilytys- ja työskentelytilaa.
Portaikko sai remontissa uuden maalipinnan. Seinät ja katto maalattiin Tikkurilan valkoisella paneelimaalilla.
Työtason päälle valikoituivat Artemiden Tolomeo-seinävalaisimet.

Pari halusi panostaa valaistukseen. Vivianin sähköinsinöörinä työskentelevän isän suosituksesta kotiin asennettiin Philips Hue -älyvalaistusjärjestelmä, jossa valaisimet toimivat mobiilisovelluksen kautta. Sen avulla pystyy helposti muuttamaan myös polttimoiden värilämpötilaa.

Vivian ja Santeri ovat tyytyväisiä remontin lopputulokseen ja tekemiinsä valintoihin. Ainoastaan säilytystilaa voisi olla vähän enemmän isovanhemmilta perityille astioille ja kirppislöydöille. Suunnitelmissa onkin jo kaapin hankkiminen portaikon alle.

Vivian ja Santeri laittavat paljon ruokaa ja halusivat panostaa laadukkaisiin kodinkoneisiin. Parin ehdoton toive oli liesi, jossa on integroitu höyrynpoisto.
Ensimmäistä yhteistä kotia remontoineet Vivian ja Santeri yllättyivät siitä, miten hyvin heidän makunsa menivät yhteen. Kompromisseja ei tarvinnut tehdä minkään ratkaisun suhteen, ei edes kaakeleiden sävyvalinnan kohdalla.
Ennen remonttia vanhan puulieden tausta oli laatoitettu punaisella tiiltä jäljittelevällä kaakelilla. Aluksi pariskunta mietti sen maalaamista mustaksi tai valkoiseksi. Lopulta tausta päätettiin laatoittaa Pukkilan metsänvih­reällä kaakelilla.

Mitä remontti maksoi?

  • Keittiön kaapit ja tasot2 070 €
  • Kodinkoneet 3 390 €
  • Maalit, hana, sähkötarvikkeet ja laatat 1 515 €

Yhteensä: 6 975 euroa.

*Omalle työlle ei ole laskettu hintaa.

2 kommenttia