Avotakka

Kulttuurikodin tunnelmaa! Vanhan talon huoneisto uudistettiin remontissa klassisesti ja varmalla maulla

Kulttuurikodin tunnelmaa! Vanhan talon huoneisto uudistettiin remontissa klassisesti ja varmalla maulla
Vanha kaupunkikoti sai remontissa uudet sävyt ja sisustuksen, joka on toteutettu klassisella tyylillä mutta rennolla otteella. Asunnon huonejako säilyi ennallaan keittiön siirtoa lukuun ottamatta. Uudistuksessa ratkaistiin myös huutava säilytystilojen puute.
Julkaistu: 31.3.2021
Jackrussellinterrieri Wilda livahti salaa olohuoneen sohvalle, koska sieltä on parhaat katunäkymät. Sisustukseen on saatu ilmavuutta yhdistämällä pulleaan Howard-sohvaan Gubin sirot Beetle-tuolit ja valoa heijastava lasipöytä, joka ei peitä samettisohvaa. Messinkirunkoinen lattiavalaisin on Flosin. Haarautuva Globe 8 -kattovalaisin on edukseen korkeassa tilassa.
Finn Juhlin vuonna 1948 suunnitteleman pöydän ääreen mahtuu kymmenen ruokailijaa. Jatkettavan tammipöydän ääressä ruokaillaan silloin, kun perheessä on vieraita. Nahalla verhotut 46-tuolit ovat nekin Juhlin käsialaa. Vesa Pesosen maalaus on ripustettu katseltavaksi ruokapöydän keskikohtaan lähes tuolien selkänojien korkeudelle. Tilaa jäsentävä samettinen nukkamatto on Louis de Poorteren.
Ruokailuryhmän väritys valikoitui 116-vuotiaan kakluunin mukaan. Seinien harmahtava sävy on Farrow & Ballin Shadow White.
Korkeissa huoneissa on sinisellä sametilla verhoiltuja tuoleja ja upottavia sohvia. Sametinpehmeät, isot matot sävyttävät ruskeaa kalanruotoparkettia. Tässä kodissa törmää myös harvinaisuuteen: Katosta lattiaan ulottuva, kahta seinää peittävä kirjahylly on viimeistä hyllyä myöten täynnä. Kodikkaassa kirjastohuoneessa tuleekin tunne kuin olisi tukholmalaisessa kulttuurikodissa.
Kirjastohuoneen valoisasta erkkeristä on näköala kotikadulle. Se on aidattu omaksi sopeksi puusepän valmistamilla puuportailla ja kaiteilla. Porrasaskelman korkeus on mitoitettu leveän lattialistan mukaan. Huoneiston arkkitehtuuriin sopivat patterinsuojat on teetetty Hemma bästissa. Mummolta perityt muhkeat antiikkituolit on pehmustettu Les Tissus Colbertin värikkäillä tyynyillä. Seinät on maalattu Farrow & Ballin sävyllä Off White.
Tähän kotiin on kertynyt mittava kirjasto. Arkkitehti Ilona Palmunen suunnitteli kirjastohuoneeseen kaksi seinää peittävän kirjahyllyn, jonka alaosassa on matalat säilytyskaapistot. Hemma bästin valmistama kaluste näyttää keveältä kapeiden hyllyjensä ansiosta. Kodikas oleskelutila on rajattu Flexformin pitkällä sohvalla ja Carpet Vistan 12 neliön pehmeällä nukkamatolla. Rahi on Svenskt Tennin. Riippuvalaisin ja sohvapöytä ovat Casuarinasta.
Lakattu tamminen kalan­ruotoparketti kestää kovaa kulutusta ja koiran tassuja.
Klassisen mutta rennon, lämpimiä puumateriaaleja ja runsaita tekstiilejä suosivan sisustustyylin jäljet johtavatkin Ruotsiin, josta perheen äidin suku on kotoisin. Hän on sisustanut kotia pieteetillä, ja tilasuunnittelusta ja kiintokalusteista on puolestaan vastannut arkkitehti Ilona Palmunen. Tämän missiona oli säilyttää vanhan huoneiston uniikki tyyli ja ratkaista huutava säilytystilojen puute. Sokkeloiset, syvät komerot kun eivät sovellu lapsiperheen tarpeisiin.
Viime syksynä valmistuneessa remontissa perhe uusi asunnon kylpytilat, lattiat ja seinäpinnat. Asunnon huonejako säilyi ennallaan keittiön siirtoa lukuun ottamatta.
Remontissa keittiö siirrettiin kodin perältä olohuoneen viereen. Niiden välinen seinä sai kuitenkin jäädä, sillä erillinen keittiö on arkkitehdin ja asukkaiden mielestä ainoa oikea ratkaisu yli satavuotiaassa huoneistossa. Säilytystila on maksimoitu korkeilla yläkaapeilla ja saarekkeen laatikostoilla. Välitilan marmoria rajaa kätevä puulista ripustusnuppeineen. Kokonaisuus on ruotsalaisen Kvänumin, ja sen suunnittelusta vastasi Creanno. Riippuvalaisimet ovat &Traditionin.
Perheessä kokataan päivittäin, joten keittiöön haluttiin vitriinikaappi, josta astiat löytyvät kertavilkaisulla. Keskimmäisessä alakaapissa ei ole jalkalistaa sinne integroidun viinikaapin ilmankierron vuoksi. Kvänumin kaapistojen seurana ovat marmoritasot ja messinkinupit.
Leveässä saarekkeessa on neljän hengen ruokailupiste ja kätevä jalkatuki. Ton 14 -baarituolit ovat Zarrosta.
Moni pelkää voimakaskuosisen tapetin pienentävän tilaa. Tämän kodin työhuoneessa eläväinen tapetti päinvastoin lisää syvyysvaikutelmaa. Hillityt sävyt näyttävät levollisilta.
Porttikäytävän yllä sijaitseva minihuone on pari porras­askelmaa ylempänä kuin keittiö. Koristeellinen Cole & Sonin Savuti-tapetti tuo kodikasta tunnelmaa työpisteeseen ja lisää tilan syvyysvaikutelmaa. Tapetin lintuteema jatkuu Mathieu Challières’n Les Voliéres -riippuvalaisimessa. Habitatin läpinäkyvä, kapea lasipöytä ei tee tilasta tukkoista.
Wilda-koirasta on tullut sohvien ja sänkyjen valtaaja. Vanhempien makuuhuone on entisen keittiön paikalla. Makuutilasta pääsee kylpyhuoneeseen walk in -vaatehuoneen kautta. Katonrajaan ripustetut pellavaverhot korostavat entisestään huoneen korkeutta. Seinien pehmeä sävy on Farrow & Ballin Slipper Satin. Tekstiilivalaisin on hankittu Malmöstä. Pellavapäällysteinen sängynpääty on Jensenin. Koirankarvat eivät erotu kuviomatolla.
Kylpytilan huonemaisuutta korostavat seinälaattojen ylle asennetut listat. Takaseinän kiiltävät laatat heijastavat valoa ja tuovat hohtoa tilaan. Svedbergsin 170 senttiä pitkä Oval-amme jätti tilaa suihkulle. Korkea seinäkaapisto on toteutettu Ikean rungoilla ja Helsingön ovilla. Saman valmistajan laatikostossa on kaksi kivitasoon upotettua allasta. Hanat ja suihku ovat Tapwellin, laatat Decor H:sta.
Yhdistämällä erikokoisia kiiltäviä ja mattapintaisia laattoja saa luotua elämyksellisen kylpytilan.
Vessan ei tarvitse olla arkinen ollakseen toimiva. Tässä kodissa pikkuvessasta on tehty nähtävyys kolmiulotteisilla laatoilla ja Cole & Sonin huikealla Procuratie Con Vista -tapetilla. Messinkinen viemäriputki ja klassinen hana kaunistavat pieneen tilaan sopivan Villeroy & Bochin pesualtaan. Samaa hohdokasta tyyliä jatkavat Tapwellin seinäpainike ja hana sekä laatat Decor H:sta.
Vanhassa huoneistossa on hienoja yksityiskohtia, kuten rapunoven alkuperäiset koristelasit. Koiraperheeseen valittiin helppohoitoiset, patinoidut Decor H:n kivilaatat. Seinäpanelointi ja penkki on teetetty Hemma bästissa. Antiikkilipastossa säilytetään asusteita. Ulkovaatteet ja kengät ovat eteisen viereiseen käytävään rakennetuissa kaapistoissa.
219 neliön asunto sijaitsee vuonna 1904 rakennetussa kerrostalossa Helsingissä. Kodissa asuu nelihenkinen perhe, jossa on kaksi kouluikäistä lasta ja jackrussellinterrieri.
Kommentoi »