Vanha seppämestarin talo omenapuiden alla vei Tarun sydämen – ”Meillä on aina ovi auki, sillä tämä talo tarvitsee ihmisiä”
Sisustus
Vanha seppämestarin talo omenapuiden alla vei Tarun sydämen – ”Meillä on aina ovi auki, sillä tämä talo tarvitsee ihmisiä”
Taru Astikainen poikineen asuu Imatralla vanhassa seppämestarin talossa. Talo on täynnä alkuperäisiä yksityiskohtia: vanhoja kiintokaapistoja, jykeviä kaakeliuuneja ja kauniita ikkunaruutuja. Kymmenen vuoden remontointiurakan jälkeen on vihdoin aika hengähtää ja nauttia.
13.6.2019
 |
Unelmien Talo&Koti
Lämmin lasiveranta on ihana yhdistelmä sisä- ja ulkotiloja.

Siihen nähden, että Imatran Meltolassa sijaitseva talo valmistui vuoden 1945 niukkuuden keskellä, se on ihmeen suuri ja komea. Kiviportaat johtavat kadulta ylös talolle, ja piha on täynnä vanhoja omenapuita. Ei ihan perusratkaisu. Talon rakennutti seppämestari Tillaeus, joka ei turhia pihistellyt.

Taru Astikainen ihastui talon myynti-ilmoitukseen paikallislehdessä reilut kymmenen vuotta sitten. Kuvissa näkyi myös sisääntulon leveä kiviportaikko, ja Tarun mielessä läikähti.

– Minulle tuli ihmeellinen tuttuuden tunne, ja tulimme heti samana iltana tänne hiippailemaan ja fiilistelemään. Naapuri päästi meidät sisään, ja pimeässä, asumiskelvottomaan kuntoon ränsistyneessä talossa kiertäessäni tiesin, että tämä on tuleva kotini.

Mimmi on pysähtynyt huilimaan sohvalle, muuten kissat saavat kulkea oman mielensä mukaan.
Tarun sisustustyyli on kodikas ja elämänmakuinen. Suuri peili toistaa kaakeliuunin komeuden. Taustalla näkyy työhuone, jossa Taru vastaanottaa asiakkaita ja pitää luontaishoitoja.
Olohuonetta hallitsee ruskeilla laatoilla pinnoitettu kaakeliuuni. Paljon vanhaa ja alkuperäistä pystyttiin säästämään remontissa, joka eteni huone kerrallaan. Avariin huoneisiin mahtuu kookkaita mattoja vaikka rinnakkain.
Talossa, jossa asuu äidin lisäksi kaksi poikaa ja kaksi kissaa, ei ole koskaan liian hiljaista. Tarun sylissä köllöttelee Mosse.

Kaupat tehtiin heti, ja remppa pääsi alkamaan. Tarulla oli paljon ajatuksia siitä, miltä talo vielä jonakin päivänä näyttäisi, mutta tärkeintä oli kunnioittaa perinteistä rakennustapaa.

Alussa perhe asui vain kahdessa huoneessa, kun talon muut tilat olivat työn alla tai vasta urakkaa odottamassa. Niinä vuosina syntyivät lapset Albert ja Eevert, joten puuhaa riitti vuorokauden ympäri.

– Pidän siitä, että ympärillä on tilaa. Avaruus tuo valoisuuden, ja tässä talossa on ihana valo auringon kiertäessä huoneesta toiseen päivän kuluessa. Luonto tuntuu kurottelevan sisään ikkunoista.

Talon alkuperäinen puuhella toimii yhä moitteettomasti. Aamupuuroa keittäessään Taru tulee samalla lämmittäneeksi puoli taloa. Perheen kissat viihtyvät mainiosti hellan lämmössä.
Kauniiksi kuluneet, vanhat olutlaatikot ovat mainio säilytyspaikka niin kynttilöille kuin lasipurkeille. Taru sai laatikot lahjaksi äidiltään.
Keittiön seinällä ihastuttaa vanha posliininen kahvimylly.
Alussa perhe asui vain kahdessa huoneessa, kun talon muut tilat olivat työn alla tai vasta urakkaa odottamassa.
Puuhellan päällä roikkuu ihana rautainen kattilateline. Taru on keksinyt säilyttää siinä kauneimpia kahvimukejaan.
Erilaisista lautasista koostuu yhdessä toimiva astiasto. Vanhoja, hyväkuntoisia astioita löytää helposti kirppareilta.

Kylmänä vuodenaikana Taru aloittaa päivänsä sytyttämällä tulet puuhelloihin, kun lapset vielä nukkuvat. Silloin hän nauttii hiljaisuudesta seuranaan vain aamuvirkut kissat.

– Hellojen lämpö ja talon hiljaisuus ovat paras mahdollinen aamumeditaatio.

Tarun puutarha jäi aluksi remontin jalkoihin ja on yhä melko villi ja luonnontilainen. Pihan 20 omenapuuta vastaavat kuitenkin kukkamerestä aina toukokuun kääntyessä kesäksi.

– Pidän puutarhani helppoudesta. Juhannusruusu ja kirsikkapuu kukkivat ajallaan kuten omenatkin ilman että minun pitää kastella tai hoivata niitä.

Tämän pöydän äärellä jutellaan, nauretaan ja herkutellaan. Taru pitää kokkailusta ja etenkin kakkujen leivonnasta. Vanhan, jykevän puupöydän sävytyksessä auttoi Tarun isä.
Turkoosi väri näkyy eri puolilla taloa.
Talo on täynnä alkuperäisiä yksityiskohtia: vanhoja kiintokaapistoja, jykeviä kaakeliuuneja ja kauniita ikkunaruutuja.
Makuuhuoneen ikkuna on täydellinen tausta vuoteelle. Kiintokaapit ovat alkuperäiset, ja niiden rytmitys antaa ilmeen koko huoneelle. Syvennyksessä on hyvä paikka lipastolle.
Makuuhuoneen kaakeliuunin luukussa komeilee viehättävä jugendhenkinen karhuaihe.

Tarun ja poikien mielestä kesässä on parasta se, että he voivat pitää kaikki ovet auki puutarhaan ja kulkea eestaas kengät jalassa. He sopivat, että koti ei saa olla niin hieno, ettei siellä voisi tehdä niin kuin tuntuu kivalta. Vanha sepän talo herää eloon ihmisistä, puheen sorinasta ja ilosta.

– Meillä on aina ovi auki, sillä tämä talo tarvitsee ihmisiä.

Tarun puutarhan keskipiste on hänen isänsä rakentama pihatalo. Sen seinät ovat tuppeen sahattua lautaa ja ikkunat vanhoja ruutuja. Maavarainen lattia peitettiin tiilillä. Koko talon rakennusmateriaalien hinnaksi tuli yhteensä vain 300 euroa.

– Viihdyn pihatalossa todella hyvin ja teen siellä myös luontaishoitoja. Siellä tunnelma on aivan erityinen.

Tarun mukaan on hyvä järjestely, että poikien huoneet laitettiin omaan rauhaansa yläkertaan. Se toimii varmasti hyvin vielä sittenkin, kun pojat tulevat teini-ikään. Eevertin huoneessa on kiva raitatapetti.
Albertin huoneen vanha puinen kaappi on hankittu Pentikistä.
Ovessa roikkuvat pojan urheilumitalit.

Tarun parhaat vinkit

  • Muista antaa urakalle aikaa. Kun remontoit suurta taloa, älä yliarvioi jaksamistasi, osaamistasi tai varojasi. Tee riittävän löysä aikataulu, jossa pysyminen on mahdollista. Pyydä myös apua.
  • Tee heti alkuun jokin tila valmiiksi. Remontin keskellä asuminen voi käydä hankalaksi, etenkin kun perheessä on lapsia. Huolehdi siitä, että jo alussa saat kuntoon yhden kauniin, oman tilan, jossa viihdyt ja lataudut. Elämä ei ole suoritus.
  • Älä tee kodista liian hienoa. Kesäpäivien hauskinta antia ovat avoimet ovet ja huoleton kengät jalassa kopistelu. Kun talo kestää elämää, kaikki on hauskempaa.
  • Kutsu ystäviä. Talo tarvitsee ihmisiä, herää eloon niistä. Olenkin jo kauan sitten päättänyt, että meille saa aina tulla. Naapuritkin tietävät, että ovi on aina auki.
Miniorvokit vastaanottavat vieraat ja ystävät jo talon kulmalla. "On ihanaa, kun sisustusta voi jatkaa verannalle ja pihalle asti", Taru sanoo.
Tarun pojat Albert ja Eevert ovat koko ajan liikkeessä. He tykkäävät skuuttailla, pelata jääkiekkoa ja tietysti kiipeillä pihan omenapuissa. Taustalla näkyy pihatalo.
Pihan 20 omenapuuta muuttavat maiseman kukkamereksi aina kevään kääntyessä kesäksi.
Pieni tauko aina hyvä idea. Kun pihan syreenit kukkivat valtoimenaan, niistä raaskii taittaa muutaman oksan maljakkoonkin.
Vanha puutarha täyttyy kesäkuun alussa omenankukista, syreenin tuoksusta ja linnunlaulusta. Talon pääkerroksessa ovat keittiö, olohuone ja työtila, yläkerrassa poikien huoneet ja kellarissa pesutilat.
10 kommenttia