Vanha pyöröhirsimökki on Leenan unelmien täyttymys: ”Tunnelma on käsittämättömän upea juuri näin”
Perinteikäs mökki
Vanha pyöröhirsimökki on Leenan unelmien täyttymys: ”Tunnelma on käsittämättömän upea juuri näin”
Vielä vuosi sitten Leena Meskasen elämä keskittyi Helsingin keskustaan. Hän on kuitenkin aina rakastanut järviä, metsää ja muuta luontoa. Kun kohdalle osui vanha pyöröhirsimökki Järvi-Suomen sydämestä, kiireinen yrittäjä oli myyty.
6.11.2023
 |
Meidän Mökki

Mökin 70-lukuinen kalustus kaappeineen, pirttipöytineen ja penkkeineen hurmasi Leena Meskasen heti. Joutsassa sijaitseva mökki oli muutenkin täsmälleen sellainen kuin mökin kuuluu Leenan mielestä olla: olemukseltaan perinteikäs ja tunnelmallinen, tukevasta ja kestävästä pyöröhirrestä 1970-luvulla vankaksi rakennettu.

Mökistä nauttii juhlapukuliike Meslewin ja Rasvaamo-kahvilan yrittäjä Leena Meskanen. Korkealla sijaitseva mökki sai Leenalta nimen Majakka.
Pyöröhirsimökki on ulkopinnaltaan perinteikkään punamultainen. Katetulla terassilla on mukava viettää aikaa, ja kesällä Leena kattaa ateriat usein ulos.

Kun Leena kohtasi mökin keväällä 2022, hänen sydämensä oli pakahtua onnesta. Leena oli viettänyt Joutsan seudulla vapaa-aikaa 30 vuoden ajan ystävättärensä kesämökillä, joten seutu oli hänelle hyvin tuttu. Sattumalta hän kuuli, että ystävättären mökin lähistöllä sijaitsi tyhjilleen jäänyt pyöröhirsimökki. Palaset loksahtivat kohdalleen, ja Leenasta tuli pyöröhirsimökin uusi asukas.

– Oli uskomatonta, että tiemme kohtasivat. Tiesin heti, että kotiudun! Mökin pihalle pääsee autolla, ja vaikka paikka on sähkötön, olen jo viettänyt täällä paljon aikaa. Varaava takka ja keittiön suuri hella lämmittävät tilan, ja villasukat takaavat, että varpaatkin pysyvät lämpiminä, Leena kertoo.

Sängystä ja vanhan sohvansa selkänojatyynyistä Leena teki sohvan, johon saa pedattua yhden yöpymispaikan lisää. Meriaiheinen taulu sohvan yllä on arkkitehtiystävä Ritva Lappalaisen maalaama ja sopii järven äärellä sijaitsevaan mökkiin upeasti.
70 neliön pyöröhirsimökissä on tupa, kaksi makuuhuonetta ja keittiö. Olohuone ja ruokatila ovat samaa tilaa. Pirttipöytä penkkeineen kuului mökin kalustukseen.
Olohuoneen kunniapaikalla on vanha kaappi, jonka Leena täytti kirpputorilöydöillä. Upeat lasikannut ja värilliset lasiesineet hän on hankkinut paikallisilta kirpputoreilta.
”Patinoituneet puupinnat saavat olla niin kuin ovat, koska ne luovat lämmintä tunnelmaa.”
Massiivinen punatiilitakka on mökin keskipiste ja jatkuu keittiön puolelle hellaksi. Takan vasemmalla puolella on keittiö ja takana makuuhuone. Oikealla on sisäänkäynti ja ovi toiseen makuuhuoneeseen, jossa Leenan pojat Joona ja Jetro yöpyvät.
Perunakorit Leena löysi kirpputorilta ja säilyttää niissä takkapuita.
Hellan ylle Leena hankki näyttävän kynttelikön Pikkupuodista Joutsasta.

Patinoituneet ja tummuneet puupinnat saavat olla niin kuin ovat, koska ne luovat lämmintä tunnelmaa. Mökkinaapurit ovat kaukana, mutta kaikki lähiseudun vakituiset asukkaat ovat Leenan ystävättären sukulaisia ja Leenan tuntemia kyläläisiä. Siksi olo on turvallinen.

– Terassilta aukeavat upeat näkymät kolmeen suuntaan, ja järvimaisema leviää esteettä edessäni.

Leena kertoo antaneensa mökille nimeksi Majakka, kun hän istui saunamökin laiturilla ja oivalsi päämökiltä kajastavan valon muistuttavan pimeässä hohtavaa majakkaa.

Leena kerää värillisiä lasiesineitä, ja ruskeat lasit löytyivät paikalliselta kirpputorilta. Tabletit ovat Parolan rottingin.
Leena toi mökille astioita, joiden upeat värit jatkavat 70-lukuista tunnelmaa. Sähköttömän mökin ruoanlaitto sujuu vaivatta kaasulevyn ja puuhellan avulla. Käyttövesi kannetaan järvestä ja lämmitetään tiskiä varten, juomaveden Leena tuo kanisterissa.
Pyöröhirret ja puulattiat luovat sisätiloihin lempeän tunnelman.

Leena herää kiitollisin mielin tähän upeaan maisemaan joka aamu. Hänelle on jo tullut tavaksi istua kiireettömästi kahvin kanssa terassilla luontoa ihaillen ja sen ääniä kuunnellen. Leena on sisustanut terassille hyttysverkon ympäröimän lepovuoteen, jossa voi nukkuakin kesäisin.

Ruoanlaitossa hän suosii mahdollisimman luonnonmukaista linjaa.

– Mummo opetti minulle villiyrttien käytön ja sadonkorjuussa tarvittavat taidot jo silloin, kun olin lapsi. Siksi haluan tehdä ruokaa mahdollisimman puhtaista ja luonnollisista raaka-aineista. Tilaan luomulihaa Wuoren Highland -tilalta ja suosin muutenkin paikallisia pientoimittajia hankinnoissani. Kalastaminen kuuluu arkeen aina, kun poikani ovat mukana, Leena kertoo.

Mökillä ollessaan hän kulkee paljain jaloin ja nauttii sammalmättäistä ja mustikanvarpujen reunustamista poluista. Ilmojen viilentyessä Leena tassuttelee villasukissa ja lisäilee puita takkaan.

– Tunnelma on käsittämättömän upea juuri näin. Tässä miljöössä on ihana tehdä osa viikosta etätöitä. Pukuliikkeen lisäksi minua työllistää terveyskauppa Rasvaamo, jossa myyn muun muassa superfoodeja ja luomukahvia.

Mökin kalustus syntyi kuin itsestään. Osa oli jo mökissä valmiina, ja osan Leena hankki kirpputoreilta.
Leena nauraa, että baarikaappi on Joutsan suurin. Lasiesineet on hankittu paikallisilta kirpputoreilta.
Upea lautapelikokoelma on koottu kirpputorilta ja ajoittuu mökin rakentamisen aikaan 1970-luvulle. Matto on Ikeasta.

Majakan kalustus syntyi kuin itsestään. Osa kalusteista oli mökissä jo valmiiksi, ja osan Leena hankki kirpputorilta. Joutsan, Hartolan ja Leivonmäen kirpputorit ovat osoittautuneet varsinaisiksi aarreaitoiksi. Leenan lempiväri on turkoosiin vivahtava Venice Green, ja Venetsia onkin hänen lempimatkakohteensa.

– Makuuhuoneessa oli myös alkuperäisiä oransseja kalusteita, ja jatkoin sisustusta niiden tyyliin sopivilla hankinnoilla. Makuuhuoneen oransseihin vuoteisiin valitsin sopivat tekstiilit Marimekon valikoimista. Aikakauteen kuuluva Pepe-kuo­si toistuu lakanoissa, astioissa, pyyhkeissä sekä kimonossa, jossa liihottelen kesäpäivisin, Leena kertoo.

Uusia hankintoja ovat Parolan rottingin tuolit, seinähyllyt, peilit ja keinu. Rottinkikoukut ja rottinkirengas ovat hurmaavia yksityiskohtia: Leena vaihtelee renkaaseen valosarjoja ja sesonkiin sopivia koristeita.

Leena on sisustanut myös makuuhuonetta 70-luvun henkeen sopivilla tekstiileillä.
Makuuhuoneen seinähylly löytyi toisen makuuhuoneen lattialta. Leena ripusti sen seinälle, ja oranssi taustamaali toistaa vuoteiden sävyä. Hyllyn päälle Leena laittoi vahvoja värejä toistavan maalauksen, jonka Leenan arkkitehtiystävä Ritva Lappalainen on maalannut.
Eteisen näyttävä kiinteä naulakko on paikallisen käsityöläisen taidonnäyte. 1970-lukuiset oranssit henkarit Leena osti kirpputorilta. Olkihatut ja kaftaanit odottavat kesähelteitä.

Vaikka Leena sanookin, ettei aika käy koskaan pitkäksi mökillä, aika ajoin hän käy kylillä vaikkapa syömässä Tikanderin grillillä tai vierailemassa jossakin seudun monista tapahtumista. Hän suosittelee muillekin Joutorockia, Joutsan markkinoita ja Joutsan joutopäiviä. Vuorenkylän Kivibaarissa voi käydä kesästä syksyyn, ja talvella mökkiläisten kohteena on usein Purnuvuoren laskettelukeskus.

– Olen saanut tutustua ihanaan yhteisöön, josta saan apua niin pieniin kuin isoihin askareisiin. Paikalliset metsurit ja maanviljelijät ovat aina valmiita auttamaan, Leena hymyilee.

Rantakalliolta näkyy kauas.
Rottinkituoli ja rahi on hankittu kirpputorilta Joutsasta.
Kauneutta arvostava Leena somisti myös saunarakennukseen seesteisen ja kutsuvan tunnelman. Saunalla on pesupaikat sekä ulkona että sisällä.
Katetulla terassilla on mukava viettää aikaa, ja kesällä Leena kattaa ateriat usein ulos. Rottinkituoli ja -rahi on hankittu kirpputorilta Joutsasta. Kesäöisin Leena saattaa joskus nukkua ulkona terassille pedatussa vuoteessa, jonka verkkokatos suojaa hyönteisiltä.
Rantasauna on aivan järven tuntumassa, ja Leena nauttii saunasta päivittäin. Soutuvene on käytössä usein, kun Leenan pojat soutelevat lähistöllä.
Kanootti on koukuilla kiinni saunan seinässä, ja Leena on varannut saunalle vesijuoksuvöitä ryhmäjuoksujakin varten.
Kommentoi »