Meidän Talo

Noora ja Matias remontoivat vanhasta puutalosta unelmakodin nelilapsiselle perheelleen – ”Ilman luotettavaa rakennusliikettä olisimme olleet pulassa”

Noora ja Matias remontoivat vanhasta puutalosta unelmakodin nelilapsiselle perheelleen – ”Ilman luotettavaa rakennusliikettä olisimme olleet pulassa”
Naantalilaisten Nooran ja Matiaksen kuusihenkinen perhe jakoi ostoilmoituksia neljä vuotta ennen kuin unelmakoti löytyi. 1920-luvun puutalo kunnostettiin lapsiperheen tarpeisiin sopivaksi. Kodista tuli seesteinen kokonaisuus, jossa jokaisella huoneella on kuitenkin oma tyylinsä.
Julkaistu: 22.6.2021
1920-luvulla rakennettu hirsirakenteinen talo uusittiin lähes kokonaan vanhaa henkeä kunnioittaen. Ulkomaa­laukseen ei koskettu. Ainoastaan kivijalan väri vaihdettiin ruskeasta harmaaksi.
Katettu ja osin lasitettu ulkoterassi on käytössä aikaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn.
Kun unelma on selkeä, on sitä hel­­pompi tavoi­tella. Noora ja Matias unelmoivat asumisesta Naantalin vanhan kaupungin kupeessa. Kaunis ja rauhallinen paikka meren lähei­syy­dessä kiehtoi.
– Olen lapsena asunut Naantalin vanhassa kaupungissa ja sen ainutlaatuinen tunnelma houkutti taas puoleensa. Halusin tarjota lapsilleni saman miljöön, jossa itse vartuin, Noora kertoo.
Perhe jakoi unelma-alueellaan ”halutaan ostaa” -ilmoituksia neljän vuoden ajan. Lopulta tärppäsi. Sitkeän yrittämisen jälkeen he saivat pari yhteydenottoa ja pääsivät tutustumaan nykyiseen kotiinsa ensimmäisen kerran. Se ei kuitenkaan ollut rakkautta ensisilmäyksellä.
– Kodin tumma värimaailma ja iso remontti eivät houkutelleet. Äitini Tuula näki kuitenkin talon potentiaalin ja puhui sitkeästi sen puolesta, Noora naurahtaa.
– Ihastuimme tuolloin kuitenkin talon sijaintiin ja kokoon, hän jatkaa.
Edellisen asukkaan uusimat kauniit ikkunat haluttiin säilyttää. Eteisen tunnelma muuttui, kun värimaailma ja ulko-ovi uusittiin.
Neuvottelujen jälkeen perhe teki kaupat loppu­keväällä 2019. Talon edelliset omistajat olivat tehneet aikanaan perusteellisen remontin, jossa oli uusittu muun muassa putket ja sähköt. Koti oli siisti ja hyvässä kunnossa, mutta tyyli kaipasi ajanmukaistamista ja pohja parempia käytännön ratkaisuja kuusihenkisen perheen tarpeisiin.
Koska vanhemmat toimivat molemmat yrittäjinä pääkaupunkiseudulla, heille oli tärkeää löytää luotettava rakentaja. Projektiin kaivattiin tekijä, joka osaisi tunnistaa talovanhuksen vaatimukset ja jolla olisi kokemusta isojen projektien vetämisestä. Perhe kiitteleekin mukaan lähtenyttä Treeva rakennusta asiantuntevasta avusta ja hyvästä työn jäljestä, joka on nähtävissä erityisesti yksityiskohdissa.
Noora antaa tunnustusta myös äidilleen, josta oli suunnaton apu remontin aikana. Hän toimi linkkinä tyttärensä ja rakentajien välillä.
Patinoituneet noja­tuolit hankittiin ravintolan poistomyynnistä. Sohva­pöytä on seurannut mukana kodista toiseen. Se löytyi aikanaan hää­lahjaksi saadulta matkalta Sasu’s Play­housesta.
Tältä keittiö näytti ennen remonttia.
Keittiö koki remontissa suuren muutoksen. Modernien kalusteiden tyyli ja muoto sopivat vanhan talon tunnelmaan. Keittiöstä avattiin myös käynti ruokasaliin. Perheen äiti toivoi marmoritasoja, jotka ovat osoittautuneet käytössä hyväksi. Saarekkeelle katetaan ruoat esille, kun perheellä on vieraita.
Perhe kokoontuu keittön pyöreän pöydän ääreen erityisesti arkiaamuisin.
Alusta asti oli selvää, että perhe haluaa kun­nioittaa vanhaa, mutta tuoda talon modernisti tähän aikaan.
– Pyrimme ratkaisuissa ajattomuuteen. Persoonallinen lisä tulee erityisesti suvun vanhoista kalusteista. Pyrimme kokonaisvaltaisesti seesteiseen tyyliin, kuitenkin siten, että jokaisella huoneella on oma persoonansa, Noora kertoo.
Remontti kesti kaikkineen neljä kuukautta, ja se sujui ongelmitta; ikäviä yllätyksiä ei tullut vastaan, sillä olihan talo remontoitu täysin vuosituhannen vaihteessa.
Kellarikerroksessa tehtiin suurin remontti, sillä osa tiloista ei ollut juuri ollut käytössä tai ne olivat kylmiä varastohuoneita.
Rauhallinen värimaailma korostaa kauniita ikkunoita.
Vanha kaapisto on ollut jo Nooran isovanhemmilla. Ulkonäköä on uusittu vuosien saatossa. Joskus siinä on ollut maalipinta ja vihreät lasit.
Portaikko uudistui maalilla. Entisen sisäänkäynnin ovea käytetään harvakseltaan.
Nelilapsinen perhe tarvitsi kaikki tilat asuinkäyttöön. Entisten kylmien neliöiden paikalla on nyt lämmin arkieteinen ja kodinhoitotila, jotka puuttuivat talosta kokonaan.
– Näiden tilojen saaminen oli minulle ehto talon hankinnalle, Noora kertoo.
Lisäksi alimpaan kerrokseen remontoitiin vanhempien makuuhuone ja koko perheen iso oleskelutila saunan ja pesuhuoneen läheisyyteen.
Koska mitään alkuperäistä vanhaa ei voitu säilyttää kellarikerroksessa, siitä tehtiin tyylillisesti moderni ja osin boho-henkinen.
Vanhempien makuuhuoneen lattiamateriaaliksi valittiin jalan alla mukavalta tuntuva sisalmatto.
Perheen isän sukutilalta pelastettu vanha vihreä kaappi inspiroi lastenhuoneen seesteistä sävymaailmaa. Pinnasänky on Done by Deeristä.
Keskikerroksessa lattiapinnat olivat talon eri vaiheiden vuoksi kolmessa eri tasossa. Niiden kunto vaihteli myös suuresti. Aluksi mietinnässä oli lattioiden kunnostaminen, mutta porrastusten tasoittaminen osoittautui turhan hankalaksi. Lopulta vanhat lattiat päätettiin purkaa. Tilalle valittiin lautalattia, joka maalattiin harmaalla sävyllä.
Keskikerroksessa on eniten vanhaa tyyliä, jota korostavat Matiaksen sukutilalta löydetyt ja entisöidyt kalusteet.
Remontin myötä keskikerroksen toiminnallisuutta parannettiin muun muassa muuttamalla pääsisäänkäynnin paikkaa. Näin kaunis, avara aula sekä edellisen omistajan uusimat ikkunat pääsevät oikeuksiinsa. Alkuperäinen vanha, tumma portaikko hiottiin ja maalattiin vaaleaksi.
Yläkerran kylpyhuone ennen remonttia.
Noora suunnitteli yläkerran suihkutilaan allaskaapin, jonka puuseppä Era Reiman toteutti vanhan ladon lattialaudoista.
Ylin kerros on lasten valtakuntaa. Makuuhuoneiden pintamateriaaleiksi valittiin vanhan talon tyyliin sopivia tapetteja ja pehmeitä värisävyjä. Niiden sisustuksessa on hyödynnetty kauniisti niin uusia kuin perittyjäkin kalusteita.
Iso ja kallis muutostyö yläkerroksessa olivat laakakattoikkunat, jotka muutettiin neljäksi lyhty­ikku­naksi. Näin yläkerran kylpyhuone sai kokonaan uuden ulkoasun. Tassuammeen hankinnasta oli puhetta, mutta idea haudattiin toistaiseksi. Lasten vauhdikkaat vesileikit yläkerran kylpyhuoneessa askarruttivat Matiaksen mieltä siinä määrin, ettei ammetta hankittu.
– Ainakaan vielä, Matias naurahtaa.
Alin kerros on osin maan alla, joten sinne kaivattiin raikkautta ja lämpöä. Pehmeälle massiiviselle sohvalle mahtuu koko perhe.
Vanhempien käytössä olevaan wc-tilaan saatiin elävyyttä yhdistelemällä rohkeasti eri muotoja ja materiaaleja.
Perheen muuttopäivä uuteen kotiin koitti joulun alla. Noora tunnustautuu äitinsä tavoin joulu­ihmiseksi. Tuula ehti sisustaa kodin jouluisaksi muutto­puuhien keskellä.
– Tunnelma oli aivan mieletön. Sitä ei voi herkistymättä muistella. Olemme erittäin tyytyväisiä lopputulokseen, Noora tunnustaa.
Noora ja Matias myöntävät, että ilman luotettavaa ja asiantuntevaa rakennusliikettä he olisivat olleet pulassa.
– Ja oman äitini panos niin remontin aikana kuin sisustamisessakin oli korvaamaton, Noora kertoo, ja Matias on samaa mieltä.
Seuraavaksi perhe keskittyy pihan muutostöihin, kun projektille löytyy aikaa. Matiaksen unelmana on tehdä autotallista vierasmaja. Perhe pitää vieraiden kestitsemisestä ja haluaisi tarjota yövieraille oman tilan. Lisäksi talon ylimmässä neljännessä kerroksessa on iso yhtenäinen tila, joka toimii tällä hetkellä kylmänä säilytystilana.
– Ehkä sillekin löytyy tulevaisuudessa muuta käyttöä, Noora pohtii.

Kattolyhtyjen kustannus

  • lyhdyn rakentaminen ja materiaalit 6950 euroa
  • ikkunat 2450 euroa
  • peltityö 4600 euroa
  • telinetyö + telinevuokra 1200 euroa
  • luvat ja rakennuttaminen 1200 euroa.
Yhteensä 16 400 euroa. Sisältää neljän kattolyhdyn toteutuksen.
Nooran ja Matiaksen perheen kodissa on 250 neliötä: eteinen, keittiö, olohuone, ruokasali, 4 makuuhuonetta, oleskeluhuone ja pesutilat.
1 kommentti