Vanha kanttorila teki Lindaan vahvan ensivaikutelman – ”Juoksin ulos ja sanoin Miikalle, ettei ikinä osteta tuota taloa”
Kanttorila Vihdissä
Vanha kanttorila teki Lindaan vahvan ensivaikutelman – ”Juoksin ulos ja sanoin Miikalle, ettei ikinä osteta tuota taloa”
Lindan ja Miikan talonrakennussuunnitelmiin tuli muutos, kun he löysivät vanhan kauniin kanttorilan. Se oli kammottavassa kunnossa, mutta koko suvun panostuksella ja sisustussuunnittelijan avulla siitä tuli hieno. Perhekin kasvoi matkan varrella.
Julkaistu 2.8.2023
Unelmien Talo&Koti

Mustosen perheellä oli selvät suunnitelmat, kun he myivät kotinsa 2019. Nelihenkinen perhe muutti Lindan lapsuudenkotiin, sillä Linda oli aloittanut erityisluokanopettajan erikoistumisopinnot, ja isovanhempien apu oli tarpeen. Tarkoitus oli myös säästää asumiskuluissa, kunnes mieleinen tontti löytyisi ja sille nousisi uusi hirsitalo.

Miikan ja Lindan perhe kasvoi vielä pikkuisella remppavuoden aikana. Lapsiperheen toiveena oli materiaalien helppohoitoisuus. Sitsin Lill-sohvassa on rento pellavaverhoilu, jonka voi pestä itse. Se tilattiin Kruunukalusteesta.

Keväällä 2020 Linda kuuli, että pappilan viereinen kanttorila tulee myyntiin. Ryhdikäs vanha talo sai Lindan innostumaan, mutta sisällä mieli muuttui. Pinnat oli peitetty lastulevyin ja muovimatoin, ja sokkeloinen talo haisi pahalta.

”Juoksin ulos talosta ja sanoin Miikalle, ettei ikinä osteta tuota taloa”, Linda kertoo.

Rakennusalan opit saanut Miikka näki talon potentiaalin. Lindaakin alkoi viehättää miljöö ja koulun läheisyys.

Upea katto löytyi kolmen alaslasketun kattokerroksen alta. Vanhat leveäpuiset rakenteet olivat notkahtaneet vuosien saatossa. Kattoon asennettiin jyhkeä palkki, joka tuettiin saarekkeen päästä vahvalla rakennetolpalla. Seinälampetit löytyivät Elloksen valikoimista.
Keittiön kaapistot hankittiin Espoon Keittiömaailmasta. Koko taloon valittiin näyttävät leveälankkuiset Timberwisen Caramel Vintage -tammiparketit.
Miika toteutti itse betonitasot, joihin löytyi sopiva vaaleanpunainen sävy.

Kauppoihin päädyttiin, mutta edessä oli hurja vuosi. Miikka jäi vanhempainvapaalle, isovanhemmat auttoivat lastenhoidossa ja Linda opiskeli Turussa. Miikka laski tehneensä talkoolaisten kanssa 1 000 tuntia pelkkiä purkutöitä. Suvun työtunteja kertyi vielä 2 300 tuntia.

Pönttöuuni oli yksi Miikan haaveista omaan taloon. Sen haluttiin olevan kattoa hipovan korkea. Muurin ja aamiaiskaapin väliin jäi sopiva väli kauniille puupinolle.
”Tuntuu tärkeältä, että meidän molempien isät olivat rakentamassa tätä kotia lapsillemme.”
Linda
Remontin aikana löytyneitä esineitä ja tapettia koottiin tauluksi tuvan seinälle. Kollaasin toteutti Lindan isä. Hirret käsiteltiin soodapuhalluksen jälkeen Uulan Ilona-kuultomaalilla, sävynä Paju. Kodin kaikki paneelit ja listat hankittiin vihtiläiseltä Saha ja höylä Hacklinilta.

Perheen ystävänä ja sisustussuunnitelijana päädyin auttamaan projektissa. Tunsin perheen niin hyvin, että tiesin, kuinka perhekeskeistä elämää talossa tullaan viettämään, joten tiloja avarrettiin valtavasti. Tilamuutoksissa panostin tupaan ja eteiseen, joka jatkuu kodinhoitohuoneena.

”Tarpeeksi suuri kodinhoitohuone on pelastanut perheemme arkirumban”, Linda sanoo.

Olohuone sijaitsee aivan talon keskellä. Koska ehjiä seinäpintoja ei tilassa oikeastaan ole lainkaan, valittiin keskilattialle ilmavat kalusteet sohvan pariksi. Vanhat tuolit ja puulaatikko ovat kirppislöytöjä.
Kodinhoitohuoneeseen on kulku sekä eteisestä että olohuoneesta. Pihasaunaan kipitettäessä tästä napataan kylpytakit, ja aamulla puhdas vaatekerta löytyy kaapista. Ikkunan alla on papan tekemä penkki. Lattialaatat ovat RTV:stä.
Kotiin valittiin Sandbergin neilikkakuosinen Emilie-tapetti, jota käytettiin eri väreissään useissa huoneissa. Se tekee sisustuksesta yhtäläisen ja kodikkaan. Työhuoneen pöytä ja tuoli ovat peräisin Lindan äidin äidin äidiltä. Peilin Linda sai jo edelliseen kotiin. Se on Lindan äidin isän äidin vanha ja peräisin yli 120 vuoden takaa.

Tupaa purkaessa löytyi työmaan suurin yllätys. Kolmen alaskoolatun kattokerroksen alta löytyi upea, alkuperäinen kattorakenne. Katto tuettiin jyhkeällä palkilla ja ojennettiin takaisin sille kuuluvaan korkeuteen. Tuvan seinähirret olivat niin hyväkuntoiset, että ne haluttiin jättää esiin.

”Emme olisi ikinä uskaltaneet lähteä tähän ilman omaa ja läheisten ammattitaitoa ja perheidemme taustatukea.”
Linda

Lindan äiti ja sisko olivat koko ajan apuna lastenhoidossa. Ilman heitä ei arki olisi pyörinyt.

Makuuhuoneessa on Sandbergin Ellie-malliston tummapohjaisin tapetti. Vanhat yöpöydät makuuhuoneessa ovat löytö kierrätyskeskuksesta.
Keskimmäisen tyttären huoneessa on Lindan mamman kutoma villamatto. Ikean levitettävä vuode on tarpeen, koska kodissa on joulun välipäivinä majoitettu jopa parikymmentä ihmistä. Rottinkituoli minimitoituksella on kirppislöytö.

”Emme olisi ikinä uskaltaneet lähteä tähän ilman omaa ja läheisten ammattitaitoa ja perheidemme taustatukea. Tuntuu tärkeältä, että meidän molempien isät olivat rakentamassa tätä kotia lapsillemme”, Linda sanoo.

Kotiin ei edes haluttu sisäsaunaa. 1950-luvun pihasauna lämpenee useasti viikossa.
Puusaunassa vesi lämpenee padassa. Konstailemattomuus on tämän saunan viehättävyyden salaisuus.
Saunan pukuhuoneen tiloihin ei ole kajottu lainkaan. Kaikki on kuten ne olivat ostaessa.

Remonttiprojektin aikana perheeseen alettiin odottaa kolmatta lasta. Syksyllä 2021 perhe pääsi vihdoin muuttamaan tähän unelmiensa kotiin. Ja yhtä aikaa tupaantuliaisten kanssa vietettiin pienimmän ristiäisiä koko suvun kesken.

Punamultainen talo sijaitsee keskeisellä paikalla Vihdin kirkonkylässä. Vuonna 1895 rakennetussa rakennuksessa on 180 m². Suojeltu talo oli julkisivultaan hyvässä kunnossa ostaessa. Vain ikkunat on vaihdettu remontin yhteydessä tyyliltään sopivampiin. Hiekkapintainen kävelytie kulkee talon ohi kohti kylän kouluja.
2 kommenttia