Vanha hattutehdas on nyt lumoava mökki! Henna ja Joni remontoivat 1800-luvulla veistetystä hirsitalosta perheelleen lepopaikan
Sisustus
Vanha hattutehdas on nyt lumoava mökki! Henna ja Joni remontoivat 1800-luvulla veistetystä hirsitalosta perheelleen lepopaikan
Henna ja Joni Karhumaa olivat vakaasti päättäneet, ettei heistä tulisi mökkeilijöitä. Päätöksen kumosi heinikon keskelle unohdettu hirsirakennus: vanha hattutehdas, jonka kunnostaminen oli vaivan arvoinen urakka.
Julkaistu 2.11.2022
Meidän Mökki

Henna ja Joni Karhumaa nauttivat lomillaan matkustelusta. Kummankaan haaveisiin ei kuulunut mökkeily, mutta vähitellen ajatus omasta mökkipaikasta alkoi houkuttaa.

Vuonna 2019 he lähtivät katsomaan pitkään myynnissä ollutta rakennusta, jonka tontti oli pajuntaimien valtaama. Keski-Pohjanmaalla Kaustisella sijaitsevan tontin keskellä oli keskeneräinen rakennus, joka oli siirretty sinne kilometrin päästä. Aiemmassa elämässään se oli toiminut muun muassa Salon lakkitehtaana.

Talo oli ollut myynnissä jo usean vuoden, ja ennen Hennaa ja Jonia sitä oli käynyt katsomassa satakunta ihmistä. Talossa ei ollut ovia eikä tulisijoja.

Tontille ei myöskään tullut vettä eikä siellä ollut viemäreitä. Työmäärä talon käyttöön saamiseksi näytti valtavalta.

Sadan neliömetrin suuruinen hirsirakennus on veistetty 1800-luvulla. Siirtokohde valmistui nykyiselle paikalleen vuonna 2020. Kaustisella mökkeilevät Henna ja Joni Karhumaa sekä heidän kolme lastaan, kissat Kalle ja Kille sekä koirat Pepe ja Martta. Henna on yrittäjä Hammastuttava-yrityksessä, Joni on sairaanhoitaja.
Pepe- ja Martta-koira viihtyvät myös mökillä Hennan ja Jonin seurassa.

Vuonna 2020 maailmantilanne olikin jo erilainen. Nopeasti kaikki muuttui.

– Tuli pandemia ja ensimmäinen sulkuaika. Päätimme, että kai me voisimme istuskella keskellä metsääkin omassa mökissämme, Henna muistelee.

Aivan heti eivät hekään tehneet tarjousta rakennuksesta. Joni suostui lähtemään urakkaan yhdellä ehdolla: Hennalla piti olla suunnitelmat valmiina jokaiseen toteutusvaiheeseen.

– Hän oli hankintavastaava koko remonttimatkan ajan, Joni kiittää.

Henna oli lapsena mökkeillyt vanhempiensa mökillä, jossa oli täysin hiljaista. Haave samasta äänimaailmasta toteutui omalla tontilla.
Suuren tuvan matot on poikkeuksellisesti ostettu uutena. Huonekalukaupasta hankittiin koko rulla mattoa, joka katkottiin ja solmittiin itse.
Pönttöuunissa poltetaan tehokkaasti lämpöä tuovia brikettejä.
Keittiön tapetti on Duron Dellen. Uuni sopii talon tyyliin.
Kerrossängyssä nukutaan kolmessa kerroksessa.
Luonto on lähellä: pihapiirissä käyskentelee hirviä, kauriita, kettu ja jäniksiä.

Lapsena Henna oli mökkeillyt vanhempiensa mökillä, josta hän muistaa täydellisen hiljaisuuden. Haave samasta äänimaailmasta toteutui tontilla, jonne myöskään katuvalot tai kaupungin kajastus eivät yllä.

Kun remontti käynnistyi, haasteita tuli heti ensi metreillä. Rakennuksesta ei ollut kunnollisia sähkökuvia, joten selvittelyyn ja suunnitteluun kului ajateltua enemmän aikaa. Myös veden kanssa tuli yllätyksiä: mikään varpu ei kääntynyt näyttämään vesisuonen paikkaa.

– Kaivoimme varmasti seitsemän paikkaa auki mutta turhaan. Lopulta porakaivo oli ainoa vaihtoehto. Ja kallis, Joni kertoo.

Tammipöydän vierelle on jäänyt talossa pitkään ollut flyygeli. Se on tuotu paikalle rakennusvaiheessa, eikä sitä enää pystytä nostamaan ulos yhdestäkään aukosta.
Makuuhuoneen kaksi paneeliseinää ja yksi tapettiseinä tehtiin luomaan valoisuutta. Lovebirds-tapetti tilattiin Tapettitaivaasta.
Torista ostettu hella on pakkaskuukausina lämmityskäytössä.
Kissoilla on omia lempipaikkoja.

Vanhojen talojen remontoiminen oli tuttua pariskunnalle, joka oli remontoinut kotitalonsakin yhdessä. Henna tapetoi, maalasi ja katkoi sirkkelillä puutavaran, jonka Joni löi paikoilleen. Kompromisseihin oli totuttava hirsipintojen kunnostuksessa.

– Onneksi niiden soodapuhallus oli teetetty ammattilaisella, ja niiden pinnoilla oli juuri oikea sävy. Sitä ei koskaan tulla sävytteillä peittämään, Henna sanoo.

Haasteista huolimatta remontti tuli vauhdilla valmiiksi: pariskunta puki remonttihousut jalkaansa kesällä, ja jo joulun koittaessa oli talon sisäpuolen urakka valmis.

Laituria aiotaan pian jatkaa.
Henna kerää pihasomisteet syksyisin pihapiiristä. Puutarhasuunnitelma on valmiina odottamassa toteuttamista.
Maitolaituri ottaa vastaan pihalla ja kätkee sisäänsä sähkötaulun.
Perhonjokea pitkin lipuu poikien lautta, jolla päästään mato-ongelle helposti.
Talon ulkomaalaus on seuraava projekti. Ikkunoiden karmit tehdään seudun omaa mallia mukaillen.
Tunnelmallinen pihasauna kutsuu löylyihin.
Kommentoi »