Avotakka

Valokuvaaja Frida Steiner sisustaa boheemisti ja impulsiivisesti: ”Siskoni mielestä osaan tehdä kodin vaikka pahvilaatikkoon”

Valokuvaaja Frida Steiner sisustaa boheemisti ja impulsiivisesti: ”Siskoni mielestä osaan tehdä kodin vaikka pahvilaatikkoon”
Frida onnistui nappaamaan haaveidensa kodin kuin sattuman kaupalla. Hän ihastui asunnossa etenkin sen omituiseen ja sokkeloiseen pohjaratkaisuun.
Julkaistu: 14.11.2018
Fridan päivä alkaa säästä ja vuodenajasta riippumatta kahvikuppi kädessä parvekkeelta. Hän asuu 90 neliön pienkerrostalokodissaan yhdessä poikiensa Tobiaksen, 17, ja Mikon, 21, kanssa. Talossa on viisi asumisoikeusasuntoa.

Neljä vuotta sitten valokuvaaja Frida Steiner tallensi puhelimeensa kuvan vanhasta puutalosta, Villa Furubackasta. Hän oli etsimässä itselleen ja pojilleen uutta kotia, mutta unelmien pienkerrostalossa ei ollut tuolloin vapaana yhtään asuntoa. Puolitoista vuotta myöhemmin Frida sai kotinsa myytyä, eikä mennyt kuin päivä, kun Villa Furubackasta vapautui asunto. Frida ei ollut uskoa onneaan.

Vaikka Espoon Kiltakalliossa sijaitseva asunto oli unelmien täyttymys, muutamaan seikkaan Frida pettyi: talon toisessa kerroksessa sijaitsevassa asunnossa ei ollutkaan korkeita huoneita, eikä monenkirjavan laminaattitilkku­täkin alta paljastunut alkuperäistä lautalattiaa. Frida vaihtoi lattiaan vaalean laminaatin. Yhtenäinen lattia sai tilat yhdistymään kauniisti toisiinsa, ja samalla huoneet saivat Fridan kaipaamaa nostetta. Juuri muuta remonttia asunnossa ei ollut tarvetta tehdä. Vastikään maalatut seinäpinnat saivat jäädä valkoisiksi.

Yli satavuotias Villa Furubacka on rakennettu vuosien saatossa kertaalleen uusiksi. Frida poikineen asuu talon toisessa kerroksessa, joka on tehty taloon jälkikäteen.
Eteistä avautuu näkymä tunnelmalliseen olohuoneeseen. Kierrätysmuovista valmistettu vesipestävä Dixien matto on osoittautunut käytännölliseksi valinnaksi eteiseen. Pellavainen lampunvarjostin on Fridan kädenjälkeä.
Frida nauttii käsillä tekemisestä. Kultaisen Kiss of Life -patsaan hän teki toipuessaan selkäleikkauksesta. Itse otettu mustavalkoinen valokuva on muisto Pariisin-matkalta.
Olohuoneen kalusteet ovat pääosin perittyjä. Fridan vanhemmilta saatu nahkainen safarituoli ja mummolta peritty matto muodostavat kauniin väriparin. Vitriini ja kaappi ovat isovanhempien peruja. Frida on maalannut ne mustiksi. Siro HT Collectionin sohva on hankittu massiivisen nahkasohvan tilalle hiljattain.
Olohuoneen katseenvangitsija on iso taulu, jonka Frida sai Svaneforsin näyttelytilasta. Messinkinen seinävalaisin on kirpputorilöytö. Frida pelkisti sen poistamalla varjostimen. Kevyt tarjotinpöytä on kotiutunut erään työprojektin myötä Cobellosta.

Fridalla on kodin sisustamiseen rento ja peloton ote. Kotiin kantautuu tavaroita kirpputoreilta, työprojekteista ja ystäviltä. Joskus jopa roskalavalta. Vaikka kodissa on tavaroita eri aikakausilta, kokonaisuus pysyy hallittuna. Frida sovittaa eri tyylit yhteen taitavasti, omalla boheemilla otteellaan.

Frida tekee myös töitä valoisassa ruokailutilassa. Käinby 1925:n valmistama jykevä täyspuinen pöytä on pitkäaikaisen haaveen täyttymys. Ikeasta ostettu punasävyinen matto kokoaa yhteen ruokailuryhmän, jonka Kilta-tuolit on hankittu ystävältä. Pöydän yläpuolella oleva valaisin on Airamin.
Ruokapöydän ympärillä olevat Kilta-tuolit ovat hauskasti keskenään hieman erilaisia. Tuolissa oli niin hyvä istua, että yhden tuolin sijasta kotiin päätyi lopulta neljä tuolia.
Ruokailutilan seinällä keikkuu hauska pieni yksityiskohta. Taulun mustavalkoinen kuva on napattu kahvimainoksesta.

Minulle koti merkitsee...

turvapaikkaa, jossa meidän kaikkien on hyvä olla. Olen muuttanut elämäni aikana monta kertaa. Sillä, missä kotimme sijaitsee, ei ole niin merkitystä. Siskoni mielestä osaan tehdä kodin vaikka pahvilaatikkoon.

Ihastuin kodissani erityisesti...

pohjaratkaisuun, joka on sokkeloinen mutta kaikessa omituisuudessaan viehättävä.

Sisustajana olen...

impulsiivinen. Mielestäni kodissa pitää olla tilaa sattumille ja vähän oudoillekin esineille. Keittiön rujon teräksisen maitorullakon löysin ihan oikeasti roskalavalta.

Kahdelle seinälle sijoittuva keittiö on käytännöllinen ja toimiva. Keittiön päädystä on kulku parvekkeelle. Itämainen käytävämatto löytyi Ikeasta.
Roskalavalta löytynyt teräksinen rullakko on toiminut aiemmin kamerakaluston säilytyspaikkana. Nyt se kantaa kattiloita ja keittiötekstiilejä.
Fridan aamurutiineihin kuuluu monta kupillista kahvia. Käsintehty keraaminen muki on kotimaisen Tuiasin.

Rakkaimpia aarteitani ovat...

isovanhempieni vitriini ja senkki, sillä niihin liittyy ihania muistoja lapsuudesta. Muistan vieläkin, missä lipaston laatikossa isoisäni säilytti Airamin vanhaa taskulamppua ja tulitikkuja.

Pahin virhehankintani...

oli marokkolaishenkinen tarjotinpöytä. Hankin sen, kun marokkolaisbuumi oli kuumimmillaan, ja kyllästyin siihen nopeasti. Laitan tavaroita surutta kiertoon. Keittiön nurkassa on kirpputorikassi, johon kerään tarpeettomiksi käyneitä esineitä. Kun kassi on täynnä, vien sen äidilleni, joka myy tavarat puolestani kirpputorilla.

Lähes seinän kokoinen mood board on tehty metallilevystä. Suurikokoisen levyn kuljettaminen rautakaupasta kotiin vaati Fridalta mielikuvitusta ja tahdonvoimaa.
Iso meriheinäkori tarjoaa säilytyspaikan kameranjaloille.
Saima-mummolta peritty vanha pöytä on kokenut vuosien aikana useita muodonmuutoksia. Kun Frida tarvitsi aikoinaan olohuoneeseen pöydän, hän katkaisi siitä surutta jalat. Osittain sinapinkeltaiset jalat muistuttavat pöydän alkuperäisestä väristä.

Onnellisimmillani olen kodissani...

aikaisin aamulla, kun muu tienoo nukkuu ja saan touhuta rauhassa. Saatan istua lempipaikassani parvekkeella useita tunteja kahvikuppi kädessä ja nauttia hiljaisuudesta. Talvella raivaan tieni rottinkituolilleni lumilapiolla ja kietoudun mummoni vanhaan kaniturkkiin.

Inspiroidun...

lukuisista asioista. Innoitus ei katso aikaa eikä paikkaa. Ammennan luonnosta ja väreistä, mutta yhtä hyvin voin inspiroitua rautakaupassa.

Makuuhuoneen syksyisen kutsuva tunnelma syntyy Svaneforsin tummanpuhuvasta samettisesta päiväpeitosta ja Käinbyn muhkeista pellavatekstiileistä. Frida harrastaa maalaamista. Sängyn yläpuolella on yksi hänen töistään.
Frida ei voi kuvitella nukkuvansa muissa kuin pellavalakanoissa. Kivipestyt pellavaiset vuodevaatteet ovat Käinby 1925 -mallistosta.
Kirjat saavat lojua vanhemmilta perityn jakkaran ympärillä. Fridan maalaama taulu tuo makuuhuoneeseen asennetta.

Kodissani panostan...

arjen luksukseen. Käyttöesineiden, kuten esimerkiksi vedenkeittimen ja kastelukannun, pitää olla kauniita. Kodissani on aina myös tuoksukynttilöitä.

Tätä moni ei arvaa...

mutta olen pyörittänyt kahta sisustusliikettä, joista toinen sijaitsi Tampereella ja toinen Riihimäellä. Omasta liikkeestä hankittu ruokailutilan iso vitriini muistuttaa noin 15 vuotta sitten eletyistä kiireisistä vuosista.

Kodin erikoisuus on pieni vinttihuone, jonne johtavat jyrkät ja kapeat rappuset.
Yläkerran pieni pesämäinen huone on teinipojan valtakunta, jossa on vain kaikki tarpeellinen. Kattoon kiinnitetty rekki ajaa vaatekaapin virkaa. Alkuperäinen lautalattia, joka löytyi muovimaton alta, sai jäädä käsittelemättömäksi.
Nuoren miehen tärkeät tavarat.

Erityisen onnistunut ratkaisu...

oli teettää keittiöön iso pöytä. Täysin omien toiveideni ja antamieni mittojen mukaan tehdyn pöydän ansiosta en tarvitse erillistä työpistettä. Pöydän toinen pää on pyhitetty ruokailua varten ja toinen toimii työpöytänä.

Haaveilen...

parvekkeen katoksesta, joka toisi isoa päivänvarjoa paremmin suojaa kaikkina vuodenaikoina.

Hienoin hetki kodissani...

on ollut poikani ylioppilasjuhla, jonka vietimme vain viikko muuton jälkeen. Kun huomasin, että pojatkin viihtyvät täällä, asuntomme alkoi tuntua kodilta.

Iso parveke on kodin ylellisyys, josta Frida nauttii täysillä ympäri vuoden. Kukkaistutukset ja ympärillä olevat puut antavat näkösuojaa ja tekevät parvekkeesta vihreän keitaan.
Shepherdin aamutossut pitävät huolen siitä, että parvekkeella tarkenee talvellakin.
Rottinkiset kalusteet saavat olla parvekkeella kesät ja talvet.
Syksyisin tunnelmaa luovat lyhdyt ja kynttilät ja myöhemmin pieni joulukuusi.
2 kommenttia