Valkovuokko lumoaa herkkyydellään! Näin saat kaunokaisen viihtymään maljakossa ja istutat sitä omaan pihaan

Valkovuokko lumoaa herkkyydellään! Näin saat kaunokaisen viihtymään maljakossa ja istutat sitä omaan pihaan
Saavatko sirot valkovuokot onnen kuplimaan sinunkin rinnassasi? Katso kauniit kuvat rakastetusta luonnonkukasta ja poimi vinkit siihen, kuinka saat herkästi nuupahtavan kukan viihtymään maljakossa ja miten sen saa kotipihaan.
Julkaistu 26.4.2019

Puunoksien välistä siivilöityvä aurinko, keväinen metsä ja jaloissa välkehtivä valkovuokkomeri – onko kauniimpaa näkyä?

Valkovuokkojen kukinta toukokuun paikkeilla on monille yksi kevään odotetuimmista hetkistä. Vaikka valkovuokot ovatkin lumoavimmillaan luonnossa, ne näyttävät somilta myös kimpussa ja omassa pihassa.

Valkovuokko on monivuotinen ruohokasvi, joka kasvaa erityisesti lehtomaisissa tuoreissa metsissä ja metsänreunoilla, pientareilla ja ojanvarsilla. Metsän kaunottaret ovat rauhoitettuja Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun ja Lapin alueilla.
Valkovuokkoja on tapana poimia etenkin äitienpäivänä.

Valkovuokko maljakkoon – näin saat kukan viihtymään

Herkät valkovuokot eivät kestä leikkokimpussa pitkään. Muutaman niksin avulla saat kuitenkin ne pysymään virkeinä hieman pidempään! Kuvassa valkovuokkojen kaverina on metsäorvokkeja.
  • Hentoinen ja siro valkovuokko nuupahtaa poimittuna helposti, joten poimintaretkellä on syytä olla nopea. Jos keräät kukat kauempaa kuin omasta pihasta, voit ottaa mukaan vesiastian, vaikka vanhan lasipurkin, ja kerää vuokot suoraan veteen. Näin ne kestävät kotiin asti terhakoina.
  • Poimi valkovuokkoja, kuten muitakin luonnonkukkia, mieluiten varhain aamulla. Yön jäljiltä kasvien nestejännitys on parhaimmillaan, minkä ansiosta ne kestävät paremmin poimintaa.
  • Kun pääset kimpun kanssa kotiin, leikkaa varsiin uusi imupinta terävällä veitsellä. Tee näin, vaikka olisit ottanut vesiastian mukaan poimintaretkelle.
  • Voit poistaa osan lehdistä. Näin kasvi haihduttaa vettä maltillisemmin ja voi kestää maljakossa hieman pidempään.
  • Puhdas maljakko ja vesi pitävät kukille haitallisten bakteerien kasvun aisoissa. Käytä haaleaa vettä ja vaihda vesi päivän, parin välein. Jos mahdollista, nosta maljakko yöksi viileään, esimerkiksi jääkaappiin.
  • Älä pidä kimppua suorassa auringonpaahteessa äläkä hedelmäkorin vieressä. Hedelmät tuottavat etyleeniä, joka nopeuttaa kukkien nuupahtamista.

Muistathan, että valkovuokko on osassa maata rauhoitettu: Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Lapissa. Rauhoitetuilla alueilla kasvia ei saa poimia. Muualla valkovuokkojen poimiminen kuuluu jokamiehenoikeuksiin.

Luonnosta saa poimia luonnonvaraisia kukkia, mutta puuvartisia kasveja ei saa vahingoittaa tai niiden oksia taittaa. Myöskään sammalta ei saa kerätä ilman maanomistajan lupaa. Luonnonsuojelualueilla voi olla poimimisrajoituksia.

Valkovuokot ja idänsinililjat ovat säihkyvä pari.

Valkovuokko omalle pihalle

Jokamiehenoikeuksien perusteella rauhoittamattomia valkovuokkoja saa kerätä luonnosta myös juurineen vähäisiä määriä omaan käyttöön, sanoo ympäristöministeriön ylitarkastaja Markus Tarasti. Suhteellisuudentaju on tärkeää: jos haluat yrittää siirtää valkovuokkoja omaan pihaasi, ota kasvit alueelta, jossa niitä on runsaasti, ja kerää niitä mahdollisimman vähän.

Omalla pihalla valkovuokko viihtyy samanlaisissa oloissa kuin luonnossakin, eli varjossa tai puolivarjossa. Viihtyessään luonnonperenna voi levitä juurakkonsa avulla laajalle.

Valkovuokkojen siemeniä myös myydään joissakin taimistoissa ja myymälöissä, kuten turkulaisessa Viherlassilassa ja Suomen Niittysiemen -verkkokaupassa. Siementen itäminen ja taimiaika kuitenkin vie vuosia.

Valkovuokkoista on erilaisia värimuunnelmia, kuten punertavia tai sinertäviä kukkia. Mutta oletko nähnyt tällaisia hurmaavia, kerrottuja valkovuokkoja?
Etualalla on keltavuokkoja, taustalla narsisseja ja valkovuokkoja.
Huomaatko: nämä valkovuokot hieman sinertävät!

Lähteinä käytetty myös Luontoportti-sivustoa ja Suomen Niittysiemen -sivustoa.

Kommentoi »