Unelmien Talo&Koti

Vain pienet remontit sallittu! Vanessan ja Mikon 170-vuotiaassa bohokodissa on yllin kyllin ihasteltavaa

Vain pienet remontit sallittu! Vanessan ja Mikon 170-vuotiaassa bohokodissa on yllin kyllin ihasteltavaa
Kokkolan Vanhankaupungin historiaa kuiskivat kauniit puutalot houkuttelevat turisteja kurkkimaan jopa ikkunoista sisälle. Yksi rakennuksista on Vanessan ja Mikon suojeltu koti.
Julkaistu 14.6.2021

Monet Kokkolan Vanhan­kaupungin taloista on suojeltu, eikä niihin juuri saa tehdä muutoksia. Vanessa Strengellin ja Mikko Soinin kodissa, 1850-luvun puutalossa, pienet remontit on sallittu. Pari halusi säilyttää kodissaan avaruuden tunnun, joten he maalasivat sekä keittiönkaapit että vanhan lankkulattian raikkaan vaaleiksi.

Nyt Vanessa kertoo pariskunnan kodista:

"Olemme asuneet Kokkolassa kolme vuotta. Mikko on kotoisin Helsingistä, mutta onneksi stadin kundi on kotiutunut hyvin kotikonnuilleni. Ennen kuin löysimme Neristanin kodin, kävimme katsomassa myös uusia asuntoja, mutta ne eivät tuntuneet omilta.

Kodillamme on mielenkiintoinen historia. Talo on toiminut merimiesten kotina. Jatkamme vanhaa merimiesperheen perinnettä, jonka mukaan ikkunalla olevasta koiraparista voi päätellä, onko isäntä kotona. Kun koirat oli käännetty katsomaan ulos, siitä saattoi päätellä talon isännän olevan merillä. Ja päinvastoin.

Vanessalla on tapana kattaa arkenakin kauniisti. Nätit kahvikupit ovat Jyskistä. Jasmiinin­oksa on taitettu oman pihan pensaasta.
Keittiönpöytä on hankittu Maskusta ja eriparituolit kirppareilta. Valkoinen maali yhdistää ne ryhmäksi. Puu­sohva jäi taloon edellisiltä asukkailta. Vanessa on tehnyt kattovalaisimen itse valkoisesta savesta.
Keittiön kaunis kaakeli­uuni on alkuperäinen. Viileinä päivinä sen lämmössä on suloista istuskella ja nauttia elämästä. Seinät on maalattu Tikkurilan Tuhka-värillä. Uunin edessä olevat marokkolaiset laatat ovat Tenforsin Aliwaa.
Vanessa ja Mikko kutsuvat mielellään kavereita kylään. Keittiö odottaa iloista puheensorinaa ja ystäviä illalliselle, kun taas on sen aika.
Keittiön nurkassa tuo tunnelmaa ja lämpöä suloinen valkoinen kakluuni.
Keittiö ja makuuhuone ovat vierekkäin.
Parisängyn päätynä on Beija Florin vinyylimatto. Yöpöytänä toimii suuri kannellinen kori. Vuodevaatteissa ja muissa tekstiileissä Vanessa suosii luonnonmateriaaleja.
Naulakko on tilattu Jotexilta, kynttelikkö löytyi kirpparilta. Valkoisessa puulaatikossa on ollut viiniä. Vanessa käsitteli sen kalkkimaalilla valkoiseksi.

Meillä on Mikon kanssa aika samanlainen sisustus­maku, joten yhteiset projektit sujuvat hyvin. Yleensä minä saan idean, jota lähdemme yhdessä toteuttamaan. Aiemmissa kodeissamme on nähty sekä mustaa että punaista, mutta nykyinen vaalea sävy tuntuu omimmalta.

Rakastan sisustamisessa kerroksellisuutta, erilaisia asetelmia, maanläheisiä sävyjä ja tekstuureja. Pidän luonnonmateriaaleista kuten juutista, pellavasta ja puuvillasta. Ne luovat kodikkuutta.

Vanessa epäröi vanhan talonpoikaislipaston maalaamista tovin, koska lähipiiri oli kovasti sitä vastaan. Nyt hän on iloinen ja tyytyväinen, että luotti itseensä. Kansi aukeaa kirjoituspöydäksi.
Tuoksuillakin voi sisustaa. Suosikkejani ovat lempeät ja raikkaat huonetuoksut, kuten laventeli.
Yksi Vanessan sisustusideoista on kerrostaa tekstiilejä esimerkiksi sohvan tai sängyn päälle. Kokonaisuudesta tulee kodikas. Kaari-ikkunan edessä on näyttävä, puuhelmistä koottu valaisin, jonka Vanessa tilasi Berchiquen nettikaupasta.
Pöytälamppu sai boho-ilmeen, kun Vanessa liimasi varjostimeen höyheniä.
Vaihtelen välillä taulujen ja sisustusesineiden paikkaa. Pienilläkin asioilla saa muutosta aikaan.
Edwin taitaa itsekin tietää, miten somalta se näyttää pötkötellessään sohvalla. Vanessa vaihtelee sohvien ilmettä erilaisilla peitteillä ja tyynyillä.
Kun perhe kasvoi, työnurkkaus sisustettiin Wiltonin tilaksi. Kodin Terrasta ostettu tapetti sopii siihen edelleen hyvin.
Pienen eteisen kätevä säilytyskaluste on pitkä penkki, jonka kannen alle voi sujauttaa vaikka kenkiä jemmaan. Eteiseen tulee luonnonvaloa monelta suunnalta, joten valon ansiosta tila vaikuttaa todellista suuremmalta. Lattia on liuskekiveä.
Meillä on Mikon kanssa aika samanlainen sisustusmaku. On tosi mukavaa remontoida yhdessä.
Kotikuvauksen aikaan Vanessa ja Mikko odottivat perheen esikoista syntyväksi. Nyt Wilton-pojalla on ikää puoli vuotta.
Keittiö sai raikkaan ilmeen, kun kaappien ovet maalattiin vaaleiksi. Beija Florin vinyylimatto on paitsi kaunis myös käytännöllinen. Remontissa myös lattia maalattiin ja jääkaappi uusittiin.

Kodissamme on kaksi kerrosta. Neliöitä ei ole valtavasti, mutta tehokkaan tilankäytön ansioista alakertaan on saatu mahtumaan olohuone, makuuhuone ja pieni askartelunurkkaus, jossa voin puuhastella diy-juttujani.

Tykkään yhdistellä uutta ja vanhaa. Parhaat löytöni teen kirpputoreilla. Hyvä esimerkki on keittiön eripariset tuolit, jotka olen maalannut. Yhteinen nimittäjä on valkoinen maali.

Onnistunein tuunaukseni on kuitenkin vanha talonpoikaispiironki, joka vaihtoi väriä tummasta vaaleaksi. Lähipiiri varoitteli, että pilaan piironkiparan maalilla, mutta luotin vaistooni. Olen edelleen tyytyväinen lopputulokseen. Juuri nyt mietin ulko-oven sisäpuolen maalausta. Ehkä siitä tulee vaaleanpunainen.

Katso lisää kuvia Vanessan Instagram-tililtä: @prinsessavanessa.

Vanessan ja Mikon kodissa on 3 huonetta ja keittiö. Neliöitä on 120. Vanessalle ja Mikolle syntyi kuvausten jälkeen Wilton, joka on jutun julkaisun aikaan 6 kuukautta. Perheellä on myös koirat Edwin ja Nando.
Vanessa osti Rustasta joukon erimuotoisia aurinkokennovalaisimia. Ne luovat suloista tunnelmaa terassille.
Viime keväänä Mikko kokosi terassille pienen lasisen kasvihuoneen. Kasvihuone tarjoaa katettua tilaa 6,2 neliötä.
Vanessa ja Mikko tilasivat Halls Popular -kasvihuoneen kennolevyn sijasta lasiseinillä ja mustalla rungolla.
Maalaa itse kuvioita harmaisiin laattoihin ja luo oma uniikki kulkuväylä pihaan tai puutarhaan. Vanessa maalasi laatat kalkkimaalilla ja käytti kuvioinnissa apuna maalarinteippiä.
Pieni kesäsadekaan ei haittaa, koska kahvit voi nauttia kasvihuoneen suojassa terassilla.
Vanessa sisusti kasvihuoneeseen suloisen ja houkuttelevan lukunurkkauksen ja kahvitilan. Kalustuksena ovat bambupöytä ja tuolit.
Lämmitin jatkaa terassikautta pitkälle syksyyn.
Pihan perälle pensaiden siimekseen Vanessa on sisustanut kahvittelupaikan kahdelle.
1 kommentti