”Vaikka voittaisin lotossa, en muuttaisi täältä minnekään” – lapsiperheen jugendtalo on remontin jälkeen makea kuin karkki
Sisustus
”Vaikka voittaisin lotossa, en muuttaisi täältä minnekään” – lapsiperheen jugendtalo on remontin jälkeen makea kuin karkki
Yli satavuotiaan talon yläkerran huoneissa on vielä alkuperäiset tapetit. Muut tilat perhe uudisti lattiasta kattoon niin, että ruskea väistyi heleän vaaleuden ja pastellisävyjen tieltä.
Julkaistu 17.5.2018
Unelmien Talo&Koti

Pirjo ja Markus Tuominen sekä heidän kolme lastaan, Eemeli, 13, Elli, 5, ja Sylvi, 1, asuvat vuonna 1900 rakennetussa omakotitalossa Loimaalla.

Pirjo, Markus, Elli, Eemeli ja Sylvi-vauva nauttivat oman kotipihan tunnelmasta.
Alun perin rakennus on ollut nykyistä pienempi. 1920-luvulla sen osti paikallinen arkkitehti, joka suunnitteli ja toteutti siihen lisäosan.

Takana on puolen vuoden kiivastahtinen remontti. Aiemmin ruskealla kyllästetyt pinnat ovat nyt vaaleita ja heleitä, ja sisustus on juuri sopivasti hempeä ja pastellinen. Pirjo on enemmän kuin tyytyväinen.

"Vaikka voittaisin lotossa, en muuttaisi täältä minnekään. Välillä en meinaa uskoa, että meillä kävi niin hyvä tuuri, että saimme talon.

Olin monesti kiinnittänyt huomiota Loimaan keskustassa sijaitsevaan jugendtaloon ja ihaillut sen kauniita puuleikkauksia. Kun se tuli myyntiin, en saanut silmiäni irti netin esittelykuvista. Ihastuin niin, että purskahdin itkuun miettiessäni, että taloon muuttaa joku toinen perhe. Olimme käyneet jo ainakin kuudessa talonäytössä ja hävinneet tarjouskilpailun joka kerta.

Tällä kertaa onni oli myötä. Nyt olemme asuneet talossa runsaat neljä vuotta.

Terassi on mukava paikka juoda aamukahvia tai istua iltaa. Säänkestävä muovimatto on Indiskasta.

Muuttoa edelsi noin puolen vuoden remontti. Uusimme viemäri- ja vesiputket, suuren osan sähköjohdoista ja useimmat pinnat. Öljylämmitys vaihtui kaukolämmöksi. Onneksi lähisuvussamme on putki-, sähkö- ja rakennusmiehiä. Heidän ansiostaan urakasta selvittiin näinkin nopeasti.

Oli iloinen yllätys, että yläkerran alkuperäiset tapetit olivat hyväkuntoisia. Niitä ei tarvinnut vaihtaa.

Pari vuotta sitten kunnostimme olohuoneen. Silloinkaan en säästynyt kyyneliltä, sillä odotin kuopustamme Sylviä ja raskaus herkisti minua.

Olin jo valinnut olkkarin tapetin, mutta yhtäkkiä tapettitoimittajalla oli tuotantovaikeuksia. Monta haluamaani mallia meni sivu suun, koska koneet olivat epäkunnossa. Olisin halunnut talon tyylin mukaisesti jugendtapettia, mutta nykyinenkin valinta on hieno.

Sisustusmokiltakaan emme ole välttyneet. Mieleisen maalisävyn valinta on välillä hankalaa, kun lopputulos ei näytäkään siltä mitä olin kuvitellut. Esimerkiksi kuistin seinään laitoimme samaa harmaata maalia kuin parin muun huoneen lattiassa. Seinissä väri näytti aivan siniseltä, kun valo osui siihen eri tavalla. En tykkää vaaleansinisestä, mutta nyt olen jo tottunut seiniin.

Pirjo halusi maalata eteisen lattian voimakkaan vihreäksi. Vaaleat listat tuovat heleää vastapainoa. Eteisestä johtaa ovi ulos terassille.
Pirjo koristi vanhan ikkunanpokan julisteilla.

Nyt olemme remontissa jo loppusuoralla. Katon ja ulkoseinien maalaus odottaa kesää. Sisällä parin huoneen katto ja lattia pitää uusia tai maalata. Aiomme myös palauttaa yläkerran portaat takaisin eteiseen, josta ne on joskus siirretty sisemmälle taloon.

Jos voisin muuttaa jonkin asian, toivoisin, että asuisimme hiukan kauempana keskustasta. Onneksi pensasaidat suojaavat pihaa niin, etteivät ohikulkijat juuri näe meille.

Kun muutimme tänne, piha oli pelkkää ryteikköä. Pihalla kasvaa paljon puita, joita voisi vieläkin vähän karsia, koska ne varjostavat liikaa. Toisaalta kaksi vanhaa hevoskastanjaa ovat upeat. Tuhannen neliön tontti on sopivan kokoinen, ja vietämme paljon aikaa pihalla. Tykkään paljon kukista, mutta juuri nyt ei ole kamalasti aikaa hoitaa puutarhaa."

Pirjo ja Markus ovat erittäin tyytyväisiä keittiön remonttiin. Ruskea vaihtui vaaleuteen ja raikkaisiin väreihin. Ruokailuryhmä koostuu pirttipöydästä ja -penkeistä, jotka on maalattu valkoisiksi. Tapetti on Pihlgren ja Ritolan Hyasintti.
Kun Pirjo leipoo porkkanakakkua, sisaruksia ei tarvitse juuri huhuilla pöytään.
Välieteisestä johtaa ovi olohuoneeseen ja toinen vessaan. Punasävyinen tapetti on Pihlgren ja Ritolan.
Vanha naulakko löytyi rompepäiviltä.
Osa talon ikkunoista on uusittu aiemmin, osa on alkuperäisiä. Alkuperäinen lankkulattia kaivettiin parketin alta esiin ja maalattiin.
Talon vanhat patterit olivat vielä käyttökunnossa, joten ne vain maalattiin. Harmaa arkku on Pirjon mummolta ja maalattu kalkkimaalilla.
Olohuoneen nurkkaa koristaa Billnäsin antiikkimarkkinoilta ostettu ikkuna. Pirjo ei voi vastustaa värikkäitä kynttilöitä.
Olohuoneen vanha kaappi on ostettu Loimaalta huonekalukirppikseltä. Tuoli on Pirjon kunnostama ja verhoilema.
Pariskunta aikoo palauttaa yläkerran portaat eteiseen, jossa ne olivat alun perin. Tapetti on Sandbergin ja kaappi ostettu Turun Ekotorilta.
Makuuhuoneen nurkassa on Sylvin hoitopiste. Tapetit ovat alkuperäiset, mutta lattia on uusittu.
Yläkertaan mahtuu myös minikokoinen vessa.
Sylvi muuttaa aikanaan isosiskon kanssa samaan huoneeseen. Myöhemmin hän saa yläkerrasta oman huoneen.
Tilava huone on toistaiseksi kokonaan Ellin käytössä. Sieltä pääsee aulatilan kautta parvekkeelle.
Ellin huoneen alkuperäinen tapetti miellytti sekä tyttöä että vanhempia. Elli harrastaa balettia ja jalkapalloa.
Eemelin huoneen päätyseinä päällystettiin sarjakuvatapetilla, joka löytyi Seinäruususta. Parvi on kätevä pienessä tilassa.
Eemeli rakastaa sarjakuvia. Hän keräilee Aku Ankan taskukirjoja, ja tavoitteena on saada ne kaikki kokoon.
Talo sijaitsee aivan Loimaan keskustassa, mutta yksityisyys on taattu pensaiden ja puiden suojassa.

Pirjon sisustusvinkit

  • Vanhaa taloa remontoitaessa on hyvä miettiä tarkkaan, mitä kaikkea voi säästää ja käyttää uudelleen.
  • Verhoilla saa vaihtelua. Meillä verhot, tyynyt ja torkkupeitot vaihtuvat vuodenajan ja fiiliksen mukaan.
  • Kaikea ei tarvitse pitää samaan aikaan esillä. Säilytän osan koriste-esineistä varastossa. Kun otan ne taas esille, saan sisustukseen uutta ilmettä aivan ilmaiseksi!
  • En juuri tee heräteostoksia, mutta kirpputorilla kannattaa ostaa oitis se tuote, johon ihastuu. Muuten joku ehtii napata sen.
5 kommenttia