Kotivinkki

Miksi ostaa, jos voi vaihtaa? Vaihtotaloudessa siivouskeikka poikii hiustenleikkuun ja taulu vaihtuu kihlasormuksiin


Inari helpottaa arkeaan vaihtamalla palveluita, Millan koti taas on täynnä vaihtokaupalla saatua taidetta ja koriste-esineitä. Nyt naiset kertovat, miten vaihtotalous toimii ja miksi se on kivaa.
Kuvat Kirsi Tuura, Suvi Elo

Inari Juntumaa: "Vaihdan itselleni epämieluisia hommia mieluisiin"

"Aikapankki perustuu tasa-arvoon, sillä kaikki työ on samanarvoista", kertoo helsinkiläinen Inari Juntumaa.

"Kaikki lähti siivouksesta. Olin lukenut lehdestä jutun aikapankista ja rekisteröidyin käyttäjäksi. Aikapankki perustuu vastavuoroisuuteen ja siinä palveluita vaihdetaan toveilla. Tovi vastaa yhtä tuntia.

Tein ensimmäisen vaihtoni vuonna 2010, kun olin kaverini luona siivousapuna. En nauti oman kotini siivoamisesta, mutta on kiva mennä toisen ihmisen luokse siivoamaan ja jutella siinä tekemisen lomassa. Siitä tulee hyvä mieli, kun saa jeesattua muita.

Vaikka olen vaihtanut palveluita kaverien kanssa, yleensä ihmiset ovat minulle ennestään tuntemattomia.

Tavallisesti kyse on vain yhden palvelun vaihtamisesta, jossa toinen on antaja, ja toinen vastaanottaja. Kerran tosin siivosin ja laitoin ruokaa kodissa, jonka asukas leikkasi hiukseni, kun sain työni valmiiksi. Lisäksi olen hoitanut lapsia ja tehnyt erilaisia kirjoitustöitä. Olen harrastanut teatteria ja siltä pohjalta vedin improvisaatiota yhdelle polttariporukalle.

Teen mielelläni sellaista, mitä itse osaan ja mitä tykkään tehdä. Esimerkiksi tekstin kirjoittaminen on minulle luontevaa, helppoa ja mieluisaa. Tekemääni työtä vastaan saan palveluita helposti ja nopeasti.

Kun karvalankamattoni piti pestä, minun ei tarvinnut viedä sitä pesulaan. Löysin aikapankin kautta ihmisen, joka tuli vesipesurin kanssa kotiini ja pesi maton.

Olen myös muun muassa käynyt hieronnassa, opetellut kyrillisiä aakkosia ja venäjää sekä teettänyt ompelutöitä, jotka ovat itselleni haastavia. Osaan ommella, mutta teetän vaikeammat hommat mielelläni sellaisella, joka hallitsee ne.

Aikapankissa työ perustuu ihmisten väliseen luottamukseen. Työllä ei ole laatutakuita.

Moni on ihmetellyt, miten voin luottaa näin paljon vieraisiin ihmisiin ja päästää heidät kotiini.

Ihmiset eivät tee tarjoamiaan asioita työkseen, joten se riski pitää ottaa, ettei joku osaakaan ilmoittamaansa hommaa.

Jos vaate menee ompelussa pilalle tai hiustenleikkuun lopputulos ei ole mieluinen, niistä voidaan neuvotella. Mutta minulle ei ole tullut vastaan minkäänlaisia ongelmia.

Moni on ihmetellyt, miten voin luottaa näin paljon vieraisiin ihmisiin ja päästää heidät kotiini. Itselleni tällainen vaihtaminen on luontevaa ja se on myös ystäväpiirissäni tavallista.

Aikapankin käyttäminen on luotettavaa, sillä se vaatii rekisteröitymisen ja sitä käytetään omalla nimellä.

Tykkään aikapankin ideasta. Se on saanut alkunsa ajatuksesta, että yhteiskunnan marginaalissa olevat ihmiset pystyvät hankkimaan esimerkiksi vaikeassa elämäntilanteessa lastenhoito- ja ruoanlaittoapua. Se perustuu pitkälle vietyyn tasa-arvoon, sillä kaikella työllä on sama arvo.

Elän ruuhkavuosia ja vaihtamalla saan lisää aikaa itselleni.

Olen kohtuullisesti toimeentuleva ihminen ja olisin saanut kaikki aikapankin kautta hankkimani palvelut myös rahalla. Se ei kuitenkaan tuottaisi minulle samanlaista iloa ja tyydytystä.

On hienoa voida auttaa ihmisiä, jotka eivät olisi saaneet hankittua rahalla niitä palveluita, joita pystyn tarjoamaan. En myöskään olisi saanut rahalla vaihtoon liittyviä kohtaamisia.

Palveluiden vaihtaminen antaa minulle paljon. Elän ruuhkavuosia ja vaihtamalla saan lisää aikaa itselleni. Voin vaihtaa itselleni epämieluisia hommia mieluisiin. On ilahduttavaa oppia jotain uutta tai saada housut korjattua.

Konkreettisen hyödyn lisäksi koen vaihtamisen tyydyttävänä.

Vapaaehtoistyöllä ylläpidettävä aikapankki on hieno ja nokkela keksintö ja se tuottaa minulle itsessään iloa. Antamalla omaa aikaani ja työtäni toinen saa jotain arvokasta."

Milla Karppinen: "Sain kotiin tuuletusluukut taulua vastaan"

Kaarinalainen Milla Karppinen on hullaantunut Liise Saaren taideteoksista. Osan hän on vaihtanut taiteilijan kanssa omaan taiteeseensa ja osan ostanut rahalla.

"Kotini on täynnä taidetta ja koriste-esineitä, jotka olen hankkinut vaihtamalla ne itse tekemiini taideteoksiin ja käsitöihin.

Arvostan käsityötä ja ihastun helposti toisten tekemiin kauniisiin teoksiin ja esineisiin, mutta en raaski ostaa niitä. Vaihtaminen on keino saada ihania aarteita, jotain sellaista, mitä en itse osaisi tehdä.

Tein ensimmäiset taidevaihtoni 90-luvun alussa. Ihastuimme opiskelijaystävieni kanssa toistemme teoksiin, mutta koska kellään ei ollut rahaa, teimme vaihtokauppoja. Teoksemme eivät olleet silloin arvokkaita, mutta näin vuosien jälkeen vaihdot ovat osoittautuneet kannattaviksi. Vaihtojen ansiosta minulla on kotonani teoksia menestyneiltä taiteilijoilta, kuten taidegraafikko Päivi Sompilta.

Vaihtaminen ei ole useinkaan suunniteltua, vaan tilanteet vievät toiseen. Olen muun muassa vaihtanut tutun kultakauppiaan kanssa kihlasormukset maalaamaani tauluun.

Vaihtamisen ainoa haittapuoli on se, että koti täyttyy tavarasta, sillä tykkään kaikesta pienestä ja söpöstä.

Viimeksi sain tauluani vastaan tuuletusluukut kotiin. Se on yksi parhaista vaihdoistani. Luukut olisi pitänyt teettää jo vuosia sitten, mutta minulla ei ollut varaa niihin. Kävi tuuri, kun kohdalle osui mies, joka rakastui tauluuni. Ehdotin, että saisinko sitä vastaan neljä reikää seinään. Molemmat olivat tyytyväisiä!

Harrastan vaihtamista pääasiassa tuttujen kanssa. Käyn myös myymässä tuotteitani markkinoilla, ja siellä saatan tehdä vaihtoja toisen myyjän kanssa. Vaihtaminen on minulle sydämen asia. Olen saanut aarteita, jotka ovat arvokkaampia kuin niiden rahallinen arvo. En vaihda kaikkea itselleni vaan osan olen hankkinut lahjaksi, esimerkiksi teekuppeja.

Vain harvoin joku on kieltäytynyt vaihdosta. Kerran eräs myyjä halusi ostaa enkeliteoksen lapselleen, mutta hänellä ei ollut rahaa. Hän sai enkelin käsin tehdyillä saippuoilla.

En ole koskaan vaihtanut mitään käytettyä vaan olen tehnyt kaiken itse. Ainoa vaihdossa saamani vanha tavara on 70-luvun nukke, jonka vaihdoin itse tekemääni kirjaan. Tykkäsin samanlaisista nukeista kovasti lapsena, mutta en koskaan saanut sellaista.

Vaihtaminen on minulle sydämen asia. Olen saanut aarteita, jotka ovat arvokkaampia kuin niiden rahallinen arvo.

Joihinkin omiin teoksiini kiinnyn niin kovasti, että olen valmis luopumaan niistä vain kunnon summasta. Mutta yhtäkään vaihtoa en ole katunut. Usein olen saanut jotain, mihin olen tykästynyt. Taidetta vaihtaessani en koskaan mieti teoksen arvoa, vaikka tiedän, että taiteen arvo nousee koko ajan.

Vaihtamisen ainoa haittapuoli on se, että koti täyttyy tavarasta, sillä tykkään kaikesta pienestä ja söpöstä. Mutta ennemmin luovun matkamuistoistani kuin vaihdokeistani, sillä niillä on tunnearvoa ja monet niistä on tehty varta vasten minulle.”

Kruunupäinen jänis on tehty tilaustyönä.

Vaihtotalous: Näin pääset alkuun

  1. Mieti, mitä sellaista osaat, mitä voisit vaihtaa. Mitä haluaisit tehdä? Minkälaisia taitoja sinulla on? Sen ei tarvitse olla mitään ihmeellistä. Itsellesi helpot ja itsestään selvät taidot eivät ole sitä kaikille muille.
  2. Omat taidot ja vahvuudet kannattaa listata. Moni tarvitsee ihan tavallisia arkisia asioita ja palveluita, kuten lastenhoitoa ja siivousapua. Tärkeintä vaihdossa on molemminpuolinen tyytyväisyys.
  3. Kun olet rekisteröitymässä uuteen palveluun, ota asioista selvää ja tutustu rauhassa, miten palvelu toimii.
  4. Selvitä, minkälaisia palveluita muut tarjoavat. Niistä voit saada apua ja ideoita. Aikapankista tulee parin viikon välein lista tarjottavista ja pyydettävistä palveluista. Poimi niistä itsellesi sopivat.
  5. Vaihtokauppoja kannattaa kysellä ensin lähipiiristä. Kysy vain rohkeasti, sillä ei kukaan pure ja aina voi kieltäytyä. Erilaisia vaihtorinkejä löytyy runsaasti myös muun muassa Facebookista. Lähde vaihtamaan avoimin ja iloisin mielin. Vastassa on aivan tavallisia ihmisiä.

Julkaistu: 7.9.2018