Vaaleat puutasot keittiössä – uhka vai mahdollisuus? Katso asiantuntijan vinkit pintojen käsittelyyn ja hoitoon
Sisustus
Vaaleat puutasot keittiössä – uhka vai mahdollisuus? Katso asiantuntijan vinkit pintojen käsittelyyn ja hoitoon
Vaalea puutaso keittiössä on kaunis, mutta tahrat ja pinttymät näkyvät siinä helposti. Tarja Marjomaa Työtehoseurasta antaa vinkit vaalean puutason hoitoon.
Julkaistu 28.4.2018
Kotivinkki

Vaalea puutaso voi olla helppohoitoinen, kunhan se on hyvin pintakäsitelty. Siksi pinta kannattaa kyllästää säännöllisesti öljyvahalla (esimerkiksi Osmo Color). Suojauksen voi tehdä myös pellava- tai parafiiniöljyllä tai mehiläisvahalla, joka sopii etenkin vanhoille puupinnoille. Käsittely suojaa vaaleaa pintaa lialta ja kosteudelta, estää tahrojen kiinnittymistä ja elävöittää puupintaa, joka kuivuu luonnostaan ajan kuluessa.

Uudista taso pintakäsittelyllä

Jos pinta on hyvin kulunut tai likainen, hio se hienolla hiekkapaperilla puunsyiden suuntaisesti, puhdista hiontapölystä, anna kuivua ja pintakäsittele. Toista käsittely tarvittaessa useampaan kertaan. Pintakäsittely uusitaan käytöstä riippuen noin vuoden välein. Lue aineen käyttöohje tuoteselosteesta ja noudata sitä huolellisesti.

Pyyhi tahrat tuoreeltaan

Käytä leikkuulautoja ja pannunalusia ja pyyhi taso nihkeällä mikrokuituliinalla puhtaaksi heti, kun siihen tulee tahroja tai kosteutta. Käsiastianpesuaine irrottaa tehokkaasti rasvaa.

Pinttyneitä tahroja voit yrittää poistaa hankaamalla kevyesti valkoisella karhunkielellä tai taikasienellä, jolla lähtevät myös tussinjäljet. Märkä kahvikupin tai maljakon pohja, kuumat astiat sekä viini- tai marjaläiskät jättävät puutasoon helposti jälkiä ja renkaita, jos tason pintakäsittely on kulunut.

Tuoreen tahran poistoa voi kokeilla laittamalla tahran päälle imukykyisen pyyhkeen ja painamalla matalalle lämmölle säädetyllä silitysraudalla muutaman sekunnin, ilman höyryä.

Hanan ympärillä oleva puutaso pysyy parhaiten kunnossa, kun pidät sen mahdollisimman kuivana ja pintakäsittelet säännöllisesti niin, ettei puun sisään pääse kosteutta, joka turvottaa ja tummuttaa puuta.

Vinkit antoi tutkija Tarja Marjomaa Työtehoseurasta.

Kommentoi »