Unelmien Talo&Koti

Vaaleansininen rintamamiestalo Hangossa on Carolan puuhataivas: ”Olen näpertelijä, paikallaan on vaikea olla!”

Vaaleansininen rintamamiestalo Hangossa on Carolan puuhataivas: ”Olen näpertelijä, paikallaan on vaikea olla!”
Viisi vuotta sitten aprillipäivänä Carola kertoi ystävilleen somessa ostaneensa rintamamiestalon. Hän lisäsi, että asia ei ole vitsi, vaikka vähän järjenvastaiselta se tuntui hänestä itsestäänkin.
Julkaistu: 3.8.2021

Carola Sandberg vietti aikoinaan paljon aikaa suvun vanhassa pitsihuvilassa Porvoon seudulla. Paikka tuntui työleiriltä, sillä siellä piti aina puuhastella jotain. Aikuisena hän oli kuitenkin alkanut kaivata omaa puuhapaikkaa ja välillä vuokrannutkin sellaisen. Ajatus omasta talosta kuitenkin pelotti hieman, koska aikuiseksi varttuneilla pojilla oli jo omat juttunsa.

– Hanko oli minulle ennestään tuttu, ja mietin, että pikkukaupunki olisi sittenkin maaseutua parempi paikka. En halunnut erakoitua metsän keskelle. Palveluiden olisi hyvä olla lähellä, jotta tarvittaessa pärjäisin ilman autoa, Carola kertoo.

Eräänä harmaana tammikuun päivänä Carola ajoi Helsingistä Hankoon katsomaan myytävänä olevaa, vuonna 1949 rakennettua rintamamiestaloa. Projekti tuntui ensinäkemältä liian isolta yksin hoidettavaksi. Talo jäi kuitenkin kummittelemaan Carolan mieleen. Lopulta hän päätti ostaa sen.

Aiemmin Carola asui Helsingissä, ja rintamamiestalo oli hänen kakkoskotinsa. Kun hän sai työpaikan Hangon Cigale & Fourmi -sisustusliikkeestä, hän päätti asettua kokonaan pikkukaupunkiin. Hangossa sijaitsevassa rintamamiestalossa on 170 neliötä: neljä huonetta, keittiö ja sauna. Lisäksi on 85 neliön kellari.

Carola halusi tehdä perustavanlaatuisen remontin eikä mitään pintaraapaisua. Hänellä oli ammattilaisia apunaan, ja hän myös tapetoi, maalasi, kittasi ja porasi itse.

Carola ei tyytynyt sisäremonttiin, vaan myös talon ulkokuori on saanut uuden ilmeen. Salaojat oli ehdottomasti tehtävä ja vanhat betonirappuset räjäytettävä pois. Tilalle rakennettiin kaunis, iso puuterassi.

Carola asui viimeksi valmistuneessa kerroksessa. Rankinta oli aika, jolloin vedet olivat poikki.

Talo oli ennestään beigen värinen ja lähestulkoon kasvien peitossa. Carolan pojat maalasivat talon raikkaan vaaleansiniseksi ja tekivät myös uuden huopakaton.

– Pojat onnistuivat, vaikka kukaan meistä ei ollut koskaan tehnyt kattoa. Saimme apua ja vinkkejä ammattilaisilta, ja välillä kysyttiin Googleltakin. Hyvä siitä tuli.

Carola tapetoi keittiössä yhden seinän antamaan väriä tilaan. Hillitty tapetti sopii vanhan astiahyllyn ja lautassommitelman taustalle. Se on Jeanne d'Arc Livingin mallistosta. Hylly löytyi Tori.fistä.
Vanhat tikkaat löytyivät talosta. Carola maalasi ne mieleisikseen. Valaisimet ovat ruotsalaisen Watt & Veken mallistosta.
Carola on kerännyt vanhoja astioita vuosien ajan, osa on peritty äidiltä ja osa mummolta.
Talon ikkunoihin on tulossa tyylin mukaiset ristikot, ja kynnyksiä pitää vielä korjata.
Alkujaan hopean värinen puuliesi sai uuden vihreän sävyn.
Vanha ruotsalainen jauho- ja maustehylly on alkuperäisessä kunnossa ja jokapäiväisessä käytössä.
Keittiökaapit ovat Ikeasta. Carola ihastui niiden harmaaseen sävyyn. Vetimet hän hankki Domus Classicasta. Massiivipuiset työtasot teki puuseppä mittojen mukaan.
Kukkamaljakon virkaa toimittava vanha kannu on ruotsalaista alkuperää.

Kolmikerroksista taloa remontoitiin kerros kerrokselta. Viimeiseksi valmistui keskikerros. Sieltä kaadettiin muutama seinä ja poistettiin vanhat keittiönkaapit. Muovimaton alta paljastui vanha lankkulattia. Seinistä poistettiin talon rakennusaikaan käytetty pinkopahvi.

– Näin jälkeenpäin ajatellen olisi pitänyt aloittaa remontti kellarikerroksesta eikä vintistä. Koska peseytymistilat tulivat kellariin, olisin päässyt heti suihkuun ja saunaan.

– Ai että sitä naulojen määrää. Hiomalla ja maalilla saa ihmeitä aikaan. Olin aina unelmoinut isosta keittiöstä, jossa on saareke, ja nyt sen sain.

– Olen näpertelijä, paikallaan on vaikea olla. Puutarhanhoitaja en kuitenkaan vielä ole, vaikka olenkin oppinut kasveista paljon näinä vuosina. Puutarha on vähän turhankin iso. Kymmenen viinimarjapensasta tuottavat melkoisesti satoa.

Olohuoneen kuparitakka on alkuperäisessä kunnossa. Samanlainen tulisija on myös makuuhuoneessa. Lautaseinät ja -lattiat hiottiin ja maalattiin remontissa.
Vanhassa korurasiakokoelmassa on lahjaksi saatuja ja itse kerättyjä kappaleita.
Carola ihastui Hangon pihakirppikseltä löytämänsä taulun väreihin. Keraaminen naispatsas on mummolta saatu. Puinen kaukalo toimii välillä lehtitelineenä ja toisinaan terassilla kukka-astiana.
Olohuoneen sohvana on Ikean Ektorp. Sohvapöytä on kaupunki­kodista tuotu kirjoituspöytä, sen jalat vain on lyhennetty. Matto ja valaisin ovat Cobellosta, lintu- ja raitatyyny Winkel Shopista.
Carolan äiti on kerännyt herbaarion kasvit kouluaikoinaan. Nykyään kasvisto on sohvapöydällä kaikkien ihasteltavana.
Makuu- ja olohuoneen välistä alkuperäistä ovea ei saatu kunnostettua, joten Carola hankki uuden osto- ja myyntiliikkeestä. Jotta aukeava ovi ei veisi tilaa, siitä tehtiin liukuovi. Mekanismi hankittiin Domus Classicasta.
Suunnitelmissa on rakentaa varasto ja vierashuone pihan perälle ja kaataa muutama iso, varjostava puu.
Carola sai syntymäpäivälahjaksi Tukholman-reissulla ruotsalaisen sukunimikaiman Rudolph Sandbergin antiikkikellon. Peili ja pöytä ovat Antiikkikauppa Ritva Blomquistiltä Helsingistä.
Hyllyn kannattimet ovat Domus Classicasta ja puuhylly hiottu ja käsitelty itse.
Yöpöytänä toimii Hartwallin vanha pullolaatikko, joka löytyi jo remontin alussa helsinkiläisestä Antiikkiliike Fasaanista. Taulu on hankolaisesta Tian Veranta -liikkeestä.
Carola ihastui sänkyyn nähtyään sen mattokaupassa somisteena. Myöhemmin se tuli hänen ilokseen myyntiin. Päiväpeitto on Stockmannilta. Sininen kori on Ikeasta ja se on itse maalattu. Sängyn päädyssä oleva antiikkipenkki on Carolalla ollut pitkään, kulkenut mukana vuosia.

Carolalla oli heti selkeä kuva talon sisustuksesta. Suurin osa tavaroista oli jo valmiina, sillä hänelle oli kertynyt huonekaluja yli oman tarpeen.

– Talo täyttää kaikki unelmani. Sisustuksessa en tekisi mitään toisin. Oli mukavaa, että pystyin hyödyntämään joitain talossa olleita vanhoja tavaroita. Entinen kukkalaatikko on nyt polttopuiden säilö.

Alun perin Hangon-talo oli Carolan kakkoskoti. Vakituinen asunto oli Helsingissä, jossa hän kävi töissä. Nyt Carola on muuttanut pysyvästi Hankoon.

Hangossa Carolaa viehättää etenkin luonto. Pyöräily on lempiharrastus. Tiet, kadut sekä ranta- ja metsäreitit ovat tulleet tutuiksi. Ravintolat ja kaikki muutkin palvelut ovat lähellä, jos niitä tarvitsee. Hankoon on helppo tulla, joten ystävätkin piipahtavat usein, ja koska talossa on tilaa, yövieraatkin ovat tervetulleita.

– Hommat eivät taida ihan vielä loppua, ja hyvä niin, sillä projektit pitävät minut vauhdissa.

Puutarhasta on alkanut nousta esiin vanhaa kasvillisuutta. Entinen asukas, vanha rouva, rakasti kukkiaan.
Vuonna 1949 rakennetun rintamamiestalon betonirappuset poistettiin ja tilalle rakennettiin laaja terassi. Terassilla on tilaa järjestää kesäkekkerit, mutta yhtä mahtavaa on nauttia siellä aamukahvit omassa rauhassa. Rahi on Famppu Shopista, raitatyyny Winkel Shopista. Muut tyynyt ovat kertyneet Carolalle vuosien varrella mikä mistäkin.
Kesäisin elämä keskittyy pitkälti kotipihan terassille ja Hangon rannoille. Carola on todella tyytyväinen, että tuli aikoinaan rakennuttaneeksi ison terassin ja sinne kiintokalusteet.
2 kommenttia