Unelmien Talo&Koti

Vaaleanpunainen ratamestarin talo sai Iiron intoilemaan Miljalle: ”Meidän on pakko saada tämä!”

Vaaleanpunainen ratamestarin talo sai Iiron intoilemaan Miljalle: ”Meidän on pakko saada tämä!”
Milja ja Iiro menivät katsomaan hurmaavaa, vaaleanpunaista taloa silkasta uteliaisuudesta. Pian vastaan hangoitellut Iirokin oli menettänyt sydämensä entiselle kaksoisvahtituvalle.
Julkaistu: 24.6.2021

Upean vaaleanpunaisen rakennuksen on alun perin suunnitellut arkki­tehti Bruno Granholm ja rakennuttanut VR vuonna 1897. Punahonkahirret on kuljetettu paikalle Venäjältä. Talo toimi ratamestarin talona ja kaksoisvahti­tupana, joten sekä varastoja, liitereitä, maakella­reita, ulko-ovia että keittiöitä on kaksi.

Sotavuosina talossa on tarinan mukaan majoittunut haavoittuneita sotilaita. Yksityisomistukseen talo siirtyi 2009, ja Kaartiset tekivät kaupat vuonna 2015. Nyt talossa asuvat Milja ja Iiro Kaartinen sekä Elna, 4, ja Eeti, 5.

150 neliön talossa on viisi huonetta ja keittiö.
Pinnatuolit ovat löytö vuosien takaa. Pöydän ja penkin on tehnyt puuseppä. Yki Nummen Lokki-valaisin on uus­tuo­tantoa.

Ennen muuttoaan unelmiensa kotiin Milja ja Iiro asuivat Eeti-vauvan kanssa mukavasti rivi­talokolmiossa. Puheissa vilahti joskus ajatus omakotitalosta, mutta ihan vain ohimennen. Sitten Miljan silmiin osui ilmoitus myytävänä olevasta vaaleanpunaisesta talosta. Hän halusi mennä katsomaan sitä myös sisältä.

Talon sijainti ja piha ovat täydelliset: iso tontti keskustassa mutta täysin omassa rauhassaan.

Iiro ei innostunut. Miksi mennä katsomaan taloa, kun ei kerran oltu muuttamassa mihinkään? Mies lähti kuitenkin mukaan, vaikka mumisi vielä autossa, ettei ymmärrä koko ideaa.

– Kiersimme talon jokaisen nurkan, pihan ja tontin rajat. Kun jäimme hetkeksi kahdestaan pihalle, Iiro tokaisi minulle: ’Meidän on pakko saada tämä!’ Rakastuimme taloon ensi silmäyksellä. Se tuntui kodikkaalta, ja siinä oli niin paljon kaikkea ihanaa: hirsiseinät, lautalattiat, pönttöuunit, korkeat huoneet ja isot ikkunat, Milja kertoo.

Ulkoapäin koristeellinen ja uniikki talo näytti upealta. Iso vintti kesähuoneineen ja pikkuparvekkeineen sekä piharakennuksen vintit olisivat aikanaan mieluisia leikkipaikkoja lapsille.

– Muutama viikko ensimmäisestä käynnistä olimme myyneet oman kolmiomme ja ostaneet itsellemme ihanan, vanhan talon.

Hauskan­mallinen poka on vintin vanhasta ikkunasta. Talvella se saa ylleen tunnelma­valot. Ovesta näkyy makuuhuone.
Joskus voi käydä niin, että tuunailuni tulos on kaukana alkuperäisestä mielikuvasta ja päätyy polttopuuksi.
Keittiössä ovat käytössä kauniisti entisöidyt kaapit sekä vanhoille taloille tyypillinen kiinteä komero. Oviaukon päällä on isoisän kello. Musta jääkaappi tuo jykevää vastaväriä vaaleaan keittiöön.
Remontissa kaappien välitila laatoitettiin kauniiksi ja työtasot vaihdettiin koivuisiin. Uusvanhat vetimet viimeistelevät tyylin.
Milja keräilee mieluisia Marimekon mukeja ja muitakin astioita. Hänen mielestään vanhat esineet pääsevät loistamaan, kun ympärillä on myös yksinkertaisia ja minimalistisia elementtejä.
Kun kotiin etsittiin puuhellaa, Milja huomasi ilmoituksen Högforsin söpöstä Siro Majasta Tori.fissä. Kävi ilmi, että hellaa myi lähinaapuri. Kaunokainen käytiin hakemassa hänen mökiltään.

Remontista selvittiin kuukaudessa, kun ystävät ja lähisuku tulivat avuksi. Osittaisen putkiremontin lisäksi tehtiin lähinnä pintaremppaa. Puuseppä korjasi ja maalasi 1940-luvun keittiökaapistot. Sisäovet hiottiin ja maalattiin, ikkunoita eristettiin ja listoja uusittiin. Ruokailuhuoneessa osa seinistä tapetoitiin ja otettiin esiin vanhaa hirttä.

Sisustajana Milja on harkitseva. Hän ei juuri vaihtele kalusteiden järjestystä, verhoja tai sohvatyynyjä. Liika tavaramäärä ahdistaa, mutta vanhoja huonekaluja hän rakastaa.

Sisustuksessa hän suosii kierrätystä ja kotimaisuutta, mutta joukkoon mahtuu myös Ikeaa ja designesineitä. Muotisuuntauksia hän ei niinkään seuraile. Ostopäätös syntyy, jos esine on kaunis, laadukas ja sopii kotiin. Rakkaimpia ovat kuitenkin isovanhemmilta saadut ja perityt esineet.

– Yksi tärkeimmistä on kello isäni lapsuuden­kodista. Kun isovanhemmat muuttivat pois, kello jäi kodin seinälle. Talolla ehti olla kolmet eri omistajat, kunnes viimeinen heistä, kaverini isä, otti vanhan kellon mukaansa muuttaessaan. Ilokseni sain sen omaan keittiööni. Minusta on ihana ajatus, että lapseni katsovat kouluun lähtiessä aikaa samasta kellosta kuin isoisänsä aikanaan, Milja kertoo.

Milja on innokas kirppistelijä. Hyviä hankintoja ovat esimerkiksi keittiön pinnatuolit ja kauan etsitty keittiön puuhella, joka löytyi Tori.fistä ja jonka myyjäksi osoittautui naapuri.

Projekteja riittää myös tuleviksi vuosiksi. Perhe haaveilee pihasaunasta vuosikymmeniä sitten palaneen tilalle. Piirustukset vuodelta 1931 löytyivät sattumalta varaston vintiltä. Myös toisen keittiön muokkaaminen Eetin huoneeksi on työn alla.

– Itse tekeminen on parasta. Se tekee paikasta oman ja erityisen. Kodin.

Olohuoneen keinutuoli on ostettu ystävältä. Iiro nikkaroi patinoituneen hyllyn jätelaudasta. Pönttöuunin maalasi luultavasti edellinen asukas.
Esiin kuorituissa hirsi­seinissä oli värieroa, koska nurkka oli ollut eristelevyn alla. Vaaleaa osaa tummennettiin sivelemällä siihen teetä ja kahvia. Kaappi on Tori.fi-löytö. Makrameen on tehnyt Miljan isosisko ja maton virkannut äiti.
Olohuoneen seinällä on muun muassa otoksia matkoilta. Converset ovat lasten ensikengät. Kukkaseppele oli Elnan päässä yksivuotissynttäreillä.
Seinistä piti repiä kahdeksat tapetit ja kolme pinkopahvikerrosta, ennen kuin hirret tulivat esiin.
Lipasto on peräisin Miljan isopapalta ja isomummolta. Se voisi varmasti kertoa paljon tarinoita suvun historiasta. Maalaus on Miljan ystävän Marjo Ronkaisen käsialaa.
Näyttävä oviaukko yhdistää olo- ja ruokailuhuoneen. Iso rahi ja tarjotin toimittavat sohvapöydän virkaa, kunnes ”se oikea” löytyy. Sohva on kodin uusimpia hankintoja.

Miljan sisustusvinkit

  • Unohda trendit. ”Sisustan oman maun ja tyylin mukaan mutta silti yli satavuotiaan talomme ikään sopivalla tavalla.”
  • Anna elämän näkyä. ”Pidän siitä, että vanhoissa huonekaluissa, esineissä ja myös koko talossa näkyvät aika ja eletty elämä. Kolhut kaunistavat.”
  • Minimoi. Vanhat esineet pääsevät loistamaan, kun ympärillä on myös yksinkertaisia ja minimalistisia elementtejä. Vanhan vastapainona meillä on Marimekkoa ja Ikeaa.
  • Luo kontrasteja. Harmoniset ja pehmeät elementit tuovat vastapainoa elämää nähneille tavaroille.
  • Yllätä. Vaikka pidän ajattomasta ja luonnonsävyisestä sisustuksesta, haluan myös yllättää. Meillä musta pönttöuuni ja musta jääkaappi eivät ole tavanomaisimpia valintoja yli satavuotiaaseen hirsitaloon.
  • Vaali valoa. Tummat hirsiseinät imevät valoa, joten ne kaipaavat kaverikseen vaaleita pintoja.
Eeti ja Elna jakavat toistaiseksi yhteisen huoneen. Tapetti on Ferm Livingin Half moon ja verhot Marimekon. Elnan sänky on ystävän isovanhempien vanha.
Kun maalasimme kellastuneen pönttöuunin mustaksi, Iirolta meni viikko vanhan maalin irrottamiseen kuumailmapuhaltimella, soodalla ja rälläkällä.
Lastenhuoneen pönttöuuni vaati Iirolta viikon uurastuksen. Hän hioi pintaa, soodapuhalsi ja käytti välillä myös kuuma­ilmapuhallinta. Loput maalit irtosivat rälläkällä. Nyt uuni koreilee kiiltävän mustana. Eetin sänky on Ikeasta.
Makuuhuoneen sängyn­päätynä on kauniisti patinoitunut ovi Miljan lapsuudenkodista. Yöpöytinä toimivat pinnatuolit. Tapetit ovat edellisten asukkaiden peruja ja makramee Miljan isosiskon käsialaa.
Talo on toistasataa asemarakennusta suunnitelleen Bruno Granholmin käsialaa. Siinä näkyy vahvasti kansallis­romanttinen tyyli.

Katso lisää kuvia Miljan Instagram-tililtä: @miljaiiida.

1 kommentti