Unelmien Talo&Koti

Vaaleanpunainen hirsitalo ja vieläpä mansardikatto! Maija ja Heikki ovat remontoineet Metsolaa kolme vuotta: ”Kokeile, erehdy, ihastu – toimii aina"

Vaaleanpunainen hirsitalo ja vieläpä mansardikatto! Maija ja Heikki ovat remontoineet Metsolaa kolme vuotta: ”Kokeile, erehdy, ihastu – toimii aina"
Maijaan ja Heikkiin iski hirsitalokuume, jonka seurauksena he remontoivat vaaleanpunaista, mansardikattoista unelmaansa Vihdissä kolme vuotta.
Julkaistu 21.9.2022

Ensin hirsitalokuume oli vain Heikillä. Maijan oli tarkoitus lähteä talonäytölle mukaan kertomaan talon viat ja puutteet, mutta vaaleanpunaisen talon hellyttävä ulkonäkö mansardi­kattoineen sai kuumeen tarttumaan myös Maijaan.

– Meille molemmille tuli tunne, että täällä on eletty onnellisia aikoja, Maija kertoo.

Talon on rakentanut puuseppä vuonna 1931 perheelleen kodiksi. Maija myöntää, että uudessa talossa asuminen olisi ollut helpompaa, mutta siitä olisi puuttunut arvokas ja jäljittelemätön vanhan talon henki.

– Heti näytön jälkeen olin jo suunnitellut pohjapiirustuksen uusiksi.

Tältä keittiössä näytti ennen remonttia.
Keittiön kalusteet ­valittiin Puustellista. Ovet ovat aitoa koivua ja tasot tammea. Sopivat laatta hankittiin Kaakeli­keskukselta. Koko taloon asennetut mäntylankkulattiat tilattiin Hanssonin sahalta.
Keittiön seinän yläosa oli aiemmin harmaa, mutta sittemmin Heikki ja Maija ovat maalanneet sen Uula Colorin pehmeällä Sahara-sävyllä. Hiottu lattia on suopakuurattu. Pariskunta aikoo uusia käsittelyn ainakin kertaalleen. ­
Magnus-poika on sitä mieltä, että äiti on paras leipuri. Pullanmakuinen mutakakku on Annin uunissa -blogin reseptillä valmistettu.
”Muutos on jatkuvaa, ja toimimattoman sävyn voi aina vaihtaa.”
1960-luvun jälkeisissä remonteissa talosta oli purettu pois kolme pönttöuunia sekä kaksi puuliettä.
Puuhellan tilalle valikoitui vanhahtava Smegin liesi. Yläpuolella olevan huuvan teki Maijan peltiseppänä työskentelevä veli. Leivinuuni on alkuperäinen. Kodinkoneet Maija valitsi Smegiltä niiden vanhahtavan ilmeen vuoksi.
Tori.fistä­­ hankitulle pöydälle tilattiin pariksi tuolit Vekestä. Luonnolliset sävyt, kuten vaaleat, beiget, vihreät ja ruskeat miellyttävät Maijaa.

Taloon rakastuminen tarkoitti niin pitkiä remonttipäiviä, etteivät he voineet sitä ostohetkellä edes kuvitella. Maija ja Heikki luulivat talon olevan paremmassa kunnossa, mutta kun remontti oli kestänyt yhdeksän kuukautta, talo oli vasta juuri ja juuri asumiskelpoinen.

– Muutimme taloon vuonna 2020. Makuuhuoneen ikkunoista veti ja oli todella kylmä. Mietin vain, että oli suuri virhe muuttaa keskeneräiseen taloon, Maija kertoo.

Remontista tuli muuton jälkeen pariskunnalle arkipäivää. Yllätyksiä, kuten useita kattovuotoja, on piisannut. Ja rakenteita avatessa he ovat joutuneet joka kerran pettymään: Vanhoja, kauniita materiaalikerrostumia ei ole löytynyt. Muovimattojen alta eivät paljastuneet haaveiden lattialankut, vaan paksut levyt.

– Muistan aina sen tunteen, joka tuli kun asensimme lopulta taloon uudet mäntylankkulattiat. Talosta tuli tavallaan todellinen, Maija sanoo.

Olohuoneessa näytti tältä ennen remonttia.
Olohuoneen päätyseinä päätettiin aluksi jättää Heikin ehdotuksesta hirrelle. Valtaosa huonekaluista on hankittu kirpputoreilta. Vain sohvat on hankittu uutena Kodin1.comista.
”Meille molemmille tuli tunne, että täällä on eletty onnellisia aikoja.”
Olohuoneen hirsiseinien vastapainoksi Maija valitsi huvilahenkisen pilarijalkaisen ”harakkapöydän”. Se ostettiin kirpputorilta kotikaupungista. Vanha tuoli tuli Heikin mukana jo pariskunnan ensimmäiseen yhteiseen asuntoon.
Olohuoneen tapetti on William Morrisin ­Pimpernel. Vanha tapetti oli asennettu pinkopahvin päälle, sen Maija on jo siirtänyt yläkertaan. Yllätys oli, miten helposti sen siirto onnistui.

Vanhat kalusteet ovat Maijan intohimo. Ne sopivat taloon ja antavat sisustukselle luonnetta. Vähemmän on Maijasta enemmän, eikä hän halua kalustaa kotia täyteen, sillä ympärille pitää jäädä tilaa kulkea ja hengittää.

– Kolmen joukko 'kokeile, erehdy ja ihastu' toimii aina. Muutos on jatkuvaa, ja toimimattoman sävyn voi aina vaihtaa!

Kolme vuotta kestänyt remontti on saanut Maijan ja Heikin arvostamaan vanhoja, kierrätettyjä ja hengittäviä materiaaleja sekä sinnikästä tekemistä.

– Voimme nähdä oman kädenjäljen kaikkialla. Se on liikuttavaa. Aloittaisimme kaiken uudelleen, jos tarve vaatisi.

Eteinen ennen remonttia.
Eteisen tapetti on William Morrisin Crysanthemum Toile. Yhdelle seinälle jätettiin näkyviin hieman tiiliseinää, vaikka Maijaa aluksi hirvittikin repiä kallista tapettia.
Yläkerran vintti ennen remonttia.
Maijan ja Heikin makuuhuone remontoitiin yläkerran vintille. Heikki olisi halunnut seiniin korkeat peilipaneelit. Matalampi malli on molempia miellyttävä kompromissi. Makuuhuoneen pehmeä maalisävy on Uula Colorin Sahara. Aluksi seinät on savirapattu. Mäntylankkulattiat on suopakuurattu valkoisella pellavaöljy­suovalla.
Makuuhuoneen ikkunoiden pokat on jätetty puun sävylle. Se pehmentää huoneen ilmettä. Heikki ja Magnus kurkkivat lasin läpi omenapuussa kiipeileviä oravia.
”Voimme nähdä oman kädenjäljen kaikkialla. Se on liikuttavaa.”
Makuuhuoneen tunnelman synnyttävät rouheat pellava­tekstiilit. Ne on hankittu ­Ellokselta.
Makuuhuoneen pari­ovet ovat Porvoon Wanhasta Rautakaupasta.
Ennen remonttia Magnuksen huoneen lattia narisi ja keinui. Vesivahinko oli lahottanut lattiarakenteita, mutta ne korjattiin kuntoon.
Pinkopahvit maalattiin Uula Colorin Varpu-­sävyllä.
”Aloittaisimme kaiken uudelleen, jos tarve vaatisi.”
Talon monissa huoneissa on kuorittu esille laastin alla piilossa olleita tiiliseiniä. Vauhdikkaaseenkin menoon sopiva senkki ja sänky ovat Tori.fistä­. Kevyt kattovalaisin on Umagen.
Allastaso on tehty itse Tori.fi:stä ostetusta meksikolaisesta senkistä. Lattiaan Maija halusi puukuvioisen kalanruotolaatan. Sopiva löytyi Kaakelikeskukselta. Suihkunurkkaus rakennettiin entisen vaatehuoneen paikalle. Lasiovi on Hietakarin mallistoa.
Talon julkisivu ennen remonttia.
Maija löysi internetistä historiikin, josta kävi ilmi, että Metsolan on rakentanut kodikseen puuseppä vuonna 1931. Hirsiä taloon on saatu muun muassa lähellä sijainneelta entiseltä Hakalan lepotilalta. Maija ja Heikki ovat uusineet julkisivun. Talo maalattiin mahdollisimman samaan sävyyn kuin se oli ollut aiemmin. Sopivaksi sävyksi valikoitui Virtasen Maalitehtaan 4 öljyn maali, sävynä on Källskär. Maija haaveilee hankkivansa pihatielle vanhan portin. Se sopisi omenapuiden varjostamaan puutarhamaisemaan.
Talossa on 186 neliötä, joista asuinkäytössä noin 150: keittiö, olohuone, vierashuone, makuuhuone, lastenhuone, 2 wc:tä sekä kellarissa olevat sauna ja kylpytilat.
Kolmessa vuodessa Heikki ja Maija ovat oppineet taitaviksi perinnerakentajiksi. Heikki rakentaa ja Maija suunnittelee. Pariskunta on varma, että talo on nyt paremmin rakennettu kuin se olisi ollut ulkopuolisen rakentajan tekemänä. Seuraa perheen elämää Instagramissa @metsola1931.

Muokattu 18.11.2022: Juttuun on lisätty talon pohjapiirros sekä kuvia ajalta ennen remonttia.

4 kommenttia