Kotivinkki

Rosoa ja raikasta vaaleaa! Vanha hirsitalo Porvoossa vietteli Ninan: ”Välillä tuntuu, että elän väärässä ajassa”

Rosoa ja raikasta vaaleaa! Vanha hirsitalo Porvoossa vietteli Ninan: ”Välillä tuntuu, että elän väärässä ajassa”
Ajan patinoima hirsitalo imaisi vahingossa Nina ja Markus Lappalaisen suurkunnostukseen. Nyt uusperheen talo on juuri sellainen kuin pitää.
Julkaistu 9.1.2020

Nina asui Vantaalla ja Markus Porvoossa, kun yhteinen koti löytyi sattumalta Porvoon Sikilästä. Pariskunta oli toisistaan tietämättä nähnyt saman myynti-ilmoituksen 180 neliön hirsitalosta, josta he molemmat kiinnostuivat. Tarkoitus ei ollut ostaa taloa, mutta kun he seisoivat löytämänsä talon rappusilla peltoaukeama alapuolellaan, se oli menoa. He tiesivät, että siitä tulee yhteinen koti.

Sisustusliike White Vintagen omistajan Ninan yksi lempipaikoista omassa kodissa on valoisa kuisti. Nyt hänen kanssaan fiilistelevät lapset Lotta (vas.), Cindy ja isovillakoira Raimo Helminen. Perheeseen kuuluvat myös Markus Lappalainen sekä lapset Rudy ja Fanny.

Nina, olet aina ollut viehättynyt vanhoista taloista. Mikä talossa hurmasi sinut?

Välillä tuntuu, että elän väärässä ajassa. Vanhojen talojen rosoisuus ja sielukkuus iskevät minuun. Tässä oli kaikki kohdallaan. Vanha henki puhutteli joka huoneessa, vaikka taloa oli remontoitu nykyaikaisin ottein.

Kuistin kaappi ja pöytä ovat molemmat huutokaupasta. Pöytä oli halki ja heiluva, mutta liimaamalla siitä sai hyvän. Kuistin Voltaire-lattialaatat tilattiin Marrakech Designista.
Käytävältä pilkottaa olohuoneeseen. Tuoli löytyi huutokaupasta. Se oli kellastunut ja päällinen oli ruskea, mutta Nina ehosti tuolin uuteen loistoonsa.
Vanhojen talojen rosoisuus ja sielukkuus iskevät minuun.
Tori.fistä hankitusta pöydästä sahattiin jalat lyhyemmiksi, jolloin siitä tuli hyvä sohvapöytä. Pöytä maalattiin Uulan maalilla. Sohvat ovat Ikean Ektorpit. Suuri kattokruunu on ostettu Aadasta.
Käytävällä on Jeanne d’Arc Livingin peili. Torso on saatu ystävältä. Nina poisti siitä kankaan ja tuunasi sen maalilla ja silkkipaperilla.

Huomasitte pian, että jotain oli pielessä. Miten remontti alkoi?

Emme tehneet ensin mitään, mutta hetken asuttuamme aloimme huomata epäkohtia. Täällä oli muovimattoa ja laattalattiaa, jotka eivät sopineet talon henkeen. Huomasimme eräänä päivänä vesiämpärin jäätyneen makuuhuoneemme vieressä olevan pesuhuoneen lattiaan kiinni. Purimme kaikki putket pois ja elimme puoli vuotta ilman juoksevaa vettä.

Aika oli vuodenikäisten kaksosten kanssa melko mielenkiintoista. Onneksi Cindy ja Rudy olivat jo vähän vanhempia. Lämmitimme kaivovettä liedellä ja kävimme äitini luona joka toinen päivä pesulla. Samana kesänä menimme naimisiinkin. Oli paljon tekemistä ja välillä rankkaa, mutta onneksi oli lämmin kesä.

Keittiön kaapit on hankittu Ikeasta. Avohyllyihin saa esille astia-aarteita. Betoniset tasot valettiin itse.
Ruokailuhuoneen hirsiseinä pestiin mäntysuovalla ja maalattiin Uulan valkoisella maalilla. Keinutuoli löytyi kierrätyskeskuksesta.
Nina hankkii kukkansa kantaputiikistaan Porvoon Kukkapalvelusta.
Nina on aina viehättynyt vanhoista taloista.
Harmoniseen väripalettiin saattaa tulla keväällä ripaus vaaleanpunaista.
Ruokapöydän jalka löytyi kirpputorin nurkasta tavaroiden keskeltä. Se oli punainen. Pöydän kansi on tehty vanhoista lattialankuista. Kaikki hiottiin, kasattiin ja maalattiin valkoiseksi. Tuolit on ostettu eri paikoista eri aikaan. Kattovalaisimet ovat Ikeasta.

Teille oli tärkeää tehdä remontti vanhaa arvostaen. Mitä se tarkoitti?

Kunnostin talon alakerran ikkunat käsin perinteiden mukaan. Työ oli järjettömän hidasta, ja sinä aikana elimme ilman ikkunoita. Kuorimme talosta kaiken muovin pois. Tapetoimme seinät pelkillä paperitapeteilla. Olohuoneeseen muurautimme kaakeliuunin uudelleen, se kun oli aikanaan täältä purettu.

Olohuoneen kauneus syntyy valosta ja ajan patinoimista kalusteista.

Pelottiko isoksi paljastunut remontti?

Emme ehtineet pelätä. Projektit lähtivät pienistä ideoista. Olohuoneessa oli tarkoitus kurkata pahvin alle, löytyisikö sieltä lankkukatto. Ja hups, sitten halusinkin purkaa kaikki kipsilevyt seinistä ja katsoa, mitä kerrosten alta paljastuu. Lopulta purimme kaiken lattiasta kattoon ikkunoita ja takkaa myöten. Lähti vähän käsistä! Välillä väsyneenä ja sotkun keskellä pienten lasten kanssa olisi tehnyt mieli heittää hanskat nurkkaan, mutta jotenkin vain löytyi voimia.

Millaisen tyylin halusit taloon?

Ensin melkein kaikki oli vaaleansinistä. Nyt olen irtaantunut väristä ja kotimme näyttää juuri siltä kuin pitää. Vanhat kalusteet ja esineet ovat minusta mielenkiintoisia. Tykkään sekoittaa mukaan uusiakin juttuja, mutta melkein kaikki kalusteemme ovat kierrätysostoja. Väripalettini on melko niukka mutta harmoninen.

Lotan ja Fannyn huoneen ovessa on verho, joka tuo lisää ilmavuutta huoneeseen. Tyttöjen huone on sisustettu kauniiksi, sillä erityisesti Fanny on kiinnostunut estetiikasta.
Cindyn huoneen valosarja on Destinystä. Tyynyt ovat Svaneforsin ja Jeanne d’Arc Livingin. Kaikkien lasten makuuhuoneet sijaitsevat yläkerrassa
Vanhempien makuuhuoneen kalusteet ovat löytöjä. Seinät on maalattu White Vintagen Kalklitir-maalilla sävyllä Concrete. Naulakossa on vanha yömekko ja miesten vanha pukupaita.

Vaihtuuko sisustus teillä kevään tullen?

Kyllä minulle tulee tarve raikastaa kotia, ja on pakko saada jotain keltaista, vihreää tai vaaleanpunaista. Onneksi kaapeissamme on tekstiilejä eri väreissä, joten mitään ei tarvitse ostaa. Kannan sisään kukkia ja saatan ommella jotain uutta. Heti kun mahdollista, käyn leikkaamassa maljakkoon pihan omenapuista oksia ja odotan niiden puhkeamista kukkaan.

Talon liilat nurkkalaudat ja ikkunanpuitteet ovat olleet tunnusmerkkeinä jo ennen Ninan perhettä. Talo sijaitsee mäen päällä, ja ovelta avautuu huikea näkymä alas pelloille.
1 kommentti