Meidän Talo

Uusperhe löysi unelmiensa puutalon halutulta asuinalueelta Turusta: "Yhdeksänkymppinen koti tuntui heti aivan ihanalta"

Uusperhe löysi unelmiensa puutalon halutulta asuinalueelta Turusta: "Yhdeksänkymppinen koti tuntui heti aivan ihanalta"
Turkulainen uusperhe kunnosti pitkän etsinnän jälkeen löytämänsä vanhan puutalon. Kekseliäät ratkaisut pitivät kustannukset kurissa.

Kaksi vuotta se kesti. Mervi Uusitalo-Heikkisen ja Juha-Matti Heikkisen ensimmäisen yhteisen kodin etsiminen. Molemmat olivat asuneet jo pitkään lastensa kanssa omissa asunnoissaan Turun keskustan kyljessä, mutta haaveissa oli koti samalta alueelta ja niin paljon makuuhuoneita, että uusperheen jokaiselle jäsenelle löytyisi oma ovella suljettava tilansa. Haave tuntui jo toivottomalta, kunnes asuntovahtiin pompahti liiankin täydelliseltä kuulostava koti Turun Mäntymäessä. Mervi ja Juha-Matti lähtivät katsomaan kotia ja kaikki osui heti kohdalleen: sijainti oli täydellinen, talo ihastuttava ja mikä tärkeintä, huonejako toimiva kuusihenkisen perheen tarpeisiin.

– Tällä kadulla suurin osa taloista periytyy isältä pojalle, joten olimme valmiita tekemään heti tarjouksen. Olemme aina asuneet vanhoissa taloissa, joten yhdeksänkymppinen koti tuntui heti aivan ihanalta, Mervi kertoo.

Vuonna 1928 valmistunut omakotitalo Mäntymäessä, Turussa, on Mervi Uusitalo-Heikkisen ja Juha-Matti Heikkisen sekä Mervin lasten Lassen ja Hilkan sekä Juha-Matin lasten Annin ja Elsin koti. Talossa on 240 neliötä. Mervi ja Juha-Matti ovat suunnitelleet terassin rakentamista talon eteen, mutta he miettivät, onko se välttämättä tarpeellinen.

Alusta asti oli selvää, että remontoitavaa riittää. Kuntokartoitus osoitti, että katto, rakenteet, ulko-ovet ja salaojat olivat erinomaisessa kunnossa. Talotekniikkassakaan ei ollut moitittavaa. Kaikki pinnat vaativat kuitenkin uudistamista ja kylpyhuone piti remontoida kokonaan.

Mervi ja Juha-Matti saivat avaimet kotiinsa joulukuussa ja jo samana iltana he kantoivat sisään patjan. Pariskunta saunoi ja vietti yön uudessa kodissaan. Seuraavana päivänä alkoi remontti. Siihen perhe pyysi apua Turun Unelma-Rakennuksen Jani Lehtilältä.

– Remontti oli ohi seitsemässä viikossa. Mervi ja hänen lapsensa pääsivät muuttamaan tammikuun lopulla. Me tulimme tyttöjen kanssa kuukauden päästä. Hauska sattuma oli, että talon ensimmäiset asukkaat olivat muuttaneet uuteen kotiinsa lähes päivälleen 90 vuotta sitten, Juha-Matti sanoo.

Talo on alun perin rakennettu paritaloksi, joten molemmat puolet ovat lähes identtiset.
Tältä ruokailuhuone näytti ennen remonttia.
Tältä ruokailuhuone näytti remontin jälkeen. Mervi ja Juha-Matti halusivat toteuttaa remontin nopeasti ja kustannustehokkaasti. Pariskunnan suunnitelmissa oli maalauttaa lattia ensin valkoiseksi, mutta remonttimiehen suosituksesta sävy vaihdettiin vaaleanharmaaksi. Tumma tapetti korvattiin perheelle mieluisammalla, ja seinät saivat uuden maalikerroksen.
Alakerrassa on iso ruokailu- ja olohuone, johon hankittiin uusi sohva ja ruokapöytä.
Tammilankkupöytä on yksi kotiin uutena ostetuista huonekaluista. Se on Pohjanmaan Kalusteen mallistosta.

Mäntymäenaukiolla sijaitsevan kodin rakennutti itselleen ajuri Johan Ahti. Alun perin talo on toiminut samanaikaisesti ainakin kahden eri perheen kotina, mikä käy ilmi alkuperäisistä piirustuksista sekä lähes identtisistä puoliskoista. Talossa on kaksi sisäänkäyntiä, parveketta ja samanlaiset huonejaot.

Ennen Uusitalo-Heikkisen uusperhettä talossa on asunut tasan sata henkilöä. Se käy ilmi säästyneestä talonkirjasta, johon on kirjattu kaikki entiset asukkaat, heidän ammattinsa ja siviilisäätynsä.

Tältä olohuone näytti ennen remonttia.
Tältä olohuoneessa näyttää remontin jälkeen. Ison kirjahyllyn takaa pilkistää vanhaa tapettia. Sitä ei maalattu remontissa piiloon, mutta nyt kirjat peittävät sen melkein kokonaan. Art-kyltti on taiteilija Kalle Taivaisen tekemä.
Remontissa olohuoneen nurkkaan asennettiin takka. Sitä asennettaessa ei meinannut ensin löytyä vapaata hormia. Alkoi näyttää siltä, että ainoa vaihtoehto olisi vaihtaa puukiuas sähköön ja käyttää sen hormia. Nuohooja kävi katolla kolmesti ja lopulta löytyi vapaa hormi, johon takka saatiin asennettua. Talo on kaukolämmössä, joten takasta ei ole hyötyä lämmityskustannuksissa, mutta perhe halusi sen tunnelman takia.
Ennen Uusitalo-Heikkisen uusperhettä talossa on asunut tasan sata henkilöä.

Talon pohjapiirros:

Remontissa päästiin pitkälle pelkkiä pintoja uudistamalla. Ne olivat niin hyvässä kunnossa, että pariskunta päätti jättää alakerrassa vanhat tapetit paikoilleen ja maalata kuviot peittoon seinämaaleilla. Ruokailuhuoneeseen ja vanhempien makuuhuoneeseen valittiin kokonaan uudet tapetit. Vanha parketti maalattiin Betoluxilla vaaleanharmaaksi.

Keittiössä edelliset asukkaat olivat toteuttaneet amerikkalaista diner-tunnelmaa, mutta kokonaisuus oli Mervin silmään liian levoton. Värikäs kohotapetti sai päälleen maalikerroksen, ja punainen välitila vaihtui rosteriin. Uudet kaapit ja ihana ruudullinen lattia saivat jäädä. Näin remontti saatiin tehtyä mahdollisimman nopeasti ja kustannustehokkaasti.

– Meidän makkarissamme oli kiva mutta aika kulahtanut korkkimatto. Sen tilalle vaihdoimme kokonaan uuden parketin, samoin kuin yläkerran toiseen aulaan, Juha-Matti muistelee.

Tältä keittiö näytti ennen remonttia.
Tältä keittiössä näyttää nyt. Keittiön kaapit olivat uudet ja hyvässä kunnossa. Diner-henkinen, ihastuttava lattia päätettiin säilyttää. Värikäs kohotapetti ei kuitenkaan ollut perheen mieleen. Testimaalausten jälkeen tapetti päätettiin maalata piiloon.
Vanhempien makuuhuoneessa ollut kulahtanut korkkimatto vaihdettiin uuteen parkettiin. Seinään valittiin Miss Printin tapetti, joka henkii vanhaa tunnelmaa.

Isoimmat muutokset kellarissa sijaitsevaan kylpyhuoneeseen ja saunaan sekä yläkerran pieneen wc-tilaan. Löylyhuoneen lattia revittiin auki ja sinne laitettiin lattialämmitys. Kiuas käännettiin niin, että lauteilta näkee paremmin puukiukaan liekit.

Pesutilat tehtiin rakenteita myöten uusiksi ja silloin vastaan tuli yksi yllätyksistä. Tietojen mukaan lattiassa ei pitänyt olla lämmitystä, mutta lattiaa piikatessa vesi alkoikin virrata. Remonttia tehdessä varauduttiin asbestiin, mutta sitä löytyikin vain ilmastointiputkien suojista. Se oli iloinen yllätys.

– Ongelmia tuli lopulta yllättävän vähän. Putkia jouduttiin uusimaan kylpyhuoneesta ja yläkerrasta vastoin suunnitelmia, mikä nosti kustannuksia. Pysyimme kuitenkin aikataulussa, Juha-Matti kertoo.

Pesuhuoneen vanha paneelikatto purettiin, jotta kaikki sentit saatiin hyödynnettyä.

Seuraavaksi Mervin ja Juha-Matin suunnitelmissa on talon ulkomaalauksen uusiminen, upeiden pylväiden kunnostus ja portaiden rappaukset. Hevosen tai hevoskärryjen säilytykseen rakennetun piharakennuksen yläkerrasta löytyy vanha mankelihuone. Mervi haaveilee, että siitä saisi remontoitua kivan kesähuoneen. Vierassänky, pöytä ja tuoleja – muuta ei tarvita.

– Aikuisetkin ansaitsevat leikkimökkinsä, Mervi nauraa.

Talon molemmilla puolilla on omat sisäänkäynnit, joiden edessä on näyttävät puupylväät. Ne on tarkoitus kunnostaa seuraavaksi. Myös portaat ovat pariskunnan remonttilistalla.
Uusperheen kodissa arki on kiireistä. Kotona vietetään aikaa vaihtuvilla kokoonpanoilla, sillä lapsilla on myös toiset kodit. Kuvauspäivänä auringosta nauttivat Mervi, Hilkka, Anni ja Juha-Matti.
Julkaistu: 13.8.2020
Kommentoi »