Hylkiöasunto ylitti uusperheen kaikki odotukset – ”Kodissamme on aina läsnä armo, kauneus ja turva”
Sisustus
Hylkiöasunto ylitti uusperheen kaikki odotukset – ”Kodissamme on aina läsnä armo, kauneus ja turva”
Terhin perheen jo kertaalleen hylkäämä asunto pysyi kuukausia myynnissä. Toinen mahdollisuus kannatti, sillä koti osoittautui täydelliseksi. Saunomista rakastava Terhi sai myös ison parvekkeen vilvoitteluun.
Julkaistu 25.2.2022
Avotakka
Olohuoneen yhteydessä on valoisa erkkeri, jossa Terhi mielellään ottaa rennosti lepakkotuolissaan. Hän ryhtyi päätoimiseksi yrittäjäksi pari vuotta sitten ja teki alkuun hommia erkkerin tammipöydän ääressä.

Talon julkisivu oli aivan toivottoman ”kasari”. Siksi Terhi Ruutu perheineen torjui ensin asunnon, vaikka sijainti olisi ollut aivan täydellinen. Asunto pysyi kuukausia myyntilistoilla. Pohjakuvaa tarkasteltuaan nelihenkinen uusperhe antoi asunnolle vielä mahdollisuuden. Se olikin juuri sitä, mitä he olivat pitkään etsineet, ja hieman enemmänkin.

Nyt jokainen sai oman huoneen ja kaipaamaansa yksityisyyttä, keittiö oli erillinen ja olohuone mukavan tilava. Sauna ja asunnon levyinen parveke sisäpihalle hurmasivat heidät täysin – niitä ei edes ollut tohtinut laittaa toivelistalle, koska hakualueena oli Helsingin Töölö ja sen ympäristö.

Sisustuksen ja muotoilunkin parissa työskennelleen Terhin varma sisustustyyli näkyy koko avarassa läpitalonhuoneistossa. Täsmällisen ihmisen kodissa kaikelle on paikkansa eikä mitään ole liikaa.

Kvikin kaapisto on hienostuneesti savunsävyinen. Tasomateriaali on nostettu jatkumaan parinkymmenen sentin korkeudelle suojaamaan taustaseinää.
Klaus Haapaniemen tarjotin toimi koko keittiön värikarttana. Välitilan terrakotan sävy yhdistyy siihen yllättävänä väriparina. Hana on Tapwellin.
Terhin yritys Terhen konsultoi ja tarjoaa saunahyvinvointipalveluita. Tencelistä tehty aamutakki on omasta mallistosta.

Minulle koti merkitsee…

paikkaa rauhoittua ja olla vapaasti. Minusta tuntuu, että kodissamme on aina läsnä armo, kauneus ja turva.

Tätä et uskoisi…

mutta minulla oli eräs haavekuva revittynä lehdestä jo vuosia ennen tätä kotia. Siinä ihanassa kuvassa oli erillinen keittiö oven takana. Tässä kodissa pystyimme toteuttamaan juuri tuon kuvan mukaisen tilajaon. Keittiön oven siirto olikin ainoa asia, johon tarvitsimme seitsemän vuoden takaisessa täysremontissamme rakennusluvan.

Hienoin hetki tässä kodissa…

oli muuttopäivämme juhannuksena 2015. Olimme etsineet tätä uutta kotia niin kauan, että muuton konkretisoituminen puolen vuoden remontin jälkeen tuntui siinä hetkessä niin ihanalta.

Keittiön yläkaapiton päätyseinä täydentyi Helene Schjerfbeckin julisteella, joka tuo kauniit syyssävyt keittiöön. Riippuvalaisin on Johannes Rantasalon Smalltalk.
Tämän pöydän ääressä on vuosien saatossa tehty läksyjä ja leivottu monet pullat yhdessä. Terhi osti sen vuosia sitten vanhan tavaran liikkeestä. Käyttöastiat säilytetään metallisessa vitriinikaapissa. Ton 811 -tuolit ovat Formesta ja vitriinikaappi Mokosta.

Sisustajana olen…

hyvin pitkäjänteinen. En sisusta aktiivisesti mutta aina vähän. Teen harkittuja hankintoja ja maltan odottaa vaikka kuinka pitkään löytääkseni etsimäni. Koti asettuu elämän myötä. Makuni ei ole juurikaan muuttunut vuosien varrella. Pidän maanläheisistä väreistä: näin luonto on aina läsnä.

Pahimmat virhehankinnat kotiin…

olen tehnyt kiireessä ja sitä vältän nykyään. Aika harvoilla hankinnoilla on lopulta niin kiire, että kannattaisi tehdä isoja kompromisseja.

Sisustusfilosofiani on…

Hitaasti hyvä tulee. En kerta kaikkiaan halua sisustaa nopeasti. Asioiden ja esineiden täytyy antaa löytää paikkansa luonnollisesti. On tärkeää, että esineillä on oma tarinansa ja kaikkea ei ole hankittu kaupasta kerralla. Silloin niistä ei halua luopua, vaan ne kasvavat tärkeäksi osaksi kotia.

Sisustustyyliini on vaikuttanut eniten….

ehkä lapsuudenkotini harmonia, lämpöiset ja murretut värit. Myös työurani suomalaisen designin parissa on toki vaikuttanut. Ihailen ajatonta, rauhallista estetiikkaa ja siihen yhdistettynä Suomen luonnon tummia, murrettuja sävyjä.

Olohuonetta hallitsee värikäs matto. Terhiä harmittaa nyt hieman, että hän valitsi niin kesyn sävyn sohvaan – tila olisi sietänyt reippaammankin värin. Matto on Adorrasta ja sohva kotimaisen Adean Mr. Jones. Riippuvalaisin on Vitran Akari 21A ja pähkinänsävyinen kirjahylly Stringin.
Uskalla valita rohkeita tapetteja. Tapetin vaihtaminen ei ole niin työlästä kuin yleisesti oletetaan.
Näyttäväkuosinen tapetti on Cole & Sonin Palm Jungle. Viherkasveista pitävä poika sai itse valita huoneensa tapetin. Vihreä tyyny on Iittala X Issey Miyaken, mustavalkea Johanna Gullichsenin ja villa-silkkipäiväpeitto Klaus Haapaniemen.
Makuuhuoneesta on suora käynti tilavalle parvekkeelle. Se on kuin yksi lisähuone kaupunkikodissa. Vuodetekstiilit ovat pääasiassa Mujista. Japanilainen yksinkertaisuus viehättää Terhin silmää. Teos on Nándor Mikolan.

Panostan kodissamme…

laatuun, kestäviin ja hyviin materiaaleihin, koska niitä siedän pitkään. Panostan myös siihen, että koko perhe viihtyy kodissamme. Haluan kuunnella koko perheen toivetta, että kodin pitää tuntua kodilta eikä hotellilta.

Lempipaikkani kodissamme on…

ehdottomasti meidän suuri parvekkeemme. Se liittyy minulla saunahetkieni vilvoitteluun. Kuumasta viileään heittäytyminen on nautinnollista. Jos laitan saunan lämpiämään enkä kysy siitä keneltäkään, kaikki tietävät, että saunon silloin yksin. Se on minulle tärkeää aikaa.

Rakkain esine minulle on…

Johannes Rantasalon Smalltalk-valaisin. Olen saanut sen lahjaksi lapsuudenystävältäni lähes 20 vuotta sitten, ja siksi sillä on aivan erityinen paikka vanhan ruokapöytämme yllä. Valaisin on Nuutajärveltä, Lasisirkuksesta. Inspiroidun minulle merkityksellisistä esineistä, kuten eräästä Ismo Hyvärisen taulusta, jonka ostimme mieheni kanssa yhdessä.

Parveke niittasi asunnon ostopäätöksen. Lähes 15 neliön tila on ympärivuotisessa käytössä. Kesällä siellä voi nukkua makeat päiväunet, ja talvella sinne voi mennä vilvoittelemaan saunan jälkeen. Matto on Adorrasta.
Pidä parveke käytössä ympäri vuoden ja kalusta se omien käyttötarpeidesi mukaan. Tämä tilava parveke on lämpimään vuodenaikaan viihtyisä viherhuone ja talvella vilpola.

Olohuoneen viereisen erkkerin rinnalle mahtuu hyvin työpöytä. Tammipöytä on Terhin siskon miehen järjestämien kyydein toimitettu Yhdysvalloista saakka.
Terhin ja hänen miehensä Ilkan perheeseen kuuluvat lapset Liisa, 17, ja Jalo, 13. 87,5 neliön koti sijaitsee vuonna 1983 rakennetussa kerrostalossa Helsingin Töölössä.

En hankkisi koskaan…

pyöreää sisustustakkaa enkä värivaloja saunaan. Perheellisenä olen kuitenkin joutunut hankkimaan kotiin monia asioita, joita en ehkä itse olisi halunnut. Koti on kuitenkin meille kaikille.

Olen onnellisimmillani kodissamme, kun…

koti on juuri siivottu ja maljakoissa on tuoreita kukkia. Minulle on tärkeää, että on siistiä ja kaunista. Myös se, että näen muiden perheenjäsenten puuhailevan ja viihtyvän kodissa, saa minut onnelliseksi.

Haaveilen…

yksinkertaisesta puilla lämmitettävästä hirsisaunasta ja mökistä järvenrannalla. Järjestän ryhmille saunaelämyksiä ja rakastan saunomista. Voisin ehkä järjestää siellä saunaretriittejä ystävilleni.

2 kommenttia